19 juni 2023 | Auteur: Ton Adriaens
Liefde voor lezen?
Leesplezier is je laten meevoeren in de betoverende wereld van een boek en alles en iedereen om je heen vergeten. Pure ontspanning! Het stimuleert bovendien je taalontwikkeling, je fantasie, je sociaal-emotionele ontwikkeling, je denk- en je concentratievermogen. Lezen is dus erg belangrijk.
Toch leest ruim de helft van de Nederlandse tieners niet of nauwelijks voor hun plezier. Verplicht lezen op school vinden ze saai. Ze besteden hun tijd liever aan TikTok en gamen.
Hoe kunnen we leesplezier bevorderen?
Het goede voorbeeld geven en voorlezen hebben helaas steeds minder effect. In 2017 las nog ruim 70 procent van de ouders dagelijks voor aan hun jonge kinderen. Maar dat percentage is dalende evenals de voorleestijd. Bovendien neemt het voorlezen aan kinderen vanaf een leeftijd van een jaar of tien snel af.
Er zijn blijkbaar andere, succesvolle manieren om jongeren aan te zetten tot lezen. Bij Readification wordt literatuur voor jongeren gekoppeld aan populaire videogames en bijbehorende werelden.
Via een app krijgen ze toegang tot de verhalen, die worden verrijkt met extra plaatjes, videobeelden en geluidseffecten. Vier op de tien jongeren tussen de 15 en 18 jaar zegt door de verhalen ook daadwerkelijk gestimuleerd te worden meer te gaan lezen.
Is een boek lezen nog wel van deze tijd?
Margriet Roost
Ja, absoluut, een boek lezen is zeker nog van deze tijd en hopelijk blijft dat ook zo. Je kan op veel manieren lezen en je verdiepen in bepaalde onderwerpen. De bibliotheek heeft een brede collectie boeken, op papier maar ook digitaal, van kleurige babyboekjes tot groot letterboeken, van spannende verhalen tot boeken over sport. Lezen is oh zó leuk en belangrijk!
Bibliocenter zet zich op allerlei manieren in om het leesplezier bij jongeren te vergroten. Het is wel lastig, de concurrentie van de games is groot. Readification draagt zeker bij aan leesbevordering maar het mooiste is toch om je eigen verhaal te creëren en je fantasie te laten spreken door de letters in je zelfgekozen boek.
De bibliotheek ondersteunt leerkrachten op basisscholen maar ook in het mbo en vo met speciale programma’s gericht op leesbevordering. Het blijven lezen, ook ná je studie, is belangrijk om je kennis van de Nederlandse taal op peil te houden. Een op de zes mensen heeft moeite met lezen en schrijven. De bibliotheek organiseert workshops om basisvaardigheden zoals taal maar ook digitaal te verbeteren. Er heerst helaas nog altijd een taboe rondom laaggeletterdheid. Dat is zo jammer want lezen maar ook schrijven verrijkt je wereld!
Gaby Rasters
Lezen is steeds meer een beleving aan het
worden en er is een verschuiving gaande van lezen op papier naar e-books en luisterboeken. De auteurs van tegenwoordig moeten het niet meer hebben van de boeken in de boekenhandels om hun verhalen onder de aandacht te brengen, maar begeven zich op allerlei sociale mediakanalen. Het contact tussen auteur en lezer is nu veel makkelijker en ook leuker. Lezen is zeker nog van deze tijd maar gaat dus ook met zijn tijd mee, kijk maar eens op TikTok onder de hashtag #BookTok. Lezers delen hier hun favoriete boeken en de kans is groot dat deze boeken ook echt een hype worden en flink worden gekocht in de winkel of uitgeleend worden via de bibliotheek. Boeken hebben tegenwoordig ook heuse boekentrailers die eruitzien als bijna een echte film, dit spreekt vooral jonge lezers aan.
En nu ik via deze rubriek dan toch even de aandacht heb: middelbare scholen zouden het lezen ook leuker kunnen maken door eens goed naar die hele oude boekenlijst te kijken en wat vernieuwing toe te staan. Stel die lijst eens samen op basis van de #BookTok trends: ik weet zeker dat er weer meer (met plezier) gelezen gaat worden!
Monique Meijer
Er was eens een boek…
Jongeren lezen steeds minder literatuur naar het schijnt. Literatuur is belangrijk. Door het lezen van literatuur krijg je kennis over de wereld om je heen en leer je andere denkbeelden kennen, zo draagt het bij aan het vormen van een eigen mening. Goede redenen om aandacht te schenken aan leesmotivatie zodat jongeren met meer plezier gaan lezen.
Lezen hoeft niet per se met een papieren boek, maar kan op veel andere manieren. Ik lees zelf het liefst een papieren boek, maar dat geldt niet altijd voor de jeugd. Ik denk dat we niet moeilijk moeten doen over hoe ze lezen, als ze maar lezen.
Als we willen dat jongeren blijven lezen of meer gaan lezen, dan moeten we aansluiten bij hun belevingswereld, maar ze ook uitdagen. Daarom is het belangrijk dat er nog steeds een leeslijst op school wordt aangeboden. Jongeren komen zo in aanraking met verschillende verhalen waardoor ze hun eigen smaak kunnen ontwikkelen. Het helpt natuurlijk wel als we literatuur met enthousiasme en passie aanbieden, want dan kun je jongeren pas echt meekrijgen. Niks moeten, maar ze zover krijgen dat ze zelf willen… dan lezen ze nog lang en gelukkig.