Kunstmatige intelligentie in Weert

Er gaat geen dag voorbij of er wordt in de media aandacht besteed aan AI (kunstmatige intelligentie). De ontwikkelingen gaan razendsnel. Artificial Intelligence wordt ook wel omschreven als de nieuwe grote revolutie. Vergelijkbaar met de komst van de stoommachine, elektriciteit of het internet.

Het wordt steeds lastiger om echt van nep te onderscheiden. Fake nieuws is niet alleen voorbehouden aan meneer Trump. Met groot gemak worden teksten, foto’s en films met kunstmatige intelligentie verwerkt en bewerkt. Je kunt bijvoorbeeld demissionair premier Rutte met een steek op zijn hoofd op de Weerter Markt voor een uitzinnige massa ‘Ônger de Paereboum’ laten zingen. Niet van echt te onderscheiden.

Mark Rutte zingt op Markt in Weert

In maart ontstond er over de hele wereld veel verwarring en ophef over een foto van de Britse prinses Catherine met haar kinderen. De foto bleek gefotoshopt. De prinses bekende dat zij als amateurfotograaf de foto zelf had bewerkt. Zij wilde op die manier een einde maken aan de geruchten waarom zij na een operatie al langere tijd niet in het openbaar was verschenen.

Niet van echt te onderscheiden

Op de foto hierboven zien we het perron van het station van Weert. Waarschijnlijk gemaakt in 1913 als aandenken aan de officiële ingebruikname van het station en de spoorlijn Weert-Eindhoven. Al weer 111 jaar geleden dus. Het personeel van het station poseert voor de fotograaf. Kennelijk vond men dit toch wat dun bezet en wilde men de indruk wekken dat het druk is op het Weerter station. Als je goed kijkt zie je dat er extra reizigers zijn ingetekend. De deftige heer en mevrouw op de voorgrond zijn net zo groot als de mensen op de achtergrond; ze lijken als het ware te zweven.

Mogen we nu concluderen dat kunstmatige intelligentie en fake nieuws 111 jaar geleden in Weert zijn ontstaan?