Jody Op den Buijsch in Colombia: ‘Ik heb mijn droombaan zelf gecreëerd!’

Als ze aan het werk is kijkt ze over witte stranden en azuurblauwe wateren. Het kantoor van Jody Op den Buijsch (30) bevindt zich deze week op het tropische eiland San Andres; dat ligt voor de kust van Nicaragua maar maakt deel uit van Colombia. Volgende week werkt ze weer bijna duizend kilometer daar vandaan, in Medellín. Door corona heeft thuiswerken een enorme vlucht genomen en maakt het niet meer uit of je op je zolderkamer in Weert zit of op het strand van Colombia. Jody: “We zoeken altijd plekken waar het lekker weer is, bij voorkeur aan het strand en waar ook andere ‘digital nomads’ zijn.”

Werken waar je maar wil

“Nu klinkt het alsof ik alleen maar aan het zwembad lig en nooit werk… maar ik lag dus aan het zwembad”, lacht Jody. En met die woorden beginnen we ons gesprek voor Weert Magazine. Samen met haar partner Sander (36) reist ze de wereld rond. Deze week is er een goede vriend van Sander op bezoek bij hen in Colombia. Dat betekent minder werken, meer plezier. Want die vrijheid heb je als ‘digital nomad’. Jody: “Voor mij betekent dat werken en leven waar en wanneer je dat wil. We zijn niet gebonden aan één land. In loondienst hadden we vijfentwintig vakantiedagen en werkten we om op vakantie te gaan. Nu combineren we het gewoon. Een deel van het jaar zijn we in Nederland (pap en mam wonen nog steeds op de Vlaaipunt in de wijk Leuken) en zodra het kwik daalt gaan we naar warmere bestemmingen. En door corona is dat een stuk gemakkelijker geworden: opdrachtgevers vinden dat niet gek meer en vergaderen op afstand was nog nooit zo normaal.”

Beste van twee werelden

Na een MBO-toerisme en een HBO-commerciële economie startte Jody haar carrière bij een online marketingbureau in Waalwijk. Daar leerde ze de basis op het gebied van online marketing en kon ze zich specialiseren op het gebeid van SEO (search engine optimization oftewel zoekmachine optimalisatie). Jody: “Dat houdt in dat je onderzoek doet waar mensen in zoekmachines zoals Google op zoeken. Bijvoorbeeld ‘rode damesschoenen’. Op basis daarvan schrijf ik voor verschillende klanten blogs en andere websitepagina’s, om ervoor te zorgen dat zij beter gevonden worden in Google. Ik ben SEO-tekstschrijver en werk samen met veel online marketingbureaus. Ik miste als online marketeer namelijk het stukje creativiteit en schrijven. Door die twee passies te combineren heb ik mijn droombaan zelf gecreëerd. En dat op afstand! Toen ik begon had ik van mijn toenmalige werkgever de toezegging gekregen dat ik de eerste zes maanden nog op freelancebasis voor het bedrijf kon werken. Dat gaf in ieder geval al zekerheid. Voor mij is het dus vanaf het begin af aan goed gegaan. Ik ben nooit bezorgd geweest om geld of rondkomen. Dat komt omdat ik precies weet wie mijn klanten zijn, ik beschik over een goed netwerk en natuurlijk heeft corona er ook aan bijgedragen. Het hele online-gebeuren is in een stroomversnelling gekomen en de online-copywriters zijn bijna niet aan te slepen!”

Werken in een tropische omgeving

Ondanks de aanwezigheid van witte stranden en blauwe zeeën ligt ze dus niet constant met een Pina Colada onder een parasolletje. Want er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Hoe combineer je reizen en werken? Jody legt uit hoe hun leven eruitziet: “We zijn consistent aan het werk. Standaard werken we van maandag t/m vrijdag, omdat we beiden ook veel klantcontact onderhouden. Ikzelf start meestal om 8.00 uur ‘s ochtends tot een uur of 14.00. Vaak spring ik daarna even in het zwembad, ga sporten, lees een boek of iets anders. De dagindeling hangt ook af van de tijdzone waarin je zit. Hier in Colombia bel ik dus vaak ‘s ochtends met klanten, terwijl dat in Azië juist in de middag is. Ik werk namelijk alleen maar met klanten die in Nederland zitten. In de weekenden proberen we ook echt weekend te houden. Als ondernemer klap je dan vaak nog even de laptop open maar we proberen dat wel zo min mogelijk te doen. We relaxen dan gewoon thuis, spreken af met vrienden of maken leuke trips in de omgeving. Alles wat je ook in Weert zou doen, maar dan in een tropische omgeving.”

Reizen combineren met werk

Het ‘digital nomad-avontuur’ van Jody en Sander begon in 2019 in Bali, Canggu. Vervolgens bezochten ze Laos, Chiang Mai in Thailand, de Zuid-Thaise eilanden waarvan het langste in Koh Phangan (“Dat is ons droomeiland”, zegt Jody zelf). Toen kwam corona en gingen ze terug naar Bali waar ze een tijdje in lockdown hebben gezeten. Vervolgens ging de reis naar Portugal, Mexico en nu zitten ze dus sinds november in Colombia. Jody: “We zijn begonnen in Santa Marta; hier hadden we een eigen appartement met een heel fijn zwembad op het dak en uitzicht op zee. Het is alleen iets minder ontwikkeld voor digital nomads en daarom ook lastiger om andere contacten te maken. Zeker nu het toerisme een stuk minder is door corona. Medellín, een bekende stad, heeft veel meer faciliteiten zoals co-workingspaces (een soort gedeelde kantoren) en fijne koffietentjes om in te werken. Het heeft dan weer geen strand, maar zo wisselen we af en zorgen we dat we het reizen kunnen combineren met werk. We proberen overal minimaal een maand te zitten, zodat je ook echt een ritme opbouwt.”

Instagram voor thuisblijvers

De avonturen van Jody en Sander zijn te volgen via hun Instagram-account The Dutch Nomads. Met veel (jaloersmakende) foto’s en uitgebreide omschrijvingen houdt Jody niet alleen familie en vrienden maar iedereen die geïnteresseerd is in hun reizen, op de hoogte. Jody: “Ik hou van schrijven en online marketing en had hiervoor een blog over recepten. Ik vind koken erg leuk maar het was niet echt praktisch om dat te combineren. Ik had inmiddels al wat volgers en besloot daarom verder te gaan onder de naam ’The Dutch Nomads’. Vooral om het thuisfront op de hoogte te houden en leuke plekken te delen. Inmiddels is het wel iets meer dan dat: op de site kunnen mensen zich aanmelden en ontvangen ze een mail van een nieuw reisverslag. Ik houd bijvoorbeeld lijsten bij over de leukste eettentjes op een plek, wat je niet mag missen en wat je linea recta kunt overslaan. Én ik merkte dat veel mensen zeggen: ‘goh, dat zou ik ook wel willen, misschien doe ik het ooit’. Maar eerlijk is eerlijk: dan gebeurt het gewoon niet.”

Schop onder de kont voor digital nomads in de dop

“Voordat we in 2017 onze backpack-reis maakten, gingen daar ook jaren aan vooraf dat we riepen ‘ooit een verre, lange reis te maken’. Maar puntje bij paaltje gebeurde er niks, regelden we niks en spaarden we niet. Daarom is het beste advies dat ik kan geven: zet die eerste stap, hoe groot of klein ook. Met onze ‘digital nomad guide’ helpen we twijfelaars een stukje in de goede richting. We inspireren met ons verhaal, delen hoe wij het aanpakten (want je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden) en geven praktische tips en checklists. Voordat wij vertrokken plukte ik de informatie overal vandaan maar ik kon niet echt één fijn overzicht vinden. Ik heb nu zelf een e-book gemaakt dat ik graag had willen hebben voordat wij begonnen. Ik hoop daarmee anderen te helpen met hun avontuur!”

De ultieme digital nomad guide

Een eigen plek onder de zon

Hoe mooi het leven van Jody en Sander ook is, de consequentie van een nomadenbestaan is dat je geen vaste woonplaats hebt. En dat is nou precies wat er na twee jaar ‘zwerven’ aan knaagt bij het jonge stel. Jody: “We missen een ‘thuisbasis’ omdat, als we nu in Nederland zijn, geen eigen huis hebben. We hebben het geluk dat m’n schoonouders een vrije bovenverdieping hebben waar we alles kunnen doen en laten. En dat we vaak in de zomer op huizen kunnen passen van vakantievierders. Maar een eigen plek is toch wel lekker. We gaan daarom in april naar Spanje om daar huizen te zoeken. We willen daar namelijk gaan wonen en een deel van het huis als Bed & Breakfast verhuren. In de zomer de B&B runnen en blijven freelancen, in de winter alsnog de mogelijkheid hebben om de rest van de wereld te zien. Ook wij kopiëren nu weer gedrag van anderen. Ik heb nul ervaring met het beginnen van een B&B in Spanje. Maar er zijn meer Nederlanders die dat hebben gedaan en dus heb ik met hen contact gezocht en gevraagd hoe ze dat aan pakken. Door met hen in contact te komen, komen wij weer een stap verder. En dat geldt voor ieder doel dat je hebt; zoek een ervaringsdeskundige! We zijn er nog lang niet, maar we krijgen steeds duidelijker in beeld wat er mogelijk is en wat wij willen. En om de druk voor onszelf op te voeren: vóór het einde van 2022 hebben wij een B&B aangekocht! Zo, die is eruit en nu kunnen we niet meer terug!”, lacht Jody.