Langgevelboerderij in het buitengebied van Keent

In het buitengebied van Keent ligt aan de Dijkerakkerweg een prachtige langgevelboerderij. Volgens de gemeentelijke archieven zou de oorspronkelijke boerderij op deze plek dateren uit 1632. De huidige bewoners Marly en Ashton Lamerikx-Lempens kochten de woning in december 2019 van dr. Janssen, specialist in het Weerter ziekenhuis. Deze had de boerderij beginjaren ’90 volledig laten opknappen en gemoderniseerd. Marly en Ashton gingen direct in het huis wonen en hebben de afgelopen jaren stap voor stap verder gewerkt aan deze bijzondere boerderij. Een nieuwe keuken en nieuwe badkamers. Ook het rieten dak moest vervangen worden. Het schilderwerk aan deuren en kozijnen bestaat grotendeels uit de kleuren groen en geel, een kleurcombinatie die in Brabant vaak gebruikt wordt. Het pand is een gemeentelijk monument, wat betekent dat voor alle aanpassingen aan de buitenzijde toestemming gevraagd moet worden.

De monumentale voorgevel is voor een groot deel nog in de oorspronkelijke vorm. De staldeuren en originele stalraampjes zijn gehandhaafd. Deze raampjes komen nu uit in het toilet en de badkamer. Sfeervol, maar door het enkel glas niet echt isolerend. Door de staldeur is het fluiten van de wind regelmatig te horen.

De woonkamer is door de grote balken een eyecatcher. De oorspronkelijke muur van de stallen (waar vroeger koeien en varkens verbleven) is verwijderd en de stalruimte is aan de kamer toegevoegd. De eiken balken verstevigen de draagconstructie van de bovenverdieping. In de kamer ligt een oude tegelvloer uit een Frans kasteel, die doorgetrokken is naar de keuken en hal. Het huis beschikt over vloerverwarming maar kan met de houtkachel in de grote schouw (met een bijzonder kijkgat) redelijk verwarmd worden.

In 2019 is de keuken volledig gestript en vernieuwd. Hier is gekozen voor materialen en accessoires die passen bij de sfeer en de stijl van de woning. Hier weer dezelfde tegelvloer als in de rest van de begane grond; de kleur van het houtwerk is ook in de hele woning hetzelfde. In de keuken (linksboven op de foto) is nog een hele oude originele balk zichtbaar.

In de woonkamer zijn twee infaroodpanelen aangebracht om de ruimte te verwarmen. Daarnaast hangt er een airco die in de winter verwarmt en bij hogere temperaturen kan koelen. Beide apparaten zijn elektrisch en draaien op de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen. Nadat de gasaansluiting niet meer nodig was en in 2015 afgesloten werd, zijn ook de radiatoren verwijderd.

Het perceel is 6500m2 en heeft een hele grote tuin, die door de vorige bewoner professioneel werd aangelegd. Er staan veel monumentale bomen. Een hiervan, een meer dan 100 jaar oude Es, is vorig jaar gekapt vanwege zwammen. Op het onderste deel van de stam is met carving een prachtige uil gecreëerd. De tuin ligt laag waardoor deze afgelopen winter deels onder water kwam te staan en het water bijna de woning inliep. Opgestapelde zandzakken herinneren aan die vervelende ervaring.

In de tuin staat een oud ‘bakkes’. Het is ingericht voor de jeugd en voor feestjes. Met een zoldertje waar je kunt slapen en een echte bakoven, waarin vroeger brood gebakken werd. Op het perceel ligt ook een oude paardenstal die in originele staat is gebleven, met de authentieke voederbakken. Aangrenzend ligt een grote schuur en overkapping voor de auto’s. In de stal en de schuur zijn zeer oude balken zichtbaar.

Een ander bijzonder detail uit vroegere tijden is een waterput. Deze heeft een diepte van ca. 4,5 meter en werd gebruikt als watervoorziening voor mens en dier. Een leuk weetje is dat de Blue Diamonds bij deze put ooit een foto hebben gemaakt voor een platenhoes!

Het huis heeft een aparte ruimte die de bewoners ‘boekenkamer’ noemen. Mogelijk de bibliotheek van de vorige eigenaren. Tegenwoordig ingericht voor gebruik door de twee kinderen en hun vrienden. Marly is leerkracht en gebruikt deze ruimte als werkkamer. Het oude bureau zorgt voor een nostalgische invulling van de kamer.

Bij de grote verbouwing door dokter Janssen in 1992 zijn in de spouw oude munten aangetroffen en een geweer uit de Tweede Wereldoorlog. Op het wapen een adelaarssymbool zichtbaar dat wijst op Duitse makelij.

In de oostgevel van de boerderij is een gevelsteen ingemetseld. Hierop het jaartal 1771 en de letters I.K. VHALEN. (is zeer waarschijnlijk J.B. VHAELEN geweest, advocaat Jacob Bernard van Haelen, hij had rond 1770 de boerderij aan de Dijkerakkerweg als pachthof in zijn bezit. Uit archieven blijkt dat familie van Haelen lange tijd (van 1665 tot 1932) de eigenaren zijn geweest van deze woning. Zij waren erfgenamen van burgemeester Johan van Haelen. Het schijnt ook dat de boerderij toentertijd de naam ‘Colonel Pleurenhof’ had. Die naam is tegenwoordig nergens meer terug te vinden op het pand.