‘Ik wist niet of ik het kon, maar je moet het gewoon doen’

Na bijna 38 jaar eindigde de loopbaan van Tiny bij de Rabobank. Ze was 55 jaar en wilde graag blijven werken, maar wat ga je dan doen? In de zorg werken, zou dat wat zijn en kan ik dat wel? Nu, zes jaar later, werkt Tiny met veel plezier bij Ververshof.

Tiny Kessels-Gommers, 61 jaar, getrouwd met Joep, moeder van Laura en Mark en oma van Maxim en Seb.

De Switch

Tiny was Financieel Adviseur bij Rabobank tot hier op 1 december 2016 door een reorganisatie een einde aan kwam. Ook haar partner Joep had op dat moment geen werk. Tiny geeft aan: “We kwamen met z’n tweetjes thuis te zitten en begonnen samen aan de zoektocht ‘wat ga ik nu doen’? Maar we zijn eerst samen een weekje naar Lanzarote op vakantie geweest, de zon opzoeken en even niets. Daarna ben ik me gaan oriënteren, maar merkte ook dat ik het eerst allemaal een plekje moest geven. Het vertrek bij Rabobank voelde ik wel aankomen, maar toch overkomt je dat. Tijdens mijn eerste zoektocht solliciteerde ik op administratieve en financiële functies, maar werd afgewezen. Met 55 jaar ben je toch al wat ouder en daar zaten ze toen niet op te wachten. Rabobank benaderde mij in die periode voor een tijdelijk project. Daar heb ik ‘ja’ op gezegd, maar de twijfel kwam ook: wil ik dit nog wel? Op moment dat ze mij belden dat het helaas niet door ging, was ik opgelucht en wist meteen: dit ga ik niet meer doen.”

Uit de financiële wereld en iets anders

Tiny wilde totaal iets anders gaan doen. In de krant viel haar oog op een advertentie van open dagen bij gehandicaptenzorg in Heel. Ze ging kijken, haar interesse werd gewekt en dus stuurde ze een sollicitatie in: ‘Wij zoeken verjonging, dus helaas mevrouw’. Kort daarna zag Tiny een vacature voor een opleidingsplaats Individuele Gezondheidszorg (IG) bij Stichting Land van Horne. Een functie waarin je naast verzorging ook basis medische handelingen doet. Ze mocht op gesprek komen. Tiny: “Hoe verder ik kwam, hoe meer het begon te kriebelen en hoe meer ik wist: dit wil ik gaan doen! Ik vond het allemaal heel spannend. Na een laatste, pittig gesprek ben ik uiteindelijk aangenomen.” 

Aan de studie

“Eerst vier maanden naar school en alleen maar theorie. Daarna als leerling de praktijk in en daar zag ik tegenop. Hoe zou ik reageren als ik een prik moest zetten of wonden verzorgen? Maar op het moment dat je dat moet doen, gaat er een knop om. Die mensen hebben je hulp nodig. Op 1 januari 2018 kreeg ik mijn eerste leerplek bij Ververshof en daar voelde ik me meteen op mijn plek. Vanuit de opleiding doe je praktijkervaring op in verschillende zorginstanties. Maar Ververshof en de zorg voor de dementerende ouderen had mijn voorkeur. Gelukkig was er een vacature toen ik mijn opleiding had afgerond. Daar ben ik aangenomen en ga ik er nog steeds iedere dag met plezier naar toe.”

Werken bij een bank en in de zorg: verschillen en raakvlakken

De zorg kent veel werkprocessen en je moet dagelijks rapporteren. Dat was Tiny niet anders gewend bij de bank. Maar een hypotheekdossier bleef op Tiny wachten, gedurende een (kort) verlof. Nu is het 24-uurs zorg. Als de dienst van Tiny erop zit, neemt een collega het over. De zorgen over een cliënt, draag je dan ook over. Mist Tiny het werken bij de bank?  “Ik mis soms de gesprekken over een financieel vraagstuk en om mensen daarmee te kunnen helpen,” geeft Tiny aan. “Maar om mensen in de laatste fase van hun leven te verzorgen en te helpen, vind ik heel fijn, dat had ik nooit gedacht. Een medestudent van mij zei het mooi: ‘Ik ben gestopt met denken, ik ben gaan voelen’.”

Wat heb je nodig om in de zorg te werken?

“Affiniteit met mensen en voor mensen willen zorgen,” geeft Tiny aan. “De verpleegtechnische handelingen leer je wel tijdens de opleiding. Ik wist niet dat ik het in me had en sta soms nog steeds van mezelf te kijken wat ik allemaal doe. De levenservaring die ik op mijn leeftijd heb, is wel een plus.” Werken in de zorg wordt volgens Tiny ondergewaardeerd, zeker als je kijkt naar de salarissen voor leerlingen of net afgestudeerden. “Maar ik voel me gewaardeerd op mijn werk. Mijn collega’s hebben me nooit het gevoel gegeven ‘wat komt dat oudje hier doen’. En dat gevoel van meerwaarde kunnen bieden, ertoe doen, vind ik nu belangrijker,” aldus Tiny.

Tegenwoordig zijn er veel vacatures en kun je als zorgassistent of -ondersteuner al snel aan de slag. Heb je interesse? Loop gerust een dagje met Tiny mee.