Martijn van den Heuvel, gezinsman en wethouder

Sociaal, open en betrokken!

De agenda van Martijn van den Heuvel is lekker vol. De wethouder heeft drukke portefeuilles en als lijsttrekker van Weert Lokaal veel afspraken en vergaderingen richting de verkiezingen. Daarnaast werd nog geen half jaar geleden het vierde kindje van Charlotte en Martijn geboren, dat zorgt voor een gezellige drukte en strakke planning in huize Van den Heuvel. Toch nam hij de tijd voor een uitgebreide kennismaking. Wie is de man achter de wethouder?

Goede planning

We spreken Martijn (40) op zijn kamer in het gemeentehuis. Naast de dossiers, computers en politieke stukken vallen liefdevolle foto’s van zijn gezin op. “In september is Vieve geboren. We hebben nu vier kinderen; drie meisjes en een jongen. Dat vraagt om een goede planning en verdeling van taken en afspraken. ’s Morgensvroeg is het lekker hectisch; opstaan, aankleden, ontbijten, tandjes poesten en boterhammen maken. Mijn partner Charlotte heeft ook haar werk (bij Lunet Zorg in Maarheeze, gespecialiseerde dagopvang voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand) en daarom breng ik onze kinderen op maandagochtend allemaal naar de opvang of naar school. Op dinsdag en woensdag passen de opa’s en oma’s op en breng ik de twee oudsten naar school. En op donderdag en vrijdag is Charlotte thuis”, vertelt de trotse papa.

Verlegen

Martijn werd in 1981 in Geldrop geboren en verhuisde op 4-jarige leeftijd naar Nederweert. Hij vertelt: “Mijn vader werd ambtenaar bij de gemeente Nederweert en we gingen daar ook wonen. Ik heb twee zussen en ik was vroeger een heel verlegen jongetje. Het duurde zelfs tot groep 4 voor ik echt iets durfde te vertellen in de klas. In groep 8 werd ik tot ieders verbazing Prins carnaval van de school en mocht ik mijn kunsten vertonen op het podium. Dat heeft me wel iets geholpen.

Ik ging naar het VWO op de Philips van Horne en aansluitend studeren in Eindhoven, HBO Bedrijfseconomie. Ik was 19 en wilde graag zelfstandig gaan wonen. Maar omdat ik in die tijd een bijbaan had bij De Brouwer als barman en DJ en in Weert voetbalde, besloot ik om niet in Eindhoven op kamers te gaan, maar op de Laarderweg in het enige studentenhuis in Weert. Het studentenleven en de baantjes bij De Brouwer zorgden ook voor enige ‘vertraging’ tijdens mijn studie maar uiteindelijk ben ik glansrijk geslaagd. Ik kon aan de slag bij accountantskantoor Deloitte en deed daar de financiële controles van non-profit organisaties. Omdat in die tijd de regels en procedures vanuit Amerika alsmaar werden aangescherpt, namen mijn voldoening en plezier in het werk af. Ik stapte over naar de afdeling Control bij de gemeente Eindhoven. Die overstap paste wel bij mijn karakter, ik zoek wel steeds uitdagingen op.

Het gezin van den Heuvel bij het nieuwe speel-Ridderdorp in het Stadspark, het thema sluit aan bij de geschiedenis van het Stadspark. Samen met leerlingen van basisschool De Kameleon hebben we dit ontworpen. Van links naar rechts: Martijn, Siem, Roselie (zittend), Fienne (staand op de toren), Charlotte, Vieve (in de armen van Charlotte).

Eerste politieke ervaring 

Enkele jaren later, ik woonde ondertussen op Leuken, kwam ik in gesprek met Marienel Engelen van Weert Lokaal en zij vroeg mij voor de kandidatenlijst van Weert Lokaal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Een tijd lang liep ik mee met de fractie en via bepaalde commissies maakte ik kennis met de lokale politiek. Ik was in die tijd een relatief onbekende Weertenaar van 33 jaar. Door de Philips van Horne, het voetballen in Weert en al die jaren werken bij De Brouwer, had ik natuurlijk wel een redelijk netwerk onder leeftijdsgenoten. En zoals ik al zei: ik hou wel van nieuwe uitdagingen. Zo belandde ik op nummer 8 van de kandidatenlijst. In de weken voor de verkiezingen van 2014 heb ik stevig persoonlijke campagne gevoerd. Bij die verkiezingen gingen we toen van 5 naar 8 raadszetels en ik had genoeg stemmen om raadslid te worden.

Stap voor stap

Weert Lokaal kwam in de coalitie en mocht twee wethouders leveren in het college van B&W. Dat werden Harrie Litjens en Geert Gabriëls en ik werd raadslid. Naast het raadswerk kon ik mijn werk als ambtenaar in Eindhoven voortzetten. Twee jaar later stopte Leon Kusters uit Stramproy als onze fractievoorzitter en werd mij gevraagd die post in te nemen. Zo ging ik binnen twee jaar van geen politieke ervaring naar raadslid en fractievoorzitter. Het werk sprak me aan, omdat je vanuit de politiek daadwerkelijk iets voor mensen kunt betekenen. En wij als Weert Lokaal zijn niet gebonden aan richtlijnen of politieke stromingen van grote landelijke partijen. Dat maakt dat wij als partij volledig in kunnen zoomen op de lokale issues en onze eigen politieke richting bepalen.

Wethouder?

Mijn politieke stappen gingen snel voorwaarts. In november 2016 gaf Harrie Litjens aan per direct te stoppen als wethouder. Zijn post kwam vacant. Volgens de geldende regels mag dezelfde partij dan een nieuwe wethouder voordragen. Er volgde intern een sollicitatieprocedure. Ik had wel de ambitie die ik overigens thuis uitgebreid besproken heb. Charlotte was toen hoogzwanger van onze tweede en een wethoudersfunctie zou wel direct een grote impact hebben op ons leven. Deze regeerperiode zou duren tot de nieuwe verkiezingen in maart 2018, zo’n anderhalf jaar. Na goed overleg thuis heb ik gesolliciteerd en werd ik de nieuwe wethouder. Het was een behoorlijke leerschool. Zware dossiers (o.a. de nasleep van de problematiek rondom het 

Stationsplein en de renovatie van het Bassin) lagen in een keer op mijn bordje. Daarnaast veel representatieve activiteiten en … veel spreken in het openbaar. Ik voelde steeds meer zelfvertrouwen als ik inhoudelijk voldoende van het onderwerp af wist. Het was een heel verschil met de kleine verlegen Martijn van vroeger. Daar had ik het onlangs nog over met de leerkrachten van mijn lagere school. En mijn moeder kan het soms nog steeds niet geloven.

Martijn op een van de bruggen die nieuw zijn aangelegd in het Stadspark. Hiermee wordt de verbinding gelegd tussen het voorhof (voormalige houthandel Scheijmans) en de schootvelden (voormalige stadspark). ”Ik ben als wethouder verantwoordelijk voor de herinrichting en archeologie van het Stadspark. Dat is wel een van mijn mooiere projecten waar ik trots op ben.”

Voldoening

Het was een intensieve periode, die anderhalf jaar. Als wethouder heb je wel een jaar nodig om je in te werken en te leren. Maar het paste wel bij me. Je kunt in dit vak echt het verschil voor mensen maken. Ik haal dan ook veel voldoening uit de realisatie en uitvoering van zaken en projecten. Na anderhalf jaar wethouderschap volgden de verkiezingen van 2018. Daar haalde Weert Lokaal een enorme overwinning. We kregen maar liefst 12 zetels, een mooie beloning voor de inzet en het harde werken van ons hele team. Als grootste partij hadden wij een verantwoordelijkheid in het samenstellen van het college en het raadsprogramma. Geert Gabriëls en ik mochten opnieuw aantreden als wethouder. Ik kreeg de portefeuilles economische zaken, participatiewet, armoedebeleid, inburgering, arbeidsmarkt en openbaar gebied. Belangrijke zaken die echt bij me passen. We konden een mooie, gemêleerde raadsfractie samenstellen. Onze fractievoorzitter Suzanne Winters is daar heel belangrijk in geweest. Daar ben ik nog steeds heel erg trots op.Weert Lokaal is dan wel de grootste partij, maar zeker geen machtsblok. Wij zoeken altijd de samenwerking om voor Weert het beste te bereiken.

Spotlight

Eind juni afgelopen jaar vertrok Geert Gabriëls die als wethouder veel betekend heeft voor Weert en Weert Lokaal. Hij werd gedeputeerde van de provincie Limburg. Hierdoor kwam er meer verantwoordelijkheid op mijn schouders te liggen. In Henk van de Loo hebben we een prima opvolger gevonden. Binnen onze fractie en partij is er een hechte samenwerking met commissieleden en steunfractie waar we op kunnen bouwen. Dat brengt me meteen bij de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen. Daar gaan we met dat sterke team de strijd weer aan. Ook de komende vier jaar willen wij ons inzetten voor Weert en onze inwoners. De lijst van Weert Lokaal is zeer divers, een afspiegeling van onze samenleving. Met maar liefst 44 kandidaten, bestaande uit ervaren raadsleden en enthousiaste nieuwkomers gaan we de verkiezingen in. Belangrijk voor de kiezer om te weten is dat bij ons niet de volgorde op de lijst bepalend is, maar de volgorde van het aantal behaalde stemmen. De kandidaten met de meeste stemmen, hebben het recht om in de gemeenteraad plaats te nemen. De kiezer bepaalt of een jonge of nieuwe politicus een plek moet krijgen in de raad, of dat de kiezer meer vertrouwen heeft in de wat meer ervaren leden van onze partij. Eerlijker kunnen we het niet maken.

Ook de komende vier jaar gaan wij ons inzetten voor Weert en voor onze inwoners uit alle wijken en dorpen, zoals we dat al jaren doen. Als Weert Lokaal zijn we positief kritisch en werken we voor een gezamenlijk doel. Niet roepen maar doen, is onze werkwijze. Niet voor niets staan wij voor: sociaal, open en betrokken. Daar komt ook onze slogan ‘Een goed gevoel’ uit voort. En zo willen wij, mijn partij en ik, de komende vier jaar aan de slag voor onze inwoners. Zoals we dat al sinds 1931 doen. Want Weert Lokaal is onlosmakelijk verbonden met de Weerter politiek.”