Met een warmtescan weet je precies waar energie uit je huis verdwijnt

Je wilt je huis verduurzamen, maar weet niet waar te beginnen. Een warmtescan biedt uitkomst. Piet Coolen uit Weert liet gratis een warmtescan van zijn woning maken door een energiecoach van Warm Wonen in Weert. “Zo’n scan laat goed zien waar de energie uit je huis lekt. In ons geval de ingebouwde rolluikkasten, Dauerluftung (ventilatierooster boven het glas in een raam, red.), de erker en de voordeur. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Wat kan je zelf doen?

Piet Coolen (69 jaar) woont met zijn vrouw Toos in een vrijstaande woning op Boshoven. Het bouwjaar is 2001/2002. “We kochten de woning in 2007.” Hiervoor woonden ze 31 jaar in het ouderlijk huis van Piet in Tungelroy. Een langgerekte boerderij met veel grond. “We werden ouder en zochten een kleiner, compacter huis met genoeg ruimte eromheen voor een hobbygarage en een volière.” Vele uren brengt Piet door in z’n werkplaats met het bewerken van hout. De liefde voor de natuur deelt hij met Toos. Samen zijn ze al jaren lid van IVN Weert e.o. “Je ziet de gevolgen van de opwarming van de aarde om je heen en denkt: wat kan je er zelf aan doen?”

Afwegingen

Bij het verduurzamen van de woning heeft het milieu meegespeeld, maar niet als enige. Ook comfort en het financiële aspect waren belangrijk. Vijf jaar geleden liet Piet 24 zonnepanelen op zijn huis leggen. Veel meer panelen dan strikt noodzakelijk was. Ook de omvormer was groter dan nodig. “Ik heb dit gedaan met het oog op de toekomst. Met een ruimere omvormer kan je het aantal panelen gemakkelijker uitbreiden.”

Energiecoach

Inmiddels was de CV-ketel 20 jaar oud en aan vervanging toe. Wordt het een nieuwe CV-ketel, een hybride of all-electric warmtepomp? Op internet verdiepte Piet zich in de materie. Hij dacht aan een all-electric warmtepomp, maar maakte voor de zekerheid een afspraak met een energiecoach van Warm Wonen in Weert. Samen liepen ze door het huis en na afloop was het advies: ga voor een hybride warmtepomp én laat een warmtescan maken van je huis om te zien waar mogelijke energielekken zitten.

REKENSOM Piet Coolen

Kosten
Aanschaf hybride Daikin warmtepomp 8 kw 
Daikin/Intergas HR-ketel 32,7 kw/cw 5       9.600 euro
6x zonnepanelen                 2.541 euro
Pir isolatieplaten (materiaalkosten)      300 euro

Totale investering              12.441 euro

Teruggaven
Subsidie warmtepomp     2.850 euro
BTW zonnepanelen     441 euro

Totale teruggave                 3.291 euro

Netto investering                 9.150 euro

Warmtescan

Piet is bijzonder te spreken over de warmtescan. De rode kleur op de infraroodfoto’s laat zien waar de warmte uit het huis verdwijnt. “Kijk hier bij de erker, de ingebouwde rolluikkasten, de Dauerluftung en de voordeur.” In Piets huis zorgt een Warmte Terug Win-installatie (WTW) voor een gebalanceerde ventilatie, waardoor de ventilatieroosters boven het glas in de ramen overbodig zijn. Als handige klusser ging Piet aan de slag met pir-isolatieplaten. Aan de binnen- en buitenkant van de rolluikkasten en de ventilatieroosters bevestigde hij isolatieplaten van twee cm dikte met aluminiumfolie. De folie weerkaatst de warmte, waardoor er nog minder energie verloren gaat. Verder bleek uit de warmtescan dat de dragende, ijzeren koker van de erker de warmte naar buiten geleidde. Ook daar bracht Piet isolatiemateriaal op aan.

Hybride warmtepomp

Dan de keuze voor de hybride warmtepomp met geïntegreerde CV-ketel. Het is één unit, waarvan het voorste gedeelte de hybride warmtepomp is en het achterste gedeelte de CV-ketel. Met een warmtepomp houd je de temperatuur zoveel mogelijk gelijk, waardoor het overal in huis lekker warm is. Mocht het buiten te koud worden voor de warmtepomp dan stookt de CV-ketel bij. In de woning ligt vloerverwarming. Een all-electric warmtepomp was ook mogelijk geweest, maar toch koos Piet daar uiteindelijk niet voor vanwege de hoge kosten en het benodigde, grote waterreservoir. Wel schafte `hij nog zes extra zonnepanelen aan. Op de hybride warmtepomp heeft hij een halfjaar moeten wachten. “Houd er rekening mee dat na jouw akkoord op de offerte, de pomp er niet meteen is.”  

De geïsoleerde ventilatierooster en draagconstructie van de erker.

Resultaat

Benieuwd of de genomen energiebesparende maatregelen resultaat hebben? Nou en of. In januari 2022 verbruikten Piet en Toos nog 325 m3 gas, nu is dat slechts 50 m3. Verder kunnen ze met de extra zonnepanelen het extra stroomverbruik prima opvangen. “Mocht de salderingsregeling straks stoppen? Dan kunnen we de extra stroom gebruiken voor het opladen van een elektrische auto, die we misschien gaan aanschaffen.”

Piet raadt iedereen aan om een gratis warmtescan door een energiecoach van Warm Wonen in Weert te laten maken. Een echte eyeopener. “Het gaf me handvatten om aan de slag te gaan met die plekken, waar het warmteverlies het grootst in huis was.”

De gecombineerde cv-ketel met hybride wartmepomp.

Gratis advies om je huis te verduurzamen

Loop binnen bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Of kijk op www.warmwoneninweert.nl en maak een afspraak voor een gratis bezoek aan huis door een van onze energiecoaches.