3 juli 2024 | Auteur: Maarten Prinsen
‘Kunst moet mensen laten nadenken’
Waar veel bekende schilders pas later erkenning voor hun werk kregen, beleefde de 22-jarige Cis Sluijter dit jaar al een hoogtepunt in haar nog prille carrière. Haar werk werd via een speciaal programma voor jonge kunstenaars geselecteerd voor de TEFAF (The European Fine Art Fair). Maar liefst een week lang hingen haar kunstwerken op deze prestigieuze, wereldwijd bekende kunstbeurs. “Voor mij was dit een droom die uitkwam”, vertelt Cis stralend.
Op zondag 22 september van 13.00-17.00 uur exposeert Cis in de Paterskerk tijdens
Cultureel Lint 2024!
Je kunt haar werken komen bekijken en ze is zelf ook aanwezig en gaat ter plekke schilderen.
‘Natuur’talent
Cis is visueel ingesteld en was als klein meisje al voortdurend bezig met tekenen. “Mijn ouders dachten dat het normaal was dat ik de tv constant op pauze zette om na te tekenen wat ik op het scherm zag. Pas toen ze mijn broertje kregen, zagen ze dat niet élk kind dit doet…”
Cis groeide op in de wijk Boshoven, waar ze veel in de tuin van haar ouderlijk huis te vinden was. “Deze was erg groot en ik was helemaal bezeten van alles wat daar groeide en bloeide. Vaak ging ik tegen een kersenboom zitten om de diverse kleurige bloemetjes in het gras na te tekenen; ik was zelfs ontroostbaar als mijn vader het gras maaide en deze bloemetjes dreigden te verdwijnen.”
Creatieve leerschool
Na de basisschool ging Cis naar het SintLucas in Eindhoven. “Ik ben dyslectisch en heb dyscalculie, dus voor mij was het fijn om niet naar een ‘reguliere’ middelbare school te gaan. Ik kreeg meer gepersonaliseerd onderwijs en kon er mijn creatieve ei echt kwijt. Gelukkig kreeg ik van mijn ouders onvoorwaardelijke steun, ze zagen dat dit beter voor mij werkte.”
Op school illustreerde Cis haar aantekeningen, omdat ze de lesstof op die manier gemakkelijker kon onthouden. Ook ‘kliederde’ ze haar armen (en die van klasgenootjes) helemaal onder met ontwerpen in fineliner. “Ik dacht destijds nog dat ik tattoo-artiest zou gaan worden”, zegt ze.
Na de middelbare school is Cis naar het SintLucas in Boxtel gegaan, waar ze na een algemeen jaar de richting ‘Decoratie- & restauratieschilder’ volgde.
“Tijdens deze opleiding heb ik veel kennis opgedaan, zoals onder andere het herstellen van beschadigde werken met de juiste, authentieke materialen. Ook heb ik geleerd om beelden opnieuw te vergulden met bladgoud en, door bepaalde technieken te gebruiken, marmer- en houtimitaties te schilderen.”
Eigen gevoel als leidraad
Ondanks het feit dat ze haar studie erg leuk vond, miste Cis iets. “Bij restauratie en decoratie ben je vooral bezig met het werken aan andermans creaties. Ik merkte dat ik juist mijn eigen gevoelens wilde kunnen uiten in mijn werk, dan voel ik me het gelukkigst!”
Cis besloot daarom de Kunstacademie in Maastricht te gaan volgen en dat bevalt haar uitstekend: “Ik krijg hier de mogelijkheid om naar eigen inzicht te schilderen en vind het heerlijk dat ik heel veel gelijkgestemde mensen om me heen heb. “ Naast het reguliere onderwijs volgt Cis de richting ‘Docentschap’. “Want”, zo legt ze uit, “ik vind het belangrijk dat ik een vaste baan kan krijgen voor de lange termijn. Uiteraard is het mijn grootste droom om van mijn schilderijen te kunnen leven, maar ik ben me ervan bewust dat zoiets zeldzaam is. Lesgeven vind ik bovendien ontzettend leuk, mede vanwege het feit dat ik zelf wat meer moeite had om als leerling ‘mee te komen’. Ik gun elk kind begripvol onderwijs en wil daar graag aan bijdragen.”
Jonge Leerling van Oude Meesters
Zoals gezegd is Cis momenteel bezig met het creëren van eigen werk. Het maken van een schilderij duurt enkele weken, waarbij Cis zo’n tien tot vijftien uur bezig is met schilderen. “Het uittekenen en voorbereiden kost me de meeste tijd. Dit zie ik als essentiële investering in de kwaliteit van mijn schilderijen. Ik werk met de materiaalkennis die ik geleerd heb door de werkwijze van de Oude Meesters te bestuderen. Zo maak ik mijn eigen verf, span ik zelf natuurlinnen doeken op en bewerk ik het hout voor de lijsten met kastanje-olie. Door het gebruik van de juiste, duurzame materialen gaan mijn werken eeuwenlang mee.”
De inspiratie voor haar schilderijen haalt Cis onder andere uit horror- en thrillerfilms. Ze verklaart zich nader: “In dit soort films wordt er op een andere manier naar de wereld gekeken, er heerst een sfeer die je bij de keel grijpt en vaak is de emotie meer uitgewerkt dan bij andere genres. Het zet je aan het denken. Zo zie ik kunst ook. Kunst moet aan je blijven knagen, je prikkelen, een gevoel losmaken en je laten nadenken.”
Verder spelen maatschappelijke thema’s zoals bijvoorbeeld feminisme, depressie en eenzaamheid een grote rol in het werk van Cis. “Ik ben een gevoelig persoon en kan gemakkelijk opgaan in de emoties van anderen. Voor mij is schilderen de perfecte manier om bagage ‘kwijt te raken’. Ik ventileer mezelf op het doek. Zo kan ik door middel van mijn schilderijen verhalen vertellen en hoop ik dat ze mensen laten nadenken.”
Benieuwd geworden naar het werk van Cis? Neem dan een kijkje op haar Instagram account.