15 december 2023 | Auteur: Monique van den Brandt
Kim van Kuijk en Pim Peeters in Londen: ‘Mix van nationaliteiten en culturen maakt het leuk’
De keuze viel op Londen vanwege de werkmogelijkheden. Mooie bijkomstigheden waren de afstand en de Engelse taal. Eind 2021 maakten Kim van Kuijk (30) en Pim Peeters (31) de oversteek naar Groot-Brittannië. Terwijl Nederland nog half in lockdown zat kwamen ze terecht in Engeland waar alle beperkingen waren opgeheven. “Het was wel even omschakelen van een periode met weinig mensen om je heen naar een miljoenenstad”, vertelt Pim. “Maar ook dat went weer snel!” Ze genieten met volle teugen van al het moois dat Londen te bieden heeft. Zeker in deze tijd van het jaar waarin de hele stad kerst ‘ademt’.
Uitzicht over de stad
Acht komma zeven miljoen inwoners heeft Londen. Dat is ruim tien keer het aantal inwoners van Amsterdam. Geen wonder dat Kim en Pim uit het ‘pittoreske’ Weert even moesten wennen. Pim vertelt: “We zaten eerst een paar dagen in een AirBnB en zijn daarna verhuisd naar het appartementje waar we nu nog steeds wonen. Het bevindt zich op de 53e verdieping in blijkbaar de hoogste woontoren van West-Europa. Van hieruit hebben we en prachtig uitzicht over de stad, dus totaal niet vervelend wakker worden elke dag!” Kim vult hem aan: “We wonen in Canary Wharf, een wijk net ten oosten van het centrum van Londen (zie kader). Het is een beetje te vergelijken met de Zuidas van Amsterdam; er liggen voornamelijk kantoorpanden. In de weekends is het dus wat rustiger dan doordeweeks. Dat vinden we fijn want heel veel plekken in Londen zijn megadruk in het weekend!”
Tip van Pim en Kim als je Londen bezoekt:
“Het centrum van London is prachtig met alle statige gebouwen en victoriaanse architectuur en de standaard toeristenplekjes (Tower Bridge, Big Ben) zijn allemaal ook heel mooi. Eén van onze favoriete plekjes in Londen en niet zo bekend bij toeristen is ‘Mercato Metropolitano’. Dat is een grote hal/tuin met veel verschillende kraampjes waar je heel lekker kunt eten en het is er ook supergezellig. Als er vrienden van thuis op bezoek komen dan nemen we die daar altijd mee naartoe.”
Waar kunnen we ze van kennen?
Pim woonde op de Biest (de wijk, niet de straat) samen met pap en mam en zijn oudere zus Steffie. Kim woonde tot haar veertiende op Boshoven en verhuisde toen met haar vader, moeder en zusje Demi naar Nederweert. Pim zat op de Philips, Kim op het College. Pim werkte in zijn vrije tijd bij Albert Heijn in de stad en bij Jumbo op Leuken. Kim verdiende een centje bij met ijs scheppen bij Huupkens.
Daarna was het tijd om de vleugels uit te slaan. Kim: “Ik heb biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Na mijn master, heb ik daar ook mijn PhD(promotie) gedaan op de afdeling pathologie in het ziekenhuis. Tijdens mijn PhD heb ik anderhalf jaar in Maastricht gewoond en een ongelooflijk leuke tijd gehad, waarbij ik vrienden voor het leven heb gemaakt. In 2021 heb ik eindelijk mijn doctorstitel behaald.”
Pim: “Ik heb bouwtechnische bedrijfskunde gestudeerd aan Hogeschool Zuyd in Heerlen. Daarna heb ik een jaartje fulltime bij de Jumbo op Leuken gewerkt omdat ik niet goed wist wat ik wilde gaan doen. Vervolgens ben ik naar Groningen verhuisd voor mijn master Finance. Na het behalen van dat diploma heb ik veertien maanden rondgereisd in Australië en Nieuw-Zeeland. Die periode was geweldig. Terug in Nederland ben ik gaan werken in Den Bosch, bij een bedrijf dat vastgoedfinancieringen bemiddelt.” Pim en Kim hebben veel gemeenschappelijke vrienden, waardoor ze elkaar al een tijdje kenden. “Op het moment dat we wat serieuzer met elkaar gingen praten zat Pim in Australië, dus het duurde even voordat we elkaar daarna konden zien. Inmiddels is dat alweer vijfeneenhalf jaar geleden”, lacht Kim.
Het avontuur tegemoet
Samen hebben ze het idee opgepakt om een tijd in het buitenland te gaan werken om daar ervaring op te doen. Vanwege de ligging, de taal en de werkmogelijkheden valt de keuze op Londen. Corona gooit roet in het eten en vertraagt de boel. Als alles weer een beetje normaal wordt, beginnen ze te solliciteren in Londen. September 2021 hebben ze allebei een baan gevonden waar ze in januari 2022 kunnen starten. Vlak na Kerstmis verhuist het stel naar Engeland. “We hadden nog een afscheidsfeestje gepland met onze vrienden maar helaas moesten we dat op het laatste moment cancelen vanwege de aangescherpte lockdown-regels”, zegt Kim. “Ik vind het leven en wonen in Londen niet zo veel verschillen van Nederland”, vervolgt Pim. “In het begin was het werken wel even aanpassen. De mensen zijn hier een stuk minder direct dan bij ons. De werkmentaliteit is anders (ik werk hier heel wat uurtjes meer dan in Nederland) en ik moest er ook aan wennen om constant Engels te praten met collega’s”, geeft hij eerlijk toe.
Wat doen ze nu?
In het begin werkt Kim als postdoctoraal onderzoeker bij King’s College (dit is een van de oudste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1829, gelegen in het hart van Londen). “Na een tijdje kwam ik tot de conclusie dat ik de connectie miste tussen mijn werk en de samenleving, waardoor ik op zoek ging naar iets nieuws. Vrij snel kwam ik bij mijn huidige werk uit, waar ik die voldoening wel heb. Momenteel werk ik als laboratoriummanager en senior wetenschapper bij Meatly. Hier maken we kweekvlees voor diervoeding en zijn we hopelijk het eerste bedrijf in Europa dat hiermee op de markt komt”, zegt Kim trots.
Pim werkt bij LaSalle Investment Management, een vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in vastgoed. “Ik had tijdens mijn vorige baan al veel contacten met partijen uit Londen die in Nederland vastgoed financieren. Toen we hadden besloten om in Londen te gaan wonen en werken ben ik mijn connecties af gaan bellen en ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij LaSalle. Mijn team richt zich op het financieren van commercieel vastgoed in Europa, om daarmee rendement te maken voor onze investeerders (met name pensioenfondsen en verzekeraars).”
Volledig geïntegreerd of toch een ‘buitenlander’?
Pim denkt even na en zegt dan: “Voor ons gevoel blijven we toch wel buitenlanders. Het scheelt wel dat Londen een grote mix van nationaliteiten is en dat de meeste mensen waar we contact mee hebben ook buitenlanders zijn. Bij Kim haar eerste baan waren de meeste collega’s (waar we nu nog regelmatig mee omgaan) Italiaans en bij haar huidige baan is het een mix van nationaliteiten. Het grootste deel van de collega’s komt ook van buiten Engeland. Die verschillende mix van nationaliteiten en culturen maakt het wel heel leuk.”
Canary Wharf is een groot financieel centrum in ontwikkeling in het district Tower Hamlets in Londen. In het gebied staan drie van de hoogste gebouwen van het Verenigd Koninkrijk: One Canada Square (235 meter), HSBC Tower en Citigroup Centre (beide 200 meter). Canary Wharf ligt in de Docklands, de vroegere haven van Londen, in het oosten van de stad. Na een lange periode van verval werd in 1988 begonnen met de realisatie van een nieuw zakencentrum in dit gebied. Het gebied heet Canary Wharf (Canarische werf of haven) omdat er vroeger veel handel plaats vond met de Canarische Eilanden.
It’s the most wonderful time of the year
Londen in kersttijd noemt Pim ’misschien wel de leukste periode van het jaar’. “Londen is echt magisch tijdens de kerstperiode. De hele stad ademt kerst, overal is versiering, er zijn ontelbaar veel kerstmarktjes en gedurende deze periode is er ook Winter Wonderland; dat is een supergrote kermis met kerstmarkt in Hyde Park”, omschrijft Pim. Alles is makkelijk bereikbaar omdat het openbaar vervoer heel goed geregeld is. Wat opvalt is dat ze allebei een hekel hebben aan de metro. “Ik verwens de metro bijna dagelijks als ik in de spits naar mijn werk moet”, zegt Pim. “De metro is één van de dingen die ik absoluut niet ga missen als we weer terug zouden verhuizen!”, valt Kim hem bij.
Kerst lekker thuis
Wat ze, door alle drukte in Londen, wel eens missen is de rust van thuis. “Daarnaast is Londen ontzettend duur, zowel het wonen als om dingen te doen, dus de woonlasten en prijzen van thuis missen we ook regelmatig. Daarnaast kunnen we niet ontkennen dat we heel af en toe toch stiekem wel zin hebben in een frikandel”, lacht Kim. Of die snack ook op het kerstmenu staat is nog maar de vraag. “Wij komen voor Kerstmis terug naar Weert, want dat blijft voor ons toch wel een feest om met familie en vrienden door te brengen. Op kerstavond gaan we uiteten bij ons favoriete restaurant Flavours, wat inmiddels wel vaste prik is die avond. Op eerste en tweede kerstdag gaan we beide families af en belanden we misschien nog in de stad voor een paar drankjes met vrienden. Op 29 december gaan we weer terug naar Londen om daar Nieuwjaar te vieren”, zegt Kim enthousiast. Tot slot zeggen ze samen: “Vanuit Londen wensen we alle lezers van het Weert Magazine hele mooie feestdagen!”