12 september 2022 | Auteur: Ton Adriaens
‘Maatschappelijk kabaal voor een concertzaal’
Als we Loek Reintjens mogen geloven (en dat doe ik!) dan zijn de heren Henny Herold en Philip Bruls van Hebru Vastgoed CV niet de meest betrouwbare onroerend goed beheerders.
Het pas vier jaar geleden opgerichte Hebru koopt leegstaande gebouwen van gemeenten om er, als commerciële partij, huurwoningen van te maken die zij minstens 15 jaar betaalbaar verhuren aan starters ‘zodat de lokale bevolking de komende jaren verjongd en versterkt’, zo is op hun site te lezen. Ook doorverkopen is in die 15 jaar niet aan de orde. Daarmee wisten ze bij het Weerter gemeentebestuur de juiste snaar te raken.
Maar is het niet iets voor woningcorporaties om sociale huurwoningen te realiseren? ‘Nee’ zeggen He en Bru in De Limburger van 24 maart 2021: ‘Wij beleggen in maatschappelijk vastgoed om iets moois te maken voor anderen en voor onszelf.’ Commerciële idealisten dus, of is dat een contradictio in terminis?
Het klonk toenmalig wethouder Van Eersel in ieder geval als muziek in de oren en de zaak was snel beklonken. Voor 1,1 miljoen kochten He en Bru 6000 m2 op de eerste verdieping van het Muntcomplex om er 47 sociale huurwoningen van te maken met huurprijzen van € 400,- tot € 730,- per maand én met behoud van de concertzaal. Want dat was onderdeel van de deal. ‘Het zou kapitaalvernietiging zijn om die af te breken’, zongen He en Bru in koor. Maar dat was 2021.
In 2022 blijkt het project vertraagd, dreigen de nieuwe huurders voornamelijk expats te worden in plaats van jonge lokale starters en ‘moet nog bekeken worden of de voormalige concertzaal behouden kan blijven’ zo lees ik in De Limburger van 5 juli 2022.
Loek Reintjens, die de concertzaalinvesteringen voor zijn rekening wilde nemen, gooit na 5 jaar de handdoek in de ring en de gemeente houdt zich afzijdig. Bru laat optekenen dat hij het een emotionele reactie van Reintjens vindt die volgens hem geen consequenties heeft voor de toekomst van de concertzaal. Wat dat ook moge betekenen?
Wat gebeurt hier? Welke eisen heeft wethouder Van Eersel bij de verkoop vastgelegd? Of heeft hij als dirigent het stokje halverwege weggegooid?
Hoe dan ook: Weertenaren, we moeten in actie komen! En er is in Nederland blijkbaar maar één effectief middel: de tractor! Met de trekker gaan we naar de markt van Maaseik (woonplaats He), dan door naar Neer (woonplaats Bru) en tenslotte naar het gemeentehuis in Weert om op een ludieke manier aandacht te vragen voor deze kwestie. Voorop het tekstbord met ‘MAATSCHAPPELIJK KABAAL VOOR ONZE CONCERTZAAL’. Achterop joekels van geluidsboxen die er de klaagzangsymfonie Pathétique van Tsjaikovski met héél veel decibels uitknallen.
Follow the Money en Bellingcat hebben zo goed als toegezegd de onderste steen boven te halen en het is zeker dat André Rieu en Gé Reinders benefietconcerten geven. Mag ik erop rekenen dat het gemeentebestuur ook zijn partijtje meespeelt? Als beloning mag het wethouderskwartet Wendy, Suzanne, Lizbeth en Michèle dan als De Sanseveria’s het eerste optreden verzorgen in de opgeknapte concertzaal, begeleid door Martijn van den H. op Zingende Zaag.
Wie doet er nog meer mee?