Feathertrees

Ik kan elk jaar opnieuw genieten van het bladeren door de vele interieurbladen met brocante kerstinrichtingen. Steeds vaker kwam ik daar feathertrees tegen. Dit zijn, een beetje onooglijke, kunstkerstboompjes die zijn ontstaan in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw. De traditie van feathertrees werd naar de Verenigde Staten gebracht door Duitse immigranten en werd daar in het begin van de 20e eeuw erg populair. Tegenwoordig worden feathertrees gewaardeerd als verzamelbaar antiek.

De feathertrees werden aanvankelijk gemaakt van groen geverfde ganzenveren die aan draadtakken waren bevestigd. De takken waren ver uit elkaar gespreid waardoor er voldoende ruimte was voor versiering en het veilig plaatsen van kaarsen. Vaak werden de boomtakken getipt met kunstmatige rode bessen. Deze feathertrees spraken mij erg aan en ik ging op zoek op marktplaats. Ik kwam er al snel achter dat er flinke bedragen voor werden gevraagd. Ik liet de hoop op een eigen boompje daarom al snel varen.

Enkele jaren geleden zag ik, tussen een boedelverkoop, een boompje dat toch wel erg veel op een authentieke feathertree leek. Voorzichtig informeerde ik naar de prijs. Die viel gelukkig enorm mee omdat men waarschijnlijk niet precies wist wat men eigenlijk verkocht. Het boompje bleek met echte ganzenveren in het na-oorlogse Duitsland gemaakt te zijn. “Made in US-Zone Germany” staat onder het voetje te lezen. Samen met de antieke “wattenklokjes” en andere oude kerstversiering een klein pronkstukje in mijn eigen kerstinrichting.

Anita van den Bosch-Hendriks (55)