Kunst creëren en doceren

Interview met Sterre Pagie

De meeste mensen nemen bepaalde eigenschappen van hun ouders over, ook qua carrièrekeuze zie je vaker overeenkomsten. Bij de 22-jarige Sterre Pagie is de invloed van haar beide ouders dusdanig in balans dat het lijkt alsof er een waterpas gebruikt is. “Mijn vader is grafisch vormgever, mijn moeder is werkzaam als docent en ikzelf werk als docent Beeldende Vorming én als freelance illustrator. Toeval bestaat niet, toch?” lacht ze breeduit.

Creatief vanaf de kindertijd

Thuis werd er vroeger veel getekend en geknutseld. Zo herinnert Sterre zich dat ze samen met haar zus verhalen bedacht en hier boekjes van maakte. “Mijn ouders hebben het niet bewust gestimuleerd, maar ze leerden ons wel dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. Dat houd je het langste vol. Daar hadden ze volkomen gelijk in”, zegt ze.
“We gingen bovendien vaak naar musea, aangezien dit een passie is van mijn ouders. Met volle teugen genoot ik van deze uitstapjes; ik ben gek op kunst en geschiedenis! Hier is het zaadje min of meer geplant. Bij de aanblik van al die artistieke uitspattingen wist ik het zeker: ik wilde de creatieve sector in, geen twijfel mogelijk!”
Sterre heeft na de basisschool de Havo afgemaakt. Dat verliep niet zonder slag of stoot: “Ik heb dyslexie en moest hard mijn best doen. Het stimuleerde me echter wel om beeldend te gaan werken. Gelukkig kreeg ik daar de ruimte voor.”
Buiten de lessen om was Sterre bovendien actief als vertegenwoordiger van de leerlingen tijdens overleggen met docenten en ouders. “Dat ging er weleens fel aan toe”, verklaart ze. “Ik ben erg gepassioneerd en kritisch als het om onderwijs gaat. Het is ontzettend belangrijk voor de toekomst van kinderen, dat gaat me echt aan het hart!”
Na de middelbare school besloot Sterre om te gaan studeren aan de kunstacademie (AKV Sint Joost in Den Bosch). Hier koos ze de richting Illustrated & Animated Storytelling. “Tijdens deze opleiding heb ik geleerd hoe je een verhaal vertelt, hoe je woorden in beelden vertaalt en hoe je samenwerkt met medestudenten. Je bent vooral bezig met ‘het afkijken van de kunst’ van anderen om te leren hoe iets werkt. Daarna ga je pas aan de slag met het ontwikkelen van je eigen stijl”, legt ze uit.

‘Ons eiland’

Wanneer ze moet kiezen wat het eindproject van haar studie gaat worden, besluit Sterre een graphic novel (een soort literair stripboek) te maken over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog.
“Reizen naar Schiermonnikoog is namelijk al enkele generaties traditie in onze familie. Mijn eerste bezoek aan het eiland beleefde ik veilig in de buik van mijn moeder en sindsdien ben ik er elk jaar wel geweest. Het voelt voor mij inmiddels als een tweede thuis”, vertelt Sterre.

Op Schiermonnikoog bevindt zich het Bunkermuseum Schlei, waar veel te zien en te leren is over de oorlog. “Dit heb ik intussen al ontelbare keren bezocht. Vanuit die interesse leek het me een mooie uitdaging om verhalen op te tekenen van eilanders die herinneringen aan de oorlog hebben. Dit was geen gemakkelijke opgave, aangezien de eilandcultuur vrij gesloten is. Als buitenstaander raak je niet zomaar in gesprek met de lokale bevolking over dit soort thema’s.” Uiteindelijk lukte het Sterre toch enkele mensen te vinden die hun toezegging gaven. “Ik ben toen een week naar Schiermonnikoog gegaan om ze te interviewen. Hun verhalen maakten een diepe indruk op me en het viel niet mee om er een keuze uit te maken. De geselecteerde verhalen heb ik gekoppeld aan verschillende locaties op het eiland, waar ik vervolgens illustraties bij gemaakt heb.” Het resultaat is een boek geworden, met daarin een fietsroute langs memorabele plekken op het eiland. Bij elke tussenstop hoort een oorlogsverhaal. “Op deze manier kunnen kinderen en hun ouders op een toegankelijke manier over een belangrijk stuk oorlogsgeschiedenis van Schiermonnikoog leren.”

Het boek, getiteld ‘Oorlog op het eiland’, blijkt een succes. Sterre studeert cum laude af en een boekhandel/uitgeverij op Schiermonnikoog geeft het boek uit, zodat ze nu ‘op het eiland ligt’.

De cirkel is bijna rond

Na de kunstacademie begon Sterre met de maatwerkstudie ‘Docent Beeldende Vorming’ aan ArtEZ  in Arnhem, aangezien de interesse voor het onderwijs begon te kriebelen. “Ik wil mijn liefde voor het vak graag delen met de volgende generaties enthousiastelingen”, zegt Sterre vastberaden. “De studie duurt twee jaar en ik ben net aan het laatste jaar begonnen. Daarnaast geef ik les op een middelbare school. In de toekomst hoop ik dat ik dit kan blijven doen, het liefst in combinatie met mijn werkzaamheden als freelance illustrator”, mijmert ze. “Wellicht komt er zelfs ooit een boek over Weert van mijn hand…”
We hopen dat deze uitspraak bewaarheid wordt Sterre!

Meer informatie over Sterre Pagie en haar werk: www.sterrepagie.nl