Mantelzorgen voor je partner met niet-aangeboren hersenletsel: ‘Het helpt me om af en toe iets voor mezelf te doen’

In de gemeente Weert en Nederweert wonen zo’n 20.000 mantelzorgers. Mensen die op wat voor manier dan ook hulp geven aan iemand uit hun omgeving. Ze zorgen voor hun naaste met bijvoorbeeld lichamelijke- of psychische klachten. Maar wat betekent dat zorgen voor je naaste en wat komt er allemaal bij kijken? Punt Welzijn ging hierover in gesprek met Truus Dhaene uit Ospel. 

Truus zorgt al ruim 25 jaar voor haar echtgenoot Guus. Hij heeft destijds een herseninfarct gehad en heeft daar hersenbeschadiging aan overgehouden. Truus vertelt: “Guus kon plotseling niet meer werken en heeft lang gerevalideerd. Gelukkig is het daarna vrij lang goed gegaan met hem. Helaas is er een aantal jaar geleden vasculaire dementie vastgesteld en is hij mentaal en lichamelijk achteruit gegaan. Dat maakt dat de zorg het laatste halfjaar nog intensiever is geworden.”

Zorg

Wanneer Guus thuis is, helpt Truus hem bij alle dagelijkse handelingen: “Ik help hem bij het wassen, aankleden, eten en het innemen van de medicijnen. Maar wat hij zelf kan, laat ik hem zelfstandig doen.” Daarnaast runt Truus het hele huishouden en doet ze alle administratie. Ook heeft ze geregeld dat Guus naar de dagbesteding gaat en dat hij individuele begeleiding thuis krijgt. Hierdoor kan ze de zorg beter volhouden. 

Naast het zorgen voor, maakt Truus zich wel eens zorgen om haar man: “Ik maak me wel eens zorgen over de toekomst. Wanneer komt bijvoorbeeld het moment dat hij niet meer thuis kan blijven wonen? Ik vind het spannend hoe mijn man met dat moment om zal gaan.”

Lastige momenten

Er zijn een aantal situaties die Truus veel energie kosten. “Het kost me met name veel energie als ik vaak hetzelfde moet zeggen tegen Guus, als ik mezelf moet herhalen. Daarnaast is het lastig dat ik soms dingen duidelijk wil maken, terwijl het dan niet bij hem binnenkomt. Ook kan Guus soms blijven doorgaan over een onderwerp, hij kan er dan echt over doordrammen. Dat vraagt veel van mijn geduld en soms raakt dat geduld op.”

Elisa van Knippenberg (Punt Welzijn) en Truus Dhaene.

Daarnaast vertelt Truus dat ze de vrijheid voor zichzelf kwijt is geraakt. Ze kan niet zomaar de deur uit gaan. Ze vertelt: “Als ik ergens naartoe wil, dan moet ik altijd zorgen dat er iemand bij Guus is omdat hij niet alleen thuis kan blijven. Spontaan ergens naar toe gaan zit er niet meer in en dat is wel jammer. En als we samen bijvoorbeeld naar een feestje gaan, ben ik Guus altijd met een schuin oog in de gaten aan het houden. Hierdoor ben ik niet helemaal vrij op het feestje, maar ik gun hem dat moment heel erg en daarom blijven we dit wel doen.”

Mooie momenten

Gelukkig zijn er ook een aantal momenten waarop Truus haar batterij kan opladen. “Ik kan echt genieten van mijn kleinkinderen. Ik ga bijvoorbeeld graag een dagje met ze shoppen. Daarnaast mag ik graag bloemschikken en kan ik ervan genieten als ik een dagje helemaal voor mezelf heb. Maar ik geniet er ook ontzettend van als ik een keer samen met Guus een stukje met de duofiets op pad ga en ik zie dat hij een leuke middag heeft.”

Guus en Truus Dhaene.

Op de vraag waar Truus de kracht vandaan haalt om de zorg voor haar man (al zoveel jaar) vol te houden, antwoordt ze: “Dat weet ik soms ook niet. Ik ben een doorzetter en voor mij is opgeven geen optie. Het helpt me om af en toe iets voor mezelf te doen en te genieten van deze geluksmomentjes. Daarnaast krijg ik veel steun van mijn kinderen en kleinkinderen.” Soms heeft Truus moeite met het vragen van hulp: “Dat is moeilijk voor mij omdat ik graag alles zelf wil doen. Dat komt door een stukje trots en omdat ik ook een beetje eigenwijs kan zijn.”

Ondersteuning

Dit jaar heeft Truus contact opgenomen met Punt Welzijn en ondersteuning ontvangen van een mantelzorgondersteuner. “Ik vond het met name prettig dat ik mijn verhaal kwijt kon aan iemand die mij begreep. De mantelzorgondersteuner heeft zonder oordeel geluisterd, dat was een belangrijk punt voor mij, omdat ik ook wel eens ervaren heb dat mensen snel oordelen en niet precies weten wat het mantelzorgen inhoudt. Ik zorg al zo lang voor Guus en daardoor wordt de zorgsituatie voor mensen uit de omgeving meer ‘gewoon’. Hierdoor neemt het begrip bij mensen meer af in vergelijking met toen de zorg begon.”

Woon je in Weert of Nederweert en herken jij je in het verhaal van Truus? Dan kun je ook terecht bij Punt Welzijn, bijvoorbeeld voor informatie, advies en ondersteuning, het delen van je zorgen of het deelnemen aan diverse bijeenkomsten voor mantelzorgers. 

Meer informatie?

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven van bijeenkomsten? Meld je aan voor de mantelzorgnieuwsbrief of neem contact op via 0495-697 900 of mantelzorg@puntwelzijn.nl. Informatie vind je ook op www.puntwelzijn.nl