Marcel van Hoef met Wonderland ‘terug’ in Weert Intens en eigenzinnig

Door Mathilde Dominikowski

Zijn donkere krullen zijn in de loop van de jaren ‘lichter’ geworden maar zijn pretogen stralen nog als altijd! Het hoeft geen betoog dat Marcel van Hoef (51) trots is op de expositie die van 23 maart t/m 7 april synchroon loopt in Art Gallery Rozendaal in Montfort en in de Paterskerk in Weert.
Marcel: “Na 22 jaar terug in mijn geboortestad met een solotentoonstelling. Dat voelt wel heel bijzonder.”

Fascinerende plekken
De titel van de tentoonstelling is ‘Wonderland’. Wie het werk van Marcel kent, weet eigenlijk onmiddellijk wat er bedoeld wordt. Edwin Becker is curator van het Van Gogh Museum Amsterdam en schreef het begeleidende boek bij de tentoonstelling. Hij verwoordt het zo: ‘zijn schilderijen ademen een droomwereld met een irreële sfeer.’
De beschouwer van zijn werk wordt meer dan eens op het verkeerde been gezet. Iedere keer is er de fascinatie voor het perfecte, bijna fotografische beeld. Maar hoe werkelijk is het? In de loop van de jaren liet Marcel zich inspireren door zijn reizen waar hij veel fotografeerde. Terug in zijn atelier haalde hij de ontmoetingen met fascinerende plekken en beelden terug en legde ze vast in zijn schilderijen. Bekeken vanuit zijn perspectief en gefantaseerde werkelijkheid kwamen de herinneringen tot verrassend leven.

Handschrift
Wie naar zijn meest recente werk kijkt, zal ook ‘verwonderd’ zijn. “Ik denk dat ik mensen ga verrassen”, zegt Marcel. Meteen is duidelijk dat de natuur hier zijn inspiratiebron is. Water, lucht, groen. Maar dan weergegeven met het duidelijke ‘van Hoef-handschrift’. Intens, eigenzinnig en emotioneel. De rimpeling in het water, het schilderij lijkt nog nat. Het lelieblad en het kroos in de vijver, het is alsof het beweegt. Zeker, de toeschouwers zullen in stille bewondering intens genieten van zijn nieuwe werk.

Art Gallery Rozendaal
Enige tijd geleden ontmoette Marcel de eigenaren van Art Gallery Rozendaal. In samenwerking met hen is voor de ‘dubbelexpositie’ gekozen. De afstand tussen de galerie in Montfort en de Paterskerk in Weert is een fietstochtje van zo’n 30 km, bij mooi weer genieten van het Midden-Limburgse land en getrakteerd worden op enerzijds een ‘Wonderland’ en anderzijds een verrassende lente-expositie.

‘Mijn wereld’
De Paterskerk als expositieruimte was voor Marcel nog wel ‘een dingetje’. “Ik denk dat het een van de mooiste plekken in Weert is”, zegt hij. “Maar om te concurreren met het overweldigende van het schitterende monumentale interieur, is natuurlijk wel iets anders. Dat is een aanmatiging die ik niet eens wil aangaan. Om ‘Wonderland’ te beleven is er een soort van cocon in het midden van de expositieruimte (kerk) geplaatst. Op die manier gaat de bezoeker als het ware fysiek mijn wereld binnen. Welkom in ‘Wonderland’. Het bijkomende effect is dat het interieur niet afleidt van de kunst en de kunst niet het interieur verstoort. Het is eigenlijk een teken van respect.”

Jongens uit Altweerterheide
De afgelopen jaren heeft Marcel solotentoonstellingen gehad door het hele land en voor groepstenstoonstellingen moesten zijn ‘volgers’ soms afreizen naar Duitsland, Denemarken en Italië. Hij nam deel aan internationale kunstbeurzen en won verschillende prijzen. Zijn werk maakt deel uit van collecties van de gemeente Roermond, de provincie Limburg, VKR (Denemarken), Warchild, Hangzhou in China en tal van particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland. Zijn palmares is uitgebreid maar hij verheugt zich om ‘terug’ te zijn in Weert! Maar er is nog iets bijzonders. Hij deed het al eerder, samenwerken met Dominique Vleeshouwers. “Ook een jongen uit Altweerterheide”, glundert Marcel. “Dominique is een percussievirtuoos op eenzame hoogte. Ik denk de beste percussionist/slagwerker die er bestaat. Tijdens de tentoonstelling was er een keer een concert waar hij de bezoekers meenam op een muzikale reis. En op 3 mei a.s. is er een concert in het Munttheater waar mijn werk een rol speelt.” Marcel en Dominique willen hun samenwerking in de toekomst intensiveren en zo beeldende kunst en muziek verbinden.

Locaties en openingstijden exposities:
Paterskerk Weert, Biest 43, Weert
23 maart t/m 7 april, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Art Gallery Rozendaal, Rozendaal 10, Montfort
23 maart t/m 7 april, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Tot en met 22 april nog geopend op zaterdag, zondag en tweede paasdag.

www. artgalleryrozendaal.com
www.marcelvanhoef.nl