Maak slim gebruik vande elektrische apparaten in je huis

Wie met Gaby (32) en vooral met Maks (37) Rietjens praat, voelt de drive om slimmer met energie om te gaan. “Als we allemaal de vaatwasser en de wasmachine aanzetten als de zon schijnt, lossen we samen het probleem van de netcongestie in de wijk, oftewel een overbelast elektriciteitsnetwerk, op. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als we allemaal een beetje meedoen.”

Kleine batterijen in huis

Wat veel mensen niet weten, is dat ze heel wat kleine batterijen in huis hebben. Denk aan een koelkast, diepvries, quooker, opladers van elektrische apparaten en zelfs je warmtepomp. “Hoe slimmer we met elektrische apparaten omgaan, hoe minder energie we verbruiken op de momenten dat we niks opwekken en hoe kleiner de huisbatterij hoeft te zijn om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Door slim te sturen kan je ook je verbruik weghouden bij de dure piekmomenten op een dag”, zegt Maks. Als voorbeeld noemt hij de quooker. Waarom moet die 24 uur per dag aanstaan? Bij 12 uur heb je kokend water genoeg wanneer je dit nodig hebt. “Programmeer de quooker zodanig, dat die aanslaat als de zon schijnt en uitschakelt als er geen zon is.”

Gaby en Maks

Doelen klimaatakkoord

Maks Rietjens is geboren in Stramproy. Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkt 13 jaar bij PDM-Group. Als technisch consulent werkt Maks aan verbeterprocessen bij verschillende klanten. Bijvoorbeeld in het verduurzamen en elektrificeren van de automotive, maar ook bij een fabriek voor zonnepanelen in dakpannen. “Het Klimaatakkoord van Parijs 2015 gaat over doelen die we wereldwijd in 2050 willen halen. Mijn hele werkzame leven heb ik te maken met deze transitie. Dan kan ik beter nu instappen en meehelpen om daar te komen.”

Zijn vrouw Gaby Rietjens-Claessens support Maks in de gedachte om zuinig met energie om te gaan. Gaby is in de Weerter wijk Moesel geboren. Samen zijn ze de trotse ouders van Dion (6 maanden) en Giulia (2). Gaby heeft de masteropleiding Management of Learning afgerond in Maastricht en werkt bij ASML op de afdeling Recruitment.

Zonder achtergrond in de bouw

In 2017 kochten Maks en Gaby een huis aan de Oudenakkerstraat in Weert. Het was een bouwval uit 1967. Ze hebben alles gestript en gesloopt, alleen de stenen muren stonden nog overeind. “De slechte staat van het huis gaf ons de mogelijkheid om het vanaf de basis te verduurzamen.” Veel hebben ze zelf gedaan met hulp van vrienden en de vader van Gaby. De tip die ze willen meegeven: “Ook zonder achtergrond in de bouw kun jezelf veel doen. Kijk welke klussen jezelf kunt doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.” Op internet en beurzen verzamelden Maks en Gaby informatie en kennis over het verduurzamen van hun huis. “Op den duur weet je zoveel, dat je ineens in de rol van energiecoach zit”, lacht Maks.

Buitenschil

Voor het isoleren van het huis is er een schil van piepschuimen platen aan de buitenkant bevestigd. “Als je tegen de buitenmuur tikt, hoor en voel je dat het geen stenen muur is.” Veel bekijks hadden ze tijdens het plaatsen van het nieuwe dak met daarin de zonnepanelen geïntegreerd en aan de onderkant isolatieplaten. 20 zonnepanelen, waardoor ze zich energieneutraal mochten noemen. Later zijn daar nog 28 panelen bijgekomen. In de uitgegraven vloer en op de gevulde kruipruimte liggen isolatieplaten. Verder kozen ze voor kunststof kozijnen met triple glas en vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.

Eureka-moment

Maks is actief bij de tennisclub Weert-Oost. Eén van de eerste projecten van WeertEnergie was het leggen van zonnepanelen op het clubgebouw van deze vereniging. “Daar is mijn interesse voor duurzaamheid gewekt. Ik zag hoe rendabel het was en dacht dat moet ik zelf ook doen.” Het echte eureka-moment volgde toen hij in zijn voormalige huis zag dat de elektriciteitsmeter terugdraaide. “Echt heel gaaf om te zien dat het werkt.”

Groen: is zonne-energie naar het net. Blauw: verbruik van eigen energie. Paars: is verbruik van het net.

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Inmiddels is Maks vele stappen verder en vindt hij het belangrijk om inzicht te hebben in zijn stroomverbruik. Hiervoor installeerde hij een apparaatje, genaamd Homewizard, en meerdere kilowattuurmeters in de meterkast. Gemiddeld gebruiken mensen met zonnepanelen slechts 30% van de opgewekte stroom direct zelf en 70% gaat naar het elektriciteitsnet en wordt via salderen teruggebruikt. Het streven is eigen stroom meer direct zelf te gebruiken. Bij Maks en Gaby is die verhouding 60% tegenover 40%. Enkel door slim gebruik te maken van de elektrische apparaten in huis. Tot slot geven ze als tip mee: “Wanneer je een huis koopt of verbouwt, investeer dan in de toekomst. Leg de focus op het doen van energiezuinige maatregelen in plaats van bijvoorbeeld de aanschaf van dure tegels in de badkamer of de keuken.”