4 februari 2023 | Auteur: Arjanne van Voorst
Je huis verduurzamen loont
Energiecoach komt langs en geeft gratis advies
Met de hoge energieprijzen is het verstandig om energie te besparen. Dat kan onder meer door je woning te verduurzamen, zoals het echtpaar Jan en Ans Levels deed. Zij wonen in Stramproy, in een twee-onder-een-kapwoning uit bouwjaar 1972. Zij lieten een energiecoach van Warm Wonen in Weert langskomen en volgden het gratis gegeven advies op. “Alleen al uit financieel oogpunt is het aantrekkelijk om je huis te verduurzamen. Het argument ‘we zijn te oud om het terug te verdienen’” is volgens Jan Levels echt achterhaald.
Vergroten wooncomfort
Zittend aan de keukentafel vertelt Jan Levels over de energiebesparende maatregelen, die hij en zijn vrouw Ans de laatste twee jaar hebben genomen. Concreet gaat het om het aanbrengen van vloerisolatie en de aanschaf van een hybride warmtepomp en zes extra zonnepanelen hiervoor. “We hebben een redelijk geïsoleerd huis en wilden het gasverbruik flink terugbrengen.” Voor Jan en Ans (beiden gepensioneerd) speelde het algemene milieuaspect (opwarming van de aarde) zeker mee, maar daarnaast ook het vergroten van het wooncomfort. “Ondanks dat we vloerverwarming hebben, was het niet zo behaaglijk in huis. Ans had vaker last van koude voeten.”
Vloerisolatie
Vanaf 2020 zocht Jan naar mogelijkheden om het huis te verduurzamen. Hij bezocht voorlichtingsbijeenkomsten van Warm Wonen in Weert en liet één van hun energiecoaches op bezoek komen. In eerste instantie dachten Jan en Ans op de goede weg te zijn met de aanschaf van een hybride warmtepomp en extra zonnepanelen hiervoor. Tijdens het gesprek adviseerde de energiecoach echter om eerst de kruipruimte te isoleren en daarna de hybride warmtepomp te installeren. “Met de vloerisolatie blijft de warmte langer in huis en hoeft de warmtepomp minder hard te werken.”
Verduurzamen
In november 2021 zetten Jan en Ans hun handtekening onder de offerte van, zowel de vloerisolatie, de hybride warmtepomp als de zes extra zonnepanelen. In april 2022 werd de vloerisolatie aangebracht (Tonzon systeem) en de buitenunit van de warmtepomp inclusief de zes zonnepanelen. Vanwege de lange levertijden kon de binnenunit van de warmtepomp pas zes maanden later geïnstalleerd worden. Op het huis lagen al tien zonnepalen, waarmee het totaal op zestien panelen kwam. “Tien jaar terug waren we ongeveer het vijfde of zesde huis in Stramproy, dat zonnepanelen op het dak kreeg.”
Geen koude voeten meer
Jan en Ans moesten even wennen aan het idee van vloerisolatie, mede door de extra kosten die dat met zich meebracht. Achteraf zijn ze maar wat blij dat ze het advies hebben opgevolgd. “Je voelt dat de warmte blijft hangen. Het is aangenamer in huis. De warmte verdwijnt niet meer via de kruipruimte naar buiten.” En koude voeten? Die hebben Ans en Jan niet meer. Bovendien is door de hybride warmtepomp het gasverbruik aanzienlijk verminderd. “Normaliter zouden we op een koude dag 10 m3 gas verbruiken en nu maar 1 m3.” Een extra, maar niet onbelangrijk nevenaspect is, dat door het aanbrengen van de luchtzakken in de kruipruimte (Tonzon systeem) Jan en Ans minder last hebben van optrekkend vocht en een muffe geur in de kelderkast.
REKENSOM Jan en Ans Levels
Kosten
Aanschaf vloerisolatie: 2.440 euro
Tonzon
Aanschaf warmtepomp: 5.800 euro
Remeha Elga ACE 6 kWth
Aanschaf 6 zonnepanelen: 3.763 euro
Totale investering: 12.003 euro
Teruggaven
Subsidie warmtepomp: 2.700 euro
Subsidie vloerisolatie: 500 euro
BTW zonnepanelen: 653 euro
Totale teruggave: 3.853 euro
Stimuleringslening:
nu nog 8.700 euro. Dat is 55 euro per maand.
Duur aflossing maximaal 15 jaar. Kan, indien gewenst, eerder kosteloos afgelost worden
Maximale lening was gelijk aan totale bruto kosten, circa 12.000 euro.
Subsidies en financiering
De totale investering was zo’n 12.000 euro. Een flink bedrag, dat Jan en Ans niet zomaar op de plank hadden liggen. Jan verdiepte zich in de subsidie- en financieringsmogelijkheden. “Voor de vloerisolatie en warmtepompen zijn er subsidiemogelijkheden en vorig jaar kon je de BTW op de zonnepanelen nog terugvragen.” (Kijk voor de huidige voorwaarden en bedragen op www.RVO.nl, red.). Daarnaast sloten Jan en Ans een Stimuleringslening af (www.duurzaamthuislimburg, red), tegen een zeer aantrekkelijke rente. De maandelijkse kosten voor de lening bedragen slechts 55 euro. Terwijl hun gasverbruik flink lager is, het huis behaaglijker is en ze meer zonne-energie opwekken. “Hierdoor ‘verdienen‘ we meer dan we maandelijks betalen. En dat dankzij het advies van de energiecoach van Warm Wonen in Weert. Verduurzamen van je woning loont echt. Ook als je wat ouder bent.”
Ben je ook van plan om je huis te verduurzamen? Jan Levels wil zijn ervaringen graag met anderen delen. Je kunt hem mailen janenanslevels@gmail.com.
Wil je gratis advies over het verduurzamen van je woning?
Loop binnen bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert of kijk op www.warmwoneninweert.nl en maak een afspraak voor een gratis bezoek aan huis door een van onze energiecoaches.