Kessels in Waihi, Nieuw-Zeeland: ‘No worries, alles komt vanzelf’

Van Horne Pop stond aan de basis van zijn carrière als geluidstechnicus. Hij emigreerde naar Nieuw-Zeeland en tourde over de hele wereld met bands als Muse en Snow Patrol. Corona zette een streep door alle evenementen en dus kwam ook Ron Kessels (41) thuis te zitten. Hij woont met vrouw en drie kinderen op een boerderij in Waihi waar ze druk zijn met het vetmesten van twaalf koeien. Optredens zijn gecanceld dus maakte hij een (tijdelijke) carrièreswitch.

Heimwee naar Nieuw-Zeeland

Als Ron onze vragen beantwoordt, regent het in Waihi, Nieuw-Zeeland. Het klimaat is er warm maar gematigd. Waihi kent veel neerslag, zelfs in de droogste maand januari. Sinds een jaar woont Ron hier samen met zijn vrouw Trudy en hun drie kinderen Louis (11), Joss (8) en Alfie (2), ruim achttienduizend kilometer van Nederweert waar hij opgroeide. Vijftien jaar geleden emigreerde de Limburger naar de andere kant van de wereld. Samen met zijn vrouw woonde hij vier jaar in Nederland maar door heimwee van Trudy besloten ze terug te keren naar het land van de kiwi’s.

Waihi is een stad in het Hauraki-district op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, vooral opmerkelijk vanwege zijn geschiedenis als goudmijnstad. De stad ligt aan de voet van het schiereiland Coromandel, dicht bij het westelijke uiteinde van de Bay of Plenty. Er wonen 5.740 mensen en februari is de warmste maand. Het tijdsverschil met Nederland is twaalf uur.

Gezinsuitje naar Cape Paliser.

Tour door Europa

Ron: “We wonen op een boerderij met wat grond. We hebben ongeveer twaalf koeien die we vetmesten. Mijn vrouw en kinderen zijn daar druk mee bezig. We zijn veel buiten en hebben een kleine groentetuin. Ook hebben we veel bos om ons heen en hoor je de vogels fluiten.” Het afgelopen jaar was het gezin voor een periode van zeven maanden in Europa. Ron legt uit waarom: “De gezondheid van mijn vader is niet zo goed en we wilden altijd al voor een langere periode in Nederland zijn om onze kinderen een beetje van de Nederlandse taal en cultuur te laten beleven. We hebben best veel gezien. Om de kosten te drukken deden we ‘house- en pet-sitting’; dan moesten we op de huizen en huisdieren passen als de eigenaren op vakantie waren.”

De frontman en de bakker

Ron groeide op als oudste uit een gezin van drie kinderen. Samen met broer Hans en zus Rianne bracht hij als kind veel tijd door in de bakkerij van pap en mam. Op de middelbare school begon hij te spelen in verschillende bandjes. Ron: “Met name het Van Horne Pop- festival is waar het voor mij allemaal begon; daar is echt het zaadje geplant voor mijn carrière als geluidstechnicus. Als tiener ging ik altijd naar Pinkpop en het was mijn droom om een keer backstage te werken. Dit is echt een droom die werkelijkheid werd. Het was ook te gek om mijn vader mee te nemen en om hem te zien ouwehoeren met Liam Gallagher van Oasis en dat hij niet eens wist wie hij was…”, grinnikt Ron nog nagenietend. 


Karangahake Gorge waar Ron met zijn gezin vaak wandeltochten maakt.

Grote namen

Ron’s carrière begon eenentwintig jaar geleden als freelance geluidstechnicus. Ron vertelt: “Ik zorg voor het geluid tijdens het optreden van een band in zalen, theaters en op festivals. In Nederland deed ik vooral geluid voor Top40 bandjes maar hier in Nieuw-Zeeland ben ik direct begonnen om het geluid te verzorgen voor internationale artiesten die hier optraden. Tijdens een concert van Muse werd ik door het management gevraagd of ik met hen op tour kon gaan. Sindsdien ben ik veel weg geweest en heb ik getourd met Sigur Ross, Muse, Snow Patrol, John Fogerty en Crosby, Stills & Nash. De laatste zes jaar werk ik voor de Nieuw-Zeelandse band Fat Freddy’s drop”.

Fat Freddy’s Drop is een zevenkoppige band uit Wellington, Nieuw-Zeeland, waarvan de muzikale stijl wordt gekenmerkt door een combinatie van dub, reggae, soul, jazz, rhythm-and-blues en techno.  In Nederland speelden ze op diverse grote festivals, voor verschillende uitverkochte zalen en gaven ze unieke optredens op het strand van Bloemendaal en Pllek. Eind 2018 stond de band nog in een uitverkochte AFAS Live waar ze vol overgave een enerverende liveshow neerzetten. Het concert dat gepland stond op 7 mei 2020, wederom in AFAS Live in Amsterdam, is verplaatst naar 21 juli 2021.

De band Fat Freddy’s Drop met Crew in Wanaka.

Geen optredens; geen geluid

Ron: “Voor mijn werk was ik vaak langere periodes van huis. Mijn vrouw Trudy is geweldig; zij zorgde ervoor dat thuis alles op rolletjes liep. Dit was niet altijd gemakkelijk voor haar. Ik waardeer haar erg voor de dingen die ze heeft gedaan zodat ik weg kon om mijn dromen te verwezenlijken.” Door corona kwamen alle evenementen stil te liggen. En dus was er ook geen werk meer voor geluidstechnicus Ron; “Onze branche is flink geraakt en zal pas de laatste zijn die weer op gang zal komen. Omdat er in de ‘entertainment-industry’ geen werk meer is, heb ik sinds begin september een fulltime job bij Fiasco Roadcases (what’s in a name? – red.). Ik werk nu als productie-manager voor een bedrijf dat roadcases maakt. Dit zijn koffers waarin apparatuur voor evenementen vervoerd wordt. Maar aangezien hier nu ook minder vraag naar is, maakt dit bedrijf sinds covid-19 ook kantoormeubilair voor mensen die thuis werken. Het is wel even wennen om vijf dagen per week te werken en om in het weekend vrij te zijn”, bekent Ron. “Ik denk toch vaak aan mijn collega’s die het toch nog steeds moeilijk hebben, vooral in Europa en de USA.”

Leven zonder zorgen

Het leven in Waihi bevalt Ron prima. Hij legt uit waarom: “Hier in Nieuw-Zeeland gaat alles zijn gangetje. ‘No worries’ is hier een slogan en dat houdt in dat er geen zorgen zijn, alles komt vanzelf. Meestal is het wel fijn om lekker rustig je gangetje te gaan en je niet druk te hoeven maken. Als het vandaag niet lukt, dan proberen we het morgen wel weer. Daarnaast is Nieuw-Zeeland een prachtig land met een enorme diversiteit. We hebben hoge bergen en mooie stranden; je hoeft maar vijftien minuten te rijden en je bent al in de mooiste natuur. De mensen zijn erg vriendelijk, niet gehaast en altijd in om even te ‘buurten’. Een nadeel is natuurlijk dat Nederland zo ver weg is. Even op bezoek bij je ouders zit er helaas niet in”, sluit Ron ons gesprek af.

De kinderen Louis, Joss en Alfie.