Maak een potje voor het energiezuiniger maken van je woning

Het energiezuiniger maken van je woning kost geld. Denk aan dak- en vloerisolatie, HR++ glas of een warmtepomp. Maar het levert ook geld op, in de vorm van een lagere energierekening. Maak net als het echtpaar Mies van der Loo en Petra Ament uit Weert een buffer, waarmee je de energiebesparende maatregelen kunt betalen.

Spaarpot voor verduurzamen huis

“Zonder extra kosten hebben wij een potje apart gezet op onze gewone spaarrekening”, vertellen Mies en Petra. Het gaat om de duurzaamheidssubsidies die ze van de overheid hebben ontvangen, certificaatvergoedingen van de zonneparkprojecten van WeertEnergie, de energiecompensatie van 2022 en de teruglevering van de zonnepanelen. “We creëren een buffer waarmee we de grote uitgaven kunnen doen. Anders gaat het ongemerkt op aan allerlei andere dingen.”

Mies en Petra

Bungalow

Mies en Petra wonen sinds 1995 in een bungalow aan de Waldeck Pyrmontstraat in Weert. De bungalow is in 1971 gebouwd. Alles is gelijkvloers. “We hebben hier bewust voor gekozen. Nog steeds vind ik het prettig dat iedereen, zeker toen onze kinderen nog thuis woonden, zich op dezelfde vloer ophoudt”, zegt Mies. De bungalow is vanaf de nieuwbouw nog twee keer aangepast. Iedere keer kwam er een stuk bij. “Aan deze richel en het opstapje in de hal kun je dat nog goed zien. Toen we het huis kochten in 1995 hadden we label E en sinds 2020 label A.”

Achtergrond

Mies van der Loo is op 1 februari tijdens de Watersnoodramp in 1953 geboren. “Mijn vader was boer en heeft die nacht de auto van de vroedvrouw met een paard uit de drassige weg moeten lostrekken.” Mies groeide op in Asten-Heusden. Later volgde hij de studie landinrichting aan wat nu de Wageningse Universiteit is. Hij heeft 10 jaar gewerkt bij de Rijkslandbouwvoorlichting als trainer van de adviseurs. Over hoe zij de boeren en tuinders konden adviseren. Gesprekken voeren en besturen liggen Mies wel. Het is niet verwonderlijk dat hij in 2000 mede-oprichter was van de wijkraad Moesel en gevraagd werd er voorzitter van te worden. Mies werd later lid van de Participatieraad Sociaal Domein in Weert.

Petra Ament is in 1954 geboren in Leveroy. Haar vader was onderwijzer op wat toen nog de lagere school heette. Ze volgde het gymnasium op het voormalige Bisschoppelijk College in Weert. “Ik was een echt bèta-mens en heb eerst een jaar wiskunde gestudeerd. Later stapte ze over op sociale geografie. “Ik wilde meer bezig zijn met de dingen die je dagelijks in de krant leest.” Ze heeft dertig jaar gewerkt bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen. Mies en Petra leerden elkaar kennen tijdens het uitgaan in Nederweert.

In 2014 stopte Mies vervroegd met werken. Eind 2014 werden er 32 zonnepanelen op hun dak gelegd. “Dat is inderdaad een groot aantal. Het aantal was berekend op ons hoge energieverbruik. Nu de kinderen het huis uit zijn, verbruiken we veel minder energie.” Mies kocht de zonnepanelen via de net opgerichte energiecoöperatie WeertEnergie. “Duurzaamheid heeft altijd onze interesse gehad.” Al jaren zijn ze lid van IVN Weert en Mies heeft zich in een vroeg stadium aangesloten bij WeertEnergie.

Persoonlijk energieplan

Wanneer in 2018 het energiebesparingsproject Warm Wonen in Weert van start gaat, is het echtpaar een van de eersten, die een energiecoach van WeertEnergie in huis haalt om een persoonlijk energieplan te maken. In het plan worden de stappen om je huis energiezuiniger te maken op een rijtje gezet. “We hebben ze één voor één opgevolgd. Spouwmuren laten isoleren. Het dak geïsoleerd door er een nieuw dak bovenop te leggen. De kruipruimte geïsoleerd en de kozijnen vervangen door kunststof met HR++ glas.” In 1995 was het gasverbruik 2.000 m3 gas. In 2018 daalde dat naar 1.650 m3 en in 2023 naar 1.100 m3.

Hybride warmtepomp

Met de recente installatie van de Nibe hybride warmtepomp AMS 10-8 split hopen Mies en Petra uit te komen onder de 1.000 m3 gas. Het is geen all electric warmtepomp geworden, vanwege het grote prijsverschil. De aankoop en installatie van de hybride warmtepomp en nieuwe Nefit Trendline CV ketel kostten inclusief verrekende duurzaamheidssubsidie 13.000 euro. “Een energiecoach van Warm Wonen in Weert heeft de offertes van de installateur bekeken en aandachtspunten meegegeven. Dat heeft bijgedragen aan een nog beter passend energieplan en lagere investeringskosten.

Ga in zee met een lokaal bedrijf

Mies en Petra hebben bewust gekozen voor een lokaal bedrijf. “Het voordeel van lokaal is, dat ze dichtbij zijn en snel kunnen komen kijken. Ze kunnen snel iets ophalen bij hun bedrijf of lokale leveranciers als iets ontbreekt. Daarnaast zijn de lijntjes kort en kan er snel worden gehandeld.”

Subsidieaanvraag indienen

Voor het aanvragen van subsidie op isolatie of warmtepomp hebben Mies en Petra nog een advies. “Zorg dat je op de officiële site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) zit om je subsidie aan te vragen.” Laat je niet in de war brengen door sites, die eruitzien als RVO, maar sites zijn van bemiddelingsbureaus. Zij vragen geld voor het invullen van de subsidieaanvraag, terwijl dat bij RVO gratis is.”