‘Ik wilde iets doen dat goed is voor de wereld’

Hilde van der Schans (23) uit Weert deed afgelopen jaar mee aan de Nationale Denktank. Tijdens een jaarlijks traject werkte ze aan verschillende oplossingen die bijdragen aan een duurzamere wereld. “Ik kwam erachter wat voor simpele dingen je kunt doen om een bijdrage te leveren aan het milieu.”

“Vroeger was ik niet bezig met het milieu. Ik maakte me er niet druk om en ik had er niks mee. Twee jaar geleden begon ik vegetarisch te eten. Nadat ik me er meer in verdiepte, kwam ik erachter dat het beter is voor het milieu als je minder vlees eet. Tijdens mijn deelname aan de Nationale Denktank kwam ik erachter wat voor simpele dingen je kunt doen om een bijdrage te leveren aan het milieu.

Nationale Denktank
De Nationale Denktank is een stichting waarbij twintig studenten en net afgestudeerden proberen een maatschappelijk, urgent probleem op te lossen. Tijdens mijn studie Economie verdiepte ik me vooral in gedragseconomie. Ik vind het interessant bezig te zijn met gedragsveranderingen en hoe je verandering te weeg kunt brengen. Tijdens mijn studie, en bij banen die ik vroeger had, miste ik dat ik iets maatschappelijks kon doen, iets dat goed is voor de wereld. 

De eerste fase
Toen ik las dat het thema van de Nationale Denktank 2018 ‘circulaire economie’ was, trok het mijn aandacht. Hoewel ik er nog niet veel vanaf wist, stuurde ik de stichting toch een motivatiebrief, mijn cijferlijsten en cv. Uit ongeveer driehonderd aanmeldingen was ik een van de twintig studenten die mocht meedoen aan de Nationale Denktank. De eerste maanden stonden in het teken van oriëntatie, de zogenaamde analysefase. Twee maanden deden we literatuuronderzoek en hielden ruim driehonderd interviews. Een daarvan was met de Herenboeren in Boxtel. Zij beginnen nu ook een vestiging in Weert en zijn een goed voorbeeld van lokale initiatieven.

Circulaire economie
Voor mij was het in eerste instantie belangrijk om uit te zoeken wat circulaire economie inhoudt. Circulaire economie is een economie waarin afval niet bestaat. Hiermee bedoel ik dat alles wat je weggooit, een tweede leven krijgt. Je hergebruikt producten in de staat waarin ze zijn, zonder dat er iets aan verandert. Hierdoor komt er minder energie vrij en dat is beter voor het milieu. Voor het recyclen van plastic, bijvoorbeeld, gebruik je veel energie. Het gaat eerst in verbrandingsovens, daarna worden er plastic deeltjes van gemaakt, dan wordt het samengevoegd en omgevormd tot nieuw plastic. Als je plastic gebruikt in een circulaire economie gooi je het niet eerst weg voor je het opnieuw gebruikt. Je koopt bijvoorbeeld een zakje sla, vervolgens ga je met datzelfde zakje de dag erop naar de supermarkt om er nieuwe in te doen.

Bedrijfje
Na de analysefase gingen we op zoek naar oplossingen. Dit werd gedaan in groepen. Ik werkte mee aan drie van de tien oplossingen. Een daarvan is WerkCE (Werk Circulaire Economie). Dit is een oplossing waarbij we ondernemers simpele handvatten bieden om circulair te handelen op de bedrijfsvloer. Zo geven we advies over hoe je bijvoorbeeld minder printpapier en inkt gebruikt. Ook leggen we uit waarom het beter is mokken te gebruiken in plaats van plastic bekers. Met het team ontwikkelen we nu een website. Daarnaast zijn de eerste pilots in volle gang. We hopen dat hieruit een bedrijfje voortkomt.

Hoe verder?
Begin december was in de Amsterdamse dierentuin Artis onze eindpresentatie. Hiermee sloten we de periode van de Denktank af. We gaan wel nog verder met onze tien oplossingen. Ik ben me nu nog bewuster van wat ik kan doen voor een beter milieu, ik heb er negentien nieuwe vrienden bij en waarschijnlijk start ik binnenkort met het bedrijfje WerkCE. Dit betekent dat opnieuw een drukke periode voor de boeg. Ik heb er zin in!”