19 december 2023 | Auteur: Ton Adriaens
Kerstbomen … nep of naald?
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Toch wordt in veel huishoudens de boom al eind november opgetuigd. De een zweert bij de romantische echte kerstboom, de ander bij de praktische kunstkerstboom. Argumenten vóór en tegen vliegen in soms heftige discussies over de kersttafel.
“Kunstbomen gaan jaren mee en zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.”
“Koop een echte boom met kluit, en plaats die na de kerst in je tuin. Als je dit twee jaar achter elkaar doet met een nieuwe boom, dan kan je elk jaar de ‘oudste’ boom weer uit je tuin halen en binnen zetten!”
Kies je voor een echte boom die je in je tuin wil planten dan mag hij niet te groot zijn, moet hij een grote kluit hebben en niet lang binnen staan. En er zijn inderdaad kunstbomen die niet van echt zijn te onderscheiden. Maar daar zit dan wel een flink prijskaartje aan. Dan heb je het inclusief verlichting al gauw over 400 euro.
De belangrijkste trend in kerstbomenland is duurzaamheid. Maar wat is duurzamer?
Omdat de effecten op het milieu erg verschillend zijn, is het vergelijken van de gevolgen van de productie en verwerking van de echte en de ‘nepper’ lastig. Volgens het ene onderzoek is een kunstboom die lang meegaat beter voor het milieu, ook omdat ze steeds meer gemaakt worden van duurzame(re) materialen. Een afgedankte kunstkerstboom levert in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wél luchtvervuiling.
Andere onderzoeken geven aan dat een kerstboom uit de natuur milieuvriendelijker is, zeker als deze gecomposteerd wordt.
Iedereen vredige kerstdagen gewenst! Met welke boom?
Luuk Knapen
Pas als Sinterklaas met de boot richting Spanje is vertrokken, wordt ons huis klaargemaakt voor kerst. Het meest voorname is vanzelfsprekend het plaatsen van een kerstboom. Samen met de kinderen gaan we op pad en halen we met de beugelzaag onder de arm traditiegetrouw bij een lokale boer het mooiste exemplaar ‘uit het veld’.
Volgens de strikte familietraditie dient het een échte kerstboom te zijn, het liefst 50 centimeter hoger dan de plafondhoogte van de woonkamer en met een spanwijdte van ongeveer 3,5 meter zodat tijdens de traditionele gourmet op eerste kerstdag, de gerechten in de pannetjes worden getoucheerd door een bouquet garni van dennentakjes…
Wij hebben in ons gezin de vrijheid genomen om van deze familietraditie af te wijken als het gaat om de omvang van de kerstboom en wij hebben daarmee onze eigen traditie gevormd. Waar wij waarde aan hechten is het feit dat het een echte boom moet zijn want alléén een echte kerstboom kan uniek zijn en alléén een echte kerstboom verspreid die heerlijke dennengeur. En het allerbelangrijkste: de traditie schrijft een echte kerstboom voor.
Wat mij betreft voert de traditie de boventoon bij het kiezen van een kerstboom. Alle andere argumenten die tegen de traditionele echte kerstboom zijn, zijn wat mij betreft daaraan ondergeschikt. Immers, in Bethlehem stond zeker geen plastieken kerstboom! ‘Nne zaalige!’
Marcia Brans
Een kunstkerstboom is al lang niet meer nep. Integendeel! Een kunstkerstboom is altijd even mooi en vol en geeft geen overlast van naalden. Ze zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en komen in alle soorten en maten voor. Een kunstkerstboom is daarbij snel en makkelijk neer te zetten en weer op te ruimen. Je hebt er dus jaren plezier van. Er zijn een heleboel soorten kunstbomen die verschillen in grootte, kleur en constructie. Door de symmetrie is de kunstboom makkelijk te decoreren, met veel takken die je ook nog precies naar die richting kunt vouwen waar je een bal, ornament of lichtje wil hangen!
Een echte kerstboom heeft weer andere voordelen. Zoals die heerlijke dennengeur voor dat nostalgische kerstgevoel. Ze kunnen geleverd worden met kluit of met een gezaagde stam. Elk soort boom heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Degene die voor een echte kerstboom kiest doet dit vooral om de authentieke kerstsfeer in huis te halen en neemt met liefde de vallende naalden en het zetten en opruimen van de boom op de koop toe.
Welke keuze het ook wordt, wij willen u graag gezellige kerstdagen wensen!
Susanne de Ruijter
Waarom een nepboom? Leuke vraag voor iemand die tot een paar jaar geleden gezien werd als De Grinch, de groenharige griezel uit de gelijknamige animatiefilm die Kerstmis wil verpesten.
Van huis uit heb ik kerst met een kerstboom niet echt meegekregen. Mijn ouders hebben ieder jaar ‘een verwaarloosd struikje’ en daar blijft het verder bij. Ruim twintig jaar heb ik geen kerst gevierd en er ook nooit de meerwaarde van gezien. Mijn werk in de horeca, sector hotellerie, is mijn passie. Dat betekent altijd werken met Kerstmis en oudjaar.
Een aantal jaren geleden heb ik mijn man ontmoet. Hij is in dezelfde branche werkzaam maar bij hem was het thuis toch een stuk gezelliger. Geleidelijk heeft het kerstvirus mij ook aangestoken. Ik merkte dat de kids het vervelend vonden, zo’n sfeerloze kerst thuis, en stiekem vond ik dat zelf ook. Omdat ik het een en ander in te halen had pak ik nu echt uit.
In de horeca zijn we eigenlijk al vanaf augustus met kerst bezig terwijl ik er thuis niet erg van kan genieten. Daarom kies ik er nu voor de kerstsfeer zo vroeg mogelijk in huis te halen. Met een echte boom is dat natuurlijk niet ideaal. Bovendien hou ik niet van kale of lege plekken, bruine vlekjes, naalden en dennengeur dus voor mij is er geen andere optie dan kunstkerstbomen.
Bij ons is het nu al kerst vanaf oktober, met een boom en kerstliedjes en chocomel en alle gekkigheid die erbij hoort.
Ik woon op Molenakker en de buurt vindt het wel een beetje bijzonder maar ook wel gezellig
denk ik, althans dat hoop ik.