Lauri van Gansewinkel-Haex: ‘Vraw vanne Preens’

‘Wie wordt er Stadsprins van de Rogstaekers?’ Dat is toch ieder jaar weer het best bewaarde geheim van Weert. Weert Magazine maakt al jaren een portret van de partner van de Stadsprins. Wie is de vrouw naast deze voorganger in het uitbundigste volksfeest van het jaar? Of misschien is het wel een man? 
Omdat mijn deadline nog vóór de uitroeping ligt, vindt het interview in het diepste geheim plaats. Om toch enige aanknopingspunten voor het gesprek te krijgen heb ik vooraf via de prinsenbegeleiders de schriftelijke antwoorden op tien vragen gekregen (zie kader). 

Via een trapladder bereik ik een in aanbouw zijnde kantoorruimte op de bovenverdieping van een bedrijfspand op een industrieterrein. Daar word ik hartelijk ontvangen door Lauri van Gansewinkel-Haex (38), de vrouw van de nieuwe Rogstaekerspreens Paul I. 

Wie is Lauri van Gansewinkel? 

Ik ben de oudste van drie kinderen van Bèr Haex van het gelijknamige bouwbedrijf en Marlies Haex-van Deursen. Mijn jeugd heb ik grotendeels doorgebracht in ons ouderlijke huis aan de Dijkerhof. Op mijn zeventiende vertrok ik naar Den Haag vanwege mijn studie aan de Hotelschool. Na die opleiding ging ik op mijn eenentwintigste weer thuis wonen. 

Al in het laatste jaar van mijn opleiding leerde ik Paul kennen. Een jaar later woonden we samen in een appartementje boven de Wereldwinkel in de Hegstraat in Weert. Na drie jaar hebben we een huis gebouwd in Vrouwehof op Leuken. Zeven jaar geleden zijn we weer verkast. We kochten een pand aan de Scheepsbouwkade dat Paul volledig gestript heeft en omgetoverd tot de prachtige woning waarin wij nu wonen. Tijdens die verbouwing woonden we met onze kinderen Kai (11) en Aivi (8) in een woonunit op het bouwterrein. 

Inmiddels is ons gezin uitgebreid met Phil die nu 4 is en net zo gek van vastelaovendj als zijn ouders en zijn oudere broer en zus. Toevallig vroeg hij van de week nog ‘Mama wanneer gaan we de Rogstaekersvlag weer ophangen?’

Carrière?

Ik kom uit een horecafamilie. Mijn opa en oma waren de eigenaren van de Schuttershoeve en mijn tante Annelies Haex bezat restaurant De Sluis. Daar werkte ik al op veertienjarige leeftijd in de bediening.

“Mijn klasgenoten liepen stage over de hele wereld.
En ik? Ich zoôt in Remundj!”

10 vragen (en antwoorden) voor partner van de prins!

1. Hoe vierde je 15 jaar geleden ‘vastelaovendj’?
Vanaf november 2004 zijn de nieuwe Rogstaekersprins en ik een stel en in 2005 werd ik lid van ‘zijn’ vastelaovendjvureiniging. Met deze groep mocht ik twee keer de Gouwe Rog winnen. 
De optocht was het hoogtepunt van ons carnavalsseizoen. Op zondagmorgen aankleden en schminken, de optocht lopen en dan snel naar huis om ’s avonds naar de prijsuitreiking te gaan. De andere dagen waren wij in de binnenstad te vinden of keken wij naar andere optochten. 


2. De wijste levensles die jij geleerd hebt?
Geniet van het bourgondische leven. Samen met familie en vrienden en van de kleine dingen die het leven leuk maken. Wat ik nog meer heb geleerd is dat je niet in Remundj stage moet gaan lopen (zie bij 6).

3. Je grootste blunder?
Op een vastelaovendjmaandag hadden wij onze auto bij Mertens Bouwbedrijf op de parkeerplaats gezet om van daaruit naar de wichteroptocht te kunnen lopen. Toen we na de optocht naar huis gingen, ging net op het moment dat ik er overheen reed de automatische paal omhoog. Band kapot! Daarvoor ben ik destijds opgegeven voor de ‘stomste streek’ van de Lambieck Knoup en ook dit jaar mag ik weer aantreden!

4. Wat is je dierbaarste carnavalsherinnering?
Mijn mooiste herinneringen hebben te maken met mijn kinderen. Mijn zoon heeft in de wichter-optocht drie keer de Gouwe Rog gewonnen en mijn dochter een keer. Het feit dat ze op dinsdagavond bij de abdicatie ‘staon te bäöke’ van verdriet omdat het voorbij is, is voor mij een teken dat wij ze het juiste vastelaovendjgeveul hebben bijgebracht!

5. Wie of wat maakte in jouw leven de meeste indruk?
De geboorte van mijn kinderen; hoeveel je ineens kan houden van iets dat je eerst niet kende. 

6. Waar heb je spijt van?  / Wat zou je nu zeker anders doen?
Ik heb gestudeerd aan de Hotelschool in Den Haag. Mijn stages heb ik toen in Nederland gedaan, onder andere bij een hotel in Roermond. Ik heb er nog altijd spijt van dat ik tijdens die stages toen de wereld niet ben gaan ontdekken. Veel van mijn medestudenten hebben op die manier de halve wereld gezien! En ik? Ik zat in Remundj!

7. Wat was tot nu toe het merkwaardigste advies van de prinsenbegeleiders?
‘Dejjae dikke kni-jje neet in ’n witte maillot mótj dówwe ónger ‘n pofbóks’

8. Waar ben je trots op?
Op mijn gezin! Dat mijn drie kinderen ‘plat kalle’ en wij ze ‘vastelaovendj’ hebben doorgegeven. En dat we twee keer de Gouwe Rog hebben mogen winnen in de Weerter optocht.      

9. Wat breekt je hart en waar word je zielsgelukkig van?
Mijn hart was gebroken in het jaar dat we door corona niet op wintersport konden naar mijn favoriete Westendorf. Ik kom daar al vanaf mijn derde jaar. Zielsgelukkig word ik dan ook van op de ski’s staan en zien dat mijn man en kids hier net zoveel plezier aan beleven. Maar dit doen we nóóit met vastelaovendj! 

10. Het grootste misverstand / vooroordeel van anderen over jou?
Dat ik me niet zoveel aantrek van anderen. Dat komt meestal omdat ik eerlijk en hardop zeg waar het op staat als iets me niet zint. Maar dat wil niet zeggen dat ik er geen last van heb als anderen een mening over mij hebben. 

De hotelschool was een hartstikke leuke opleiding maar ik heb daarna nooit meer in de horeca gewerkt. Paul had een bouwtechnische opleiding en moest voor zijn werk bij Mertens bouwbedrijf naar bouwprojecten in heel het land. Als ik dan ook nog in de horeca zou gaan werken zou er weinig tijd overblijven om samen door te brengen. 

Het is altijd Pauls droom geweest ooit een eigen aannemersbedrijf te beginnen. Enkele jaren geleden heeft hij het stokje kunnen overnemen van mijn vader. Nu runt hij samen met schoonbroer Tom en mijn oom Huibert de zaak. 

Acht jaar werkte ik als intercedent bij een uitzendbureau in Weert. Toen mij een overplaatsing naar Venlo in het vooruitzicht werd gesteld koos ik voor een nieuwe carrière bij gastouderbureau Het Liefbeestje. Daar begeleid ik alweer meer dan acht jaar met veel plezier gastouders met hun eigen gastouderopvang. 

Vrije tijd? Hobby’s? Sporten?

Met uitzondering van de skivakanties sportte ik tot voor enkele jaren nauwelijks met als gevolg dat ik behoorlijk ‘aan de maat’ was. Daar moest verandering in komen. Samen met Paul doorliep ik een personal training traject bij Nicole Timmerman van sportschool Active. Ik heb het aan Nicole te danken dat ik dat heb doorgezet en uiteindelijk 25 kg afviel. Daar ben ik enorm trots op. Nu sport ik nog steeds 3 à 4 keer per week.

In de voorinformatie gaf je aan nogal direct te zijn in het geven van je mening. Brengt je dat wel eens in de problemen?

Soms wel. Ik kan snel in mijn emotie zitten en van daaruit reageren terwijl ik een heel klein hartje heb en het belangrijk vind hoe andere mensen over mij denken. Ik ben eerlijk en oprecht, zeg waar het op staat en wat ik beloof, doe ik. Maar maakt iemand een verkeerde opmerking in mijn richting dan kan ik soms nogal fel zijn. Ga ik daarin te ver dan zal ik er daarna op terugkomen en mijn excuses maken.

‘Een unieke gebeurtenis: Vader Paul en zoon Kai in hetzelfde jaar prins en jeugdprins van stadsvastelaovundjvureiniging de Rogstaekers, met in hun midden de ‘gruuëtse’ echtgenote en moeder Lauri. Ook voor de redacteur van Weert Magazine was dit een complete verrassing. Gelukkig stond de fotoshoot een dag na de uitroeping van Kai I gepland. 

Ook wil ik nog even terugkomen op de ‘dikke kni-jje in ‘ne witte maillot ónger ‘n pofbóks’: Is van die outfit sprake geweest?

Nee, nee, dat was een grapje. Op het feest na de uitroeping van Jasper Heesakkers tot Vorst van de Rogstaekers zagen wij een prins uit België met een dergelijk kostuum. De man had ook nog enorm dikke kuiten en knieën. Wij wisten toen dat Paul prins ging worden dus de witte maillot werd een terugkerend gespreksonderwerp als het over kleding ging.

Je bent dit jaar wederom genomineerd voor de ‘stomste streek’ van de Lambieck Knoup. Waar heb je dat deze keer aan te danken?

Dat is een bijzonder verhaal terwijl ik er zelf niets aan kon doen. Voor de verjaardag van mijn neefje had ik bij bol.com speelgoed besteld: Lego en dinosaurus strijkkralen. Dat pakket had ik op mijn werk aan laten komen. Toen ik het daar opende bleek er een levensgrote dildo en een enorme buttplug in te zitten! Na van de eerste schrik bekomen te zijn hebben we geschaterd van het lachen. Maar stel je eens voor dat ik zonder de doos te openen er een cadeaupapiertje omheen had gedaan en hem aan mijn neefje had gegeven! Toen ik het pakket onder vermelding van de reden terugstuurde kreeg ik een korte reactie: ‘Verkeerd gegaan in het magazijn, heel vervelend voor u’. Nadat ik het voorval op Facebook vermeldde kreeg ik excuses van bol.com en een tegoedbon van € 7,50.

Hoe heb je Paul leren kennen?

In de Time Out in Gemert viel mij een jongen op waarvan ik vermoedde dat hij ook uit Weert kwam. Een week later trof ik in café De Kwieb op de Oelemarkt diezelfde jongen. Dat was Paul. We raakten aan de praat en zijn nooit meer uit elkaar gegaan. 

Waar verheug jij je het meest op?

Dat klinkt misschien raar maar dat is het moment waarop we het op de zaterdagmiddag vóór de uitroeping eindelijk aan onze kinderen en ouders kunnen vertellen. 19 oktober werd Paul gevraagd of hij prins wilde worden. We hebben daar geen seconde over hoeven na te denken. Maar dat geheimhouden, de smoesjes en leugentjes om bestwil, dat werd een steeds zwaardere last.
Onze kinderen zullen helemaal door het dolle heen zijn. Maar zeker ook voor mijn ouders en schoonouders Wil en Bert zal het een verrassing worden. Ik weet zeker dat ik het dan niet droog ga houden.

Hoe denk je dat de leden van jullie vastelaovendjvereiniging, die waarschijnlijk al bezig zijn met de voorbereidingen voor de optocht, gaan reageren?  

Bij B.C. Wieërters Echte wordt altijd veel gelachen, gezanikt en gespeculeerd over wie de nieuwe prins gaat worden. Paul wordt daarbij ook ieder jaar genoemd, maar daar zijn we zo aan gewend dat dat ons niet in verlegenheid heeft gebracht. 
Met V.V. de Remmels hebben we twee keer de Gouden Rog gewonnen. Toen deze club uit elkaar viel zijn een aantal leden, waaronder Paul, verdergegaan als B.C. Wieërters Echte. Ik weet zeker dat ze heel erg enthousiast zullen zijn over Paul zijn prinsschap! Voor hen is het toch ook een beetje een droom die in vervulling gaat.

Nog een leuke anekdote uit de afgelopen tijd?

De adjudanten van Paul hebben we al mogen benaderen. Toen we Edwin Lormans gingen vragen bedachten we een apart verhaal. Paul vertelde hem dat hij gevraagd was om Kestieëlhieër van de Beesterbolle te worden en of Edwin zijn adjudant wilde worden. Hij was wild enthousiast en zei meteen ‘Ja’. Of hij ook de onderscheiding al wilde zien? Toen hij daarop de naam Rogstaekers las viel hij bijna achterover van verbazing!

Wordt het tijd voor vrouwen in de raad van 11 of een vrouw als Rogstaekersprinses?

Voor het jeugdcarnaval vind ik dat een goed idee. Het zou ook een goede zaak zijn als vrouwen, op basis van hun kwaliteiten, een rol binnen de Rogstaekers gaan vervullen. De traditie dat de prins een man is,  hoeft voor mij niet doorbroken te worden. Vastelaovendj is een feest van tradities. Daar moet je niet te snel verandering in willen brengen.