Medicura maakt het leven gemakkelijker

Supertrots zijn ze op de nieuwe winkel. Nelly, Marleen en May zijn drie van de tien medewerkers van de vernieuwde Medicura Zorgwinkel aan de Maaspoort. Ze leiden ons graag rond en vertellen vol passie over ‘hun’ winkel en hun werk. Want, zo zegt May: “Je denkt dat we gewoon wat verkopen, maar ons werk is met geen enkele andere baan te vergelijken.” Nelly, al vijftien jaar werkzaam bij Medicura, bevestigt dit meteen. “Als mensen hier komen dan gaat er meestal iets veranderen in hun leven. Wij proberen daar een positieve wending aan te geven.”

Tegen de stroom in

Dit jaar bestaat de Medicura Zorgwinkel vijftien jaar. In de thuiszorgwinkel kunnen mensen terecht voor allerlei hulpmiddelen die het leven gemakkelijker maken en die er ook voor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Want dat willen we allemaal. Maar dat zal, gezien de ontwikkelingen in de zorg, ook wel moeten. Onlangs is de winkel aan de Maaspoort met 200 m2 uitgebreid en het interieur is helemaal vernieuwd. Op 13 mei werd de verbouwde winkel feestelijk geopend door wethouder Paul Sterk. Dick van Aggel, directeur van Medicura: “Tegen de trend/ontwikkeling van het sluiten van winkels in, gaan wij juist winkels openen en uitbreiden. Uiteraard hebben we ook een site met webshop voor online verkoop maar in de winkels kan je mensen dingen laten beleven, voelen, ruiken en uitproberen. We hebben een koffiecorner waar we de klanten ontvangen en rustig kunnen bespreken wat er nodig is. Onze medewerkers hebben kennis van alle producten en geven een persoonlijk advies. Dat vinden we heel belangrijk.”

Zelfstandigheid biedt vrijheid

En dat persoonlijke advies zien we als we die middag in de winkel zijn. May is bezig met een mevrouw die een rollator nodig heeft. Samen met haar zoon en schoondochter is ze naar de zorgwinkel gekomen. Hoe kies je de rollator die bij jou past? May geeft uitleg over de verschillende rollators en zegt dan: “Loop er maar eens mee naar buiten, wandel maar een stukje over de stoep, dan voelt u zelf het verschil.” Als ze weer binnenkomen is het duidelijk. Dit is de juiste rollator. Even later loopt het gezelschap tevreden de winkel uit. Mevrouw zelfverzekerd, mèt haar rollator uiteraard. Dick: “We worden steeds ouder en we willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Tegelijk moeten we samen de zorg opvangen, zowel van de thuiszorg als van de mantelzorg. Met de juiste hulpmiddelen kunnen mensen meer zelf doen; dit ontlast niet alleen de zorg maar biedt ook een stuk onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Neem nou bijvoorbeeld de persoonsalarmering. Dit biedt bewegingsvrijheid en geeft een stuk rust voor zowel de persoon die het gebruikt als de familieleden. Vaak is er in eerste instantie weerstand, maar sommige dingen moet je doorzetten en maken het leven daarna gemakkelijker. Zo wilde mijn schoonmoeder, die slechtziend is, niet de klok hebben die, als je erop drukt, zegt hoe laat het is. Maar nu ze ‘m eenmaal heeft, vindt ze het geweldig!”, lacht Dick.

Rollercoaster

Nelly leidt ons trots door de nieuwe zaak. “De winkel is een flink stuk groter geworden waardoor we alles nog beter kunnen laten zien. Hadden we hier eerst twee bedden staan, nu staan er vijf. In de etalage hebben we een mooie hotelkamer ingericht, compleet met luxe boxspringbed met een hoog-laag functie. We hebben nu veel meer plaats en ook twee balies waardoor je meer privacy kunt bieden als dat gewenst is.” Nelly werkt al vijftien jaar in de zorgwinkel en ze vindt het nog steeds geweldig. Nelly: “Mijn man is met pensioen maar ik ga nog echt niet stoppen. Ik vind het werk te leuk. Het is iedere keer weer anders; de veranderingen in het zorgtraject, de verschillen per verzekering, mensen die switchen van verzekering. Daar sta je niet bij stil, totdat je hulpmiddelen nodigt hebt. Deze week nog kwam er een relatief jonge man die vijf maanden geleden de diagnose Parkinson heeft gekregen en nu al bijna niets meer kon. Dan kom je in een circuit terecht, dat is net een rollercoaster. Wij gaan dan samen kijken welke hulpmiddelen er zijn die hem kunnen helpen. Dat vind ik het mooie van mijn werk. In veel gevallen hebben mensen net een diagnose gekregen. Vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen. Je kan ze dan helpen. Er gaat iets veranderen in hun leven en daar kan je dan een positieve wending aan geven. Dat is echt heel fijn werk.”

Wat kunt u zelf nog?

De medewerkers van Medicura werken veel samen met ergotherapeuten. Een ergotherapeut adviseert en traint zodanig dat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf kan uitvoeren. Nelly: “We merken nog steeds dat veel mensen niet weten wat een ergotherapeut doet of voor hen kan betekenen. ‘Ik heb toch al een fysiotherapeut’, zeggen ze dan. Maar dat is heel wat anders. Een ‘ergo’ helpt u thuis met zaken waar u moeite mee heeft, bijvoorbeeld met het schillen van aardappelen of het strikken van schoenen. Of met de drempel die te hoog is of het douchematje dat fout ligt. De ergotherapeut gaat met onze hulpmiddelen naar de cliënt thuis. De juiste hulpmiddelen zorgen ervoor dat iemand in staat is meer zelf te doen en dat betekent weer meer zelfstandigheid!”

Medicura werd in 2003 opgericht en heeft inmiddels tien winkels (onder andere in Geldrop, Helmond, Eindhoven en Den Bosch).

Het hoofdkantoor en magazijn zijn gevestigd op bedrijventerrein Pannenweg en van hieruit bezorgen chauffeurs bestellingen door heel het land.

Medicura heeft samenwerkingsverbanden met alle grote zorgverzekeraars waardoor een groot aantal hulpmiddelen standaard vergoed wordt en gratis te leen zijn.

In 2021 won Medicura  de Weerterlandprijs.

Het bedrijf heeft in totaal 140 medewerkers. 

Medicura is officieel dealer van MANGO scootmobiels en beschikt over een eigen technische dienst.

Aan de keukentafel

Nelly wordt even weggeroepen. Er staat een mevrouw in de winkel die een sta-op-stoel voor moeder nodig heeft. En wel op korte termijn. En of die stoel ook in Born bezorgd kan worden? Nelly schiet meteen in de regelmodus. Ze pleegt direct enkele telefoontjes naar het hoofdkantoor en naar het magazijn. Is de stoel in de gewenste kleur uit voorraad leverbaar? Is er een chauffeur beschikbaar die datum? Op dat moment komt collega Marleen binnen. Marleen gaat naar de mensen thuis om de hulpmiddelen te installeren maar ook om mensen die zelf niet naar de winkel kunnen komen, te adviseren. Marleen: “Ik word ingeschakeld door huisartsen, andere verwijzers, of door mijn collega’s. Ik kom zojuist van een afspraak bij een mevrouw die op advies van de huisarts persoonsalarmering nodig heeft. Dan neem ik spullen mee en bespreek de mogelijkheden bij de mensen aan de keukentafel. Maar ook voor service zoals een defectje of iets komen we aan huis. Veel klanten verdrinken in de bureaucratie, dat kan je geloven. Hier hebben ze één aanspreekpunt, ik kom bij de mensen thuis. Goed advies voorkomt dat de verkeerde keuze wordt gemaakt.” Marleen moet naar de volgende afspraak en neemt afscheid. Inmiddels komt Nelly terug met goed nieuws voor de mevrouw: ‘De stoel wordt vrijdag in Born bij uw moeder bezorgd!’

Elke dag is anders

Collega May neemt ondertussen een koffer in ontvangst met daarin een borstkolfapparaat dat wordt teruggebracht door de kersverse vader. Want ook dat hoort tot het assortiment van Medicura. May: “Het leuke aan het werk vind ik de diversiteit, het contact met de klanten en met de collega’s. Het is zo veelzijdig. Je denkt misschien dat we gewoon wat verkopen maar het is met geen enkele baan te vergelijken. Je moet van veel verschillende producten technische kennis hebben, van borstkolfapparaat tot rollator. Maar ook van de soorten verzekeringen moet je op de hoogte zijn en dus ook van veranderingen in de wetgeving. Elke dag is anders en elke klant komt met zijn of haar ‘probleem’ bij ons. Het is dan de uitdaging om die klant zo goed mogelijk te helpen zodat deze met een goed gevoel weer naar huis gaat.”

Nelly: “We merken dat mensen al goed voorbereid zijn als ze hier komen. Ze kijken op internet of laten zich adviseren door een familielid of buurvrouw. Dat laatste is natuurlijk heel goed bedoeld maar mijn advies is om het vooral over te laten aan de specialisten. Maak het comfortabeler voor uzelf (en de eventuele mantelzorger of thuiszorg). Kies de hulpmiddelen die bij u passen. Hier in de winkel kunt u dingen zelf uitproberen, vasthouden, voelen. Daarnaast bieden we ook extra service; we geven bijvoorbeeld niet alleen uitleg over de bloedrukmeter maar stellen hem ook voor u in. Of helpen mensen met hun mobiele telefoon. Voor een persoonlijk advies staan mijn collega’s en ik klaar in onze prachtige nieuwe winkel! Wij nemen de tijd voor iedereen. U bent van harte welkom!”