“Ik wil laten zien dat ik een waardig Limburgs Voorleeskampioen ben”

Ze groeide op met een moeder die haar elke avond een verhaaltje voorlas. Twintig jaar later hoopt Wendy van Nieuwenhoven (24) uit Nederweert-Eind met voorlezen de kinderen uit haar stageklas op die manier ook te stimuleren. 3 juni jl. werd ze uitgeroepen tot Pabo Voorleeskampioen van Limburg. “Het geeft me energie als ik kinderen mee kan nemen in een verhaal.”

“Mijn enthousiasme voor voorlezen heb ik, denk ik, van mijn oma. Als ze in NederweertEind iemand nodig hebben om voor te lezen, vragen ze haar vaak. Ze leest bijvoorbeeld regelmatig voor in de kerk. Mijn oma zag dat ik, net als zij, plezier heb wanneer ik voorlees. Als ik met sinterklaasavond mijn gedichtje oplas, zei ze altijd: ‘Jij kunt zo mooi lezen, dat moet je vaker doen.’ Mijn oma trots maken met het winnen van de Pabo Voorleeswedstrijd was dan ook een extra prijsje.”

Pabo Voorleeskampioen

Elk jaar organiseert Stichting Lezen een voorleeswedstrijd voor pabo’s. De scholen organiseren een schoolwedstrijd, de bibliotheken een provinciale en de Stichting Lezen organiseert de landelijke finale. Wendy: “Waarom ik voorlezen zo leuk vind? Het geeft me energie als ik bij het lezen de kinderen kan meenemen in een verhaal. Ook kun je door het lezen van een verhaal makkelijker met de kinderen over bepaalde onderwerpen praten, bijvoorbeeld over iemand die overlijdt of over bang zijn in het donker.” Met voorlezen hoopt de 24-jarige kinderen te stimuleren om te lezen.

Wedstrijd op school

Begin van dit jaar schreef een tiental pabostudenten van de Lerarenopleiding Sittard zich in voor de Pabo Voorleeswedstrijd. De studenten kwamen meerdere keren bij elkaar om te oefenen. De deelnemers lazen voor uit boeken die geschikt waren voor kinderen van groep zes tot en met acht. Wendy koos voor ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort. Het boek gaat over de Watersnoodramp. Hoe Wendy oefende? Wendy: “Gewoon voor de spiegel. Ook las ik voor aan mijn moeder. Ze heeft het verhaal denk ik wel honderd keer gehoord!”

Voor de camera

Eind maart hoorde Wendy dat ze voorleeskampioen van haar opleiding was. De provinciale finale vond plaats op 3 juni jl. Wendy vertelt dat normaal gesproken de provinciale ronde in de Oranjerie in Roermond plaatsvindt. Maar vanwege het coronavirus moest de deelneemster een video insturen. Diezelfde dag hoorde ze of ze gewonnen had of niet. Wendy: “Dat was wel ongemakkelijk, lezen voor een camera. Aan de andere kant had ik daardoor minder zenuwen.” Vorig jaar deed de 24-jarige ook mee aan de voorleeswedstrijd. “Ik merkte dat, doordat ik zenuwachtig was, ik steeds sneller praatte.” Wendy was toen niet door naar de volgende ronde.

3 juni

Wendy herinnert zich die derde juni nog goed. “Het was een uur of drie in de middag en mijn ouders, broer, zus, oma en ik zaten in de tuin. Ineens hoorde ik iemand mijn naam roepen. ‘WENDY! WENDY!’ Ik schrok toen er ineens een cameraploeg met een knallend confettikanon, bloemen en een beker in de tuin stond.”

Landelijke finale

Door de scherpere maatregelen rondom de verspreiding van het Coronavirus besloot de Stichting Lezen om de landelijke finale af te lassen. Wendy: “Dat vond ik wel jammer; het wedstrijdelement was er nu uit. Bovendien was ik erg nieuwsgierig naar hoe ver ik zou zijn gekomen bij de landelijke finale.” Als alternatief kwam de stichting met een voorleesestafette. De winnaars van de pabo’s in Nederland mochten op Youtube een hoofdstuk uit het boek ‘De zee kwam door de brievenbus’ voorlezen. Wendy: “Het was toevallig dat ik uit dit boek al voorgelezen had in eerdere rondes!” Het afgelasten van de finale is voor Wendy een reden volgend jaar weer mee te doen aan de Pabo Voorleeswedstrijd. Limburgs kampioen zijn motiveert Wendy om met nog meer enthousiasme voor te lezen. “Ik wil gewoon laten zien dat ik een waardig Limburgs Voorleeskampioen ben.”