John van Heel, strijder voor een gezond leven

Roepende in de woestijn? Of Weerter trendsetter?

We gaven elkaar een hand bij het begin van dit interview. “Oei, corona!?” “Geen nood”, zegt John van Heel, eigenaar van Lifestyle Vitae in Weert, “we hebben overal dispensers met desinfecterende handgel.” Het interview vond plaats in een levendig sportcentrum, waar toen nog vrolijk gesport en koffie gedronken werd. Inmiddels zijn tijdelijk alle sportcentra gesloten, uit veiligheidsoverwegingen. Een lastige tijd voor ondernemers, hoewel John er de man niet naar is om bij de pakken te gaan neerzitten. Hij broedt vast al op een online sporttraining of een manier om het immuunsysteem te versterken. Want zo is John. Altijd bezig met gezondheid.

Met zijn 57 jaar maakt John van Heel een bijzonder vitale indruk. Je denkt nu misschien: ‘Hij is pas 57’. Maar ik denk dat hij die vitaliteit op zijn 67e, 77e en 87e nog steeds heeft. John is namelijk heel bewust bezig met het lichaam en het brein en hoe dat elkaar in evenwicht kan houden. In de neurolinguïstiek wordt gesteld dat lichaam en geest een cybernetische eenheid zijn. Moeilijk gezegd voor de overtuiging dat als je goed zorgt voor je lichaam, dat dat z’n weerslag heeft op de mentale gesteldheid.

Als ik zijn naam google vind ik: leefstijlcoach, spreker, docent leefstijl- en vitaliteit, personal training, fitness opleidingen en auteur. Hij schreef een boek en is bezig met het tweede boek, in een reeks van drie. Hij volgde opleidingen, startte bedrijven, ontwikkelde opleidingen om sportcentra te professionaliseren, schreef een lespakket voor het basisonderwijs, schrijft voor het Body Life en NL Actief magazine, is eigenaar van Life Style Vitae leefstijlclub, initieert online leefstijlcursussen én begeeft zich en passant ook nog in politieke kringen tot op Europees niveau om bewegen en gezonder leven tussen de oren te krijgen om welvaartsziekten zoals overgewicht te lijf te gaan. Alleen al van deze opsomming raak ik buiten adem. Hoe doet hij het?
John is een man met een missie. Hij heeft de basis goed geregeld en kan zich onder andere met allerlei gezondheidsprojecten bezighouden. Zoals het project Nieuwe Gezondheid dat bewegen, voeding, brein en leefstijl beschrijft als medicijn.

John, vertel ‘ns.

“We waren thuis met z’n vijven. Ik heb drie broers en een zus. Ik ben de vierde in de rij. Op school verliep het redelijk, totdat iemand bedacht dat het leuk zou zijn om mij te pesten. Zo’n grote lummel die mij weleens op m’n plaats zou zetten. Dat maakte toen diepe negatieve indruk op mij. Thuis en op school verliep het daarna niet zo best. Ik stopte met school en werd geadviseerd naar de lts te gaan. Later heb ik een poging gedaan om naar New Zeeland te verhuizen. Toen dat niet lukte, ben ik gaan werken. Op mijn 17e ben ik vervroegd in militaire dienst gegaan en diende zes maanden in Libanon. Eenmaal daarvan terug, deed ik van alles wat niet goed was, kreeg de verkeerde vrienden en ging respectloos om met mensen. Ik was geen lieverdje.”

Ik zie nu een heel ander mens tegenover mij zitten. Hoe is die omkeer gekomen?

“Ieder mens komt op een punt dat hij geconfronteerd wordt met zijn handelen. Ook ik. Ik wilde het niet meer zo. Ik kwam op een gegeven moment tot de conclusie dat ik toch echt zelf het heft in handen moest gaan nemen om mijn toekomst te bepalen. Ik vroeg me af: “Wat wil ik en hoe wil ik dat doen?” Het klinkt heel simpel, maar het blijkt voor de meesten toch erg moeilijk om zelf de regie in handen te nemen. Het is een reset van je aangeleerde patronen. Dat werd bevestigd in onder andere een studie NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Veranderen van overtuigingen is gemakkelijker dan veel mensen denken. Na mijn diensttijd ging ik op kamers in de Langstraat in Weert, waar ook een winkeltje te huur was. Daar ben ik met een bijouterie begonnen en later nog een textieldrukkerij. Achter die zaak stond een loods vrij, waar ik, samen met een vriend, in 1983 ben gestart met BodyFit, wat nu Life Style Vitae leefstijlclub is.”

Zoveel jaren verder heb je een totaalconcept neergezet over gezondheid. Wat is kortgezegd jouw boodschap?

“Zonder kennis over gezond leven, en dan bedoel ik het begrijpen van de essentiële inzichten van bewegen, voeding en de werking van ons brein, kun je eigenlijk niet bewust gezonde keuzes maken en is gezond leven meer een toevalligheid. Er wordt gezegd: “Geef mensen vis en ze hebben te eten, geef ze een hengel en ze kunnen blijven eten.” Zo is het ook met gezond leven. Geef mensen tips en ze doen even iets gezonds, reik ze de essentiële inzichten aan en ze blijven gezonde keuzes maken. Niet alleen omdat je lijf er beter uit gaat zien, maar belangrijker nog, omdat we minder snel verouderen, minder ziek worden en minder last krijgen van dingetjes. Er komen stoffen vrij die een goede mindset stimuleren. Dat alles samen maakt dat je positiever in het leven staat, maar ook dat allerlei welvaartsziekten kunnen worden bestreden. Dat is niet alleen belangrijk voor volwassenen en senioren, maar vooral voor opgroeiende generaties. Door onze begeleiding hebben wij al een behoorlijk aantal mensen via training en beweging, voedingsondersteuning en mindsetverandering van operaties of medicatie kunnen weerhouden.
Wat mij betreft wordt het tijd om de kennis over leefstijl als medicijn massaal te verspreiden. Vanaf de lagere school tot en met in het verzorgingshuis. Begrijpen waarom gezonder leven belangrijk is en hoe dat toe te passen, maakt dat mensen actiever en gezonder gaan leven. Het bewijs zie ik iedere dag.”

En thuis? Zijn ze daar ook zo bewust bezig?

“Ik ben getrouwd met Regina. Wij zijn dagelijks bewust bezig met voeding en beweging. Onze kinderen van 24 (Tim), 21 (Rick) en 16 jaar (Sem) zijn zich in ieder geval wel bewust van wat goede voeding en beweging voor ze kan doen. Wat niet wil zeggen dat ze het altijd toepassen. Het blijven ook gewoon pubers.”

Een onderdeel van jouw roep om gezonder te leven is het ‘Preventiemanifest Bewegen als medicijn’. Vertel ‘ns.

“Mijn preventiemanifest zie ik als een beweging die op gang moet komen. We weten nu hoe het recept voor gezond leven eruitziet, alleen is dat gewoonweg nog niet bekend. Dat moet z’n beslag nog krijgen op (basis)scholen en dat moet zorgen voor basiskennis en bewustwording bij sportprofessionals. We moeten ons realiseren dat het vijf over 12 is! Het percentage mensen met overgewicht stijgt enorm. We zitten en hangen te veel, we eten te veel en te ongezond en we hebben dagelijks te veel stress. Door een gezondere leefstijl toe te passen, kan iedereen, op eigen tempo, veel bereiken.

Voor de uitvoering van het preventiemanifest hebben we Europese subsidie ontvangen om het te kunnen uitrollen in zeven landen. Dat gaan we doen met eenvoudige videolessen en e-learning om mensen de basale kennis voor een gezond leven bij te brengen. Daarmee kan iedereen bewust gezonde keuzes maken, de kennis van mindset bezitten en mind(re)set toepassen.”

Je bent altijd bezig. Vroeger was je fanatiek bezig met trainingen voor bodybuilders. Nu richt je je op positieve gezondheid en je begeleidt onder andere mensen met gezondheidsklachten. Je bent een echt ontwikkelmens. Hoe kom jij tot rust?

“Ik probeer tot zo’n 80 tot 90% gezond te eten, waardoor ik af en toe ook eens mag zondigen. Ik wandel elke ochtend en avond 40 minuten met de honden, doe twee keer per week e-gym om alle spiergroepen te versterken. Een keer per week doe ik mee aan de bootcamp van onze Tim. Ik mediteer elke ochtend 30 minuten. De oerklankmeditatie die ik van Deepak Chopra geleerd heb, zet mijn denken stop, maakt me bewuster van mijn doen en laten en helpt me in stressvolle situaties de rust te behouden. Meditatie maakt je creatiever en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en minder snel moe bent. Daardoor wordt het immuunsysteem versterkt.”

Aha, zo doe jij dat!

“Dat is het niet alleen. Ik ben overtuigd van de neuroplasticiteit van het brein. Het gaat om de mindset waarmee je problemen oplost en situaties aangaat. Het draait in de basis om kennis en bewustzijn. Het is de mindset die je hebt aangeleerd die een blokkade op kan werpen of juist openingen biedt om anders te denken en doen. Als je denkt: ‘Dat wordt niks’, dan wordt het niks. Volgens Carol Dweck (Amerikaanse psychologe) is er dan sprake van een gefixeerd denken. Als je denkt: ‘Ok, dat was niet zo goed, maar ik ga verder’, dan is er sprake van een groei-mindset en dan krijg je ook veel meer voor elkaar.

Ik hecht ook veel waarde aan de boodschap van Deepak Chopra. Hij schrijft onder andere over het zelfhelend vermogen van het lichaam. Daarin zie ik veel terug van mijn eigen overtuiging dat bewegen niet alleen goed is voor ons motorisch beweegsysteem, maar dat het goed is voor het hele lichaam. Een gezonde levensstijl ondersteunt het zelfhelend vermogen. Leefstijl, en dan bedoel ik actief leven, vitaal eten en mentale kracht gebruiken, is echt een remedie voor gezonder, gelukkiger en vitaler leven. Het klinkt logisch, maar de resultaten zijn geweldig. Als je alleen al iedere dag een beweegmoment kiest van langer dan 10 minuten, je zet je spieren aan het werk en bouwt aan je conditie, dan daalt jouw biologische en cardiovasculaire leeftijd.”

Ben je een roepende in de woestijn? Of ben jij dé Weerter trendsetter voor de nieuwe gezondheid?

Ik zie mezelf niet als roepende in de woestijn, maar als iemand die volhardt in zijn missie. Ik heb een boek geschreven met de titel ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’. Er volgen er nog twee. ‘Voeding als medicijn, hoe de je dat?’ en ‘Je brein als medicijn, hoe doe je dat?’. Alles hangt met elkaar samen, zo ook de dingen die ik doe.

Je bouwt aan het ‘groeiend denkvermogen’ elders op de wereld in de vorm van een schoolproject in Afrika hoor ik…

“Wij gaan ieder jaar naar Senegal op vakantie. Het is daar paradijslijk. Maar er is ook veel behoefte aan ondersteuning, onder andere op het gebied van onderwijs. Het is een idee van onze jongste zoon Sem. Wij zijn samen de Stichting Bright Future for Children begonnen. Onder die stichting bouwden we een school in de plaats Abene en zetten we projecten op, zodat mensen in de regio Abene zelfvoorzienend worden en kinderen een beter toekomstperspectief krijgen. De titel van het project is ‘Saama Deda’, wat betekent: De toekomst maak je zelf.’ Ook nu weer geldt dat je eerst een hengel moet uitgooien, ofwel: bouw een school, om de mensen te leren hoe ze zelf kunnen werken aan hun toekomst.”

Het is bijna onmogelijk om in dit artikel alles te beschrijven waar jij mee bezig bent. Heb je nog vrije tijd over?

“Ja hoor, genoeg. Ik bespeel al 15 jaren de djembé in groepsverband. Daarvan raak ik heerlijk in een flow. Verder ga ik graag naar de sauna met Regina, ga ik graag naar festivals of onderneem ik activiteiten met onze jongens of met vrienden. Ik geniet van vakantie, maar ik kan ook genieten van samenwerken met ons team en van het inspireren en coachen van mensen.”
Goh, blijkt deze gezondheidsgoeroe toch ook gewoon een normaal mens te zijn. Maar, wel een bijzonder gedreven en inspirerend mens. Iemand die de term ‘ervarend leren’ tot in de finesses in de praktijk heeft gebracht en die aan de vooravond staat van een Europese doorbraak voor Nieuwe Gezondheid. De huidige coronacrisis zet zaken echter op scherp. John: “We moeten pas op de plaats maken. Wat we hier van leren, zal de toekomst uitwijzen. Maar dat we beter voor onszelf en moeten gaan zorgen én moeten zorgen voor een gezonde toekomst voor de jeugd, zal zeker een uitkomst zijn. Wij zullen er in ieder geval ons steentje aan blijven bijdragen”, aldus Van Heel.

www.new-health.eu www.hoedoejedat.nu