16 november 2022 | Auteur: Désiré Kappert
Jasper Heesakkers uutgeroôpe as 6e Vorst van Wieërt
‘Vastelaovendj is te zeer overgeorganiseerd. Het moet meer gaan over beleven.’
Onder enthousiast gejuich werd Jasper Heesakkers afgelopen zaterdag gepresenteerd als de nówwe Vorst vanne Rogstaekers. Dat gebeurde tijdens een bijzonder spektakel aan de voet van het kasteel op de Biest. Op de plek waar vroeger de heersers van Weert woonden werd de nieuwe Vorst voorgesteld. Met een show vol muziek en saamhorigheid die symbool staan voor de koers van de Rogstaekers voor de komende jaren. Een mooi moment voor een nadere kennismaking met de nieuwe Vorst.
Jasper (39) werd in 2015 lid van de Rogstaekers. “Ik was toen de jongste. Dat is nu wel anders”, vertelt hij. “Tegenwoordig is de jongste 24 en de oudste pas 71. Een zeer gemêleerd gezelschap, net als het vastelaovendj-publiek. En dat is precies zoals we het willen, vastelaovendj vör jônk én aod weer meer leven inblazen.”
Jasper is een echte Wieërter jong. “Ik ben geboren op Keent als zoon van Pieter Heesakkers en Prudence van Muijen (dochter van Bertus de Volendammer). Mijn ouders zijn echte vastelaovendj-veerders, dus die paplepel was goed gevuld. Lp’s en cassettebandjes met de bekende liedjes stonden vaak op, altijd naar de optochten gaan kijken en altijd verkleed. In 1995 in de Jeugdraad van de Vêrkusköp gezeten en een paar jaar later werd mijn broer daar Jeugdprins. Ja, vastelaovendj zit echt in mijn genen. Ik heb die ervaring proberen vast te leggen in een symbool aan de keten die ik als Vorst mag dragen. ‘Een ouder die het vastelaovendjveûr overdraagt aan zijn kind, met een groot hart voor de vastelaovendj”, legt de trotse Vorst uit.
De rijke geschiedenis van de Rogstaekers kent slechts zes Vorsten: Jean Vaessen, Jan Coenen, Ton Peeters, Jan Stroek en Stan Ockers. In december 2019 gaf Stan Ockers aan te stoppen als Vorst. Als toenmalig Kanseleer nam Jasper Heesakkers het toen tijdelijk over. “Ik werd tijdens de Bonte Avond van 2020 voor de leeuwen gegooid. Maar ik dacht ook: ‘ik kan niets fout doen, ik ga er onbevangen in’. Na de BA-reeks kreeg ik zowel van de Rogstaekers als van het publiek veel complimenten. De vereniging stelde toen in mei 2020 voor om mij te benoemen tot nieuwe Vorst. Maar door corona is die presentatie toen niet door kunnen gaan. Dat gold ook voor de vastelaovendj in 2021. En omdat we deze uutroôping met veel spektakel wilden vieren hebben we het weer een jaar moeten uitstellen en werd ik onlangs pas uutgeroôpe tot nieuwe Vorst.”
Naast alle vastelaovendj-activiteiten heeft de nieuwe Vorst natuurlijk ook een ‘echte’ baan. “Ik ben sinds een jaar communicatie-manager bij vidaXL in Venlo, een internet retailer die actief is in meer dan 35 landen. Ik begon mijn loopbaan bij Super Heerschap, eerst als vakkenvuller, daarna als groenteman en uiteindelijk meer dan 10 jaar als communicatieadviseur. Daarna ben ik voor het CDA Limburg de communicatie gaan verzorgen. Ik was ruim 12 jaar actief voor het CDA-Weert, waarvan 5 jaar als gemeenteraadslid. In die periode was ik ook bestuurslid van Harmonie Weert-Zuid. Met de politiek en de harmonie ben ik uiteindelijk gestopt vanwege de overvolle agenda. Want sinds enkele maanden heb ik een vaste relatie met Colette Grijmans uit Weert (ook raadslid namens het CDA) en daar moet je ook veel tijd in steken,” lacht Jasper.
In zijn taak als Vorst en voorzitter van de stadsvereniging neemt Jasper ook al zijn eigen ervaringen mee. “Mijn ouders waren altijd zeer actieve vastelaovendj-veerders. Alleen de laatste jaren gaan ze nauwelijks nog de stad in met deej daag. ‘Omdat ze niemand meer tegenkomen’, is het argument. Dat is natuurlijk een slechte zaak, dat senioren thuisblijven. Dat heeft enerzijds te maken met de terugloop van het aantal cafés en zalen, maar ook met het gebrek aan activiteiten. Aan dat laatste kunnen wij als vereniging iets doen. Er komt dus weer een seniorenmiddag die wij speciaal wij voor die doelgroep organiseren.”
Maar er gaat meer veranderen. De Rogstaekers ervaren de laatste jaren dat er steeds meer een festivalsfeer ontstaat rondom vastelaovendj en dat de beleving langzaam verdampt. Jasper: “De jeugd krijgt zo een verkeerd beeld van de vastelaovendj, die toch eigenlijk bestaat uit knauwel, lol en plezeer op een eenvoudige manier. Actief deelnemen en niet langs de kant staan.
Jasper geeft een voorbeeld: “Vroeger was het Toêt- en blaosfieëst een grote deinende massa in de binnenstad. De laatste jaren met het Fieëst oppe Mêrrentj werd dat een stilstaand publiek dat keek naar de optredens. Wij willen meer terug naar de beleving. Meer couleur locale, daar bedoel ik mee: de kapellen van Weert de straat op en feest en plezier maken. Vorig jaar was er vanwege corona geen vastelaovendj en toen was er een geïmproviseerde wichteroptocht. Geen wagens, gewoon een grote stoet mensen die door het centrum liep. Druk, gezellig en spontaan. Dát willen we meer voor elkaar proberen te krijgen.”
Vorst Jasper heeft er duidelijk zin in. “En onze vereniging – die de laatste jaren langzaam aan het verjongen is – is ook erg enthousiast. Naast het bestuur van zeven leden hebben we meerdere commissies die zich allen bezighouden met de organisatie van evenementen en activiteiten. In onze vergaderingen heerst een grote betrokkenheid en wederzijds respect. Iedereen is trots om als Stadsvastelaovendj-vereiniging dit cultureel erfgoed te koesteren, te beschermen en door te geven aan de volgende generaties.” Deze woorden sprak hij ook uit in zijn ‘maiden-speech’ na zijn uutroôping.‘
Als dit enthousiasme en spektakel een voorteken is voor de vastelaovendj van de komende jaren dan zit het wel goed!