‘Ik wil iets voor mensen betekenen’ 

Na de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd Colette Grijmans (22) beëdigd tot commissielid van het CDA in Weert. Nu staat ze bij het CDA op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen. “Ik wil iets voor mensen betekenen. Ik vind het heel belangrijk dat ik met mijn stem de achterban kan vertegenwoordigen.” 

“Je ziet die zaal natuurlijk wel eens op de televisie, de Tweede Kamer. Maar ik was er zelf nog nooit geweest. Het klinkt misschien kneuzig, maar ik vond het super tof! Ik was de jongste van de groep die vanuit het CDA Weert meeging. Volgens mij was ik twintig. We hadden gesprekken met politici van het CDA en ik mocht in de Plenaire zaal zitten. Voor mij was het een fantastische ervaring om te zien hoe het er in Den Haag aan toe gaat. Je neemt daadwerkelijk een kijkje in de keuken, want iedereen daar was gewoon aan het werk. Hier wilde ik ook deel van uitmaken!  

Ontstaan  

Op de middelbare school vond ik maatschappijleer altijd erg interessant. Thema’s zoals ‘Hoe zit de politiek in elkaar?’ en ‘Hoe werkt het rechtssysteem?’ trokken mijn aandacht. In het vierde jaar van de havo koos ik daarom voor het vak maatschappijwetenschappen. Dit vak geeft verdieping op maatschappijleer. Op vrij jonge leeftijd volgde ik debatten op tv. Met name tijdens de landelijke verkiezingen. Zo werd mijn interesse voor politiek gewekt. Op een gegeven moment dacht ik: ik wil er meer mee doen dan alleen aan de zijlijn toekijken.   

Bijpassende partij  

Na de middelbare school haalde ik mijn HBO Rechten diploma en begon ik aan de pre-master Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Maastricht. Politiek speelde nog steeds een belangrijke rol in mijn leven en ik ging op zoek naar de partij die bij me past. Solidariteit en zorgen voor elkaar vind ik belangrijk. Dat doe ik ook in mijn omgeving. Zorgen voor mijn dementerende opa en voor mijn broertje, hij heeft een verstandelijke beperking. En als dat zorgen zelf niet lukt, dan helpt de overheid. Deze visie past precies bij het CDA. Alhoewel de partij gezien wordt als christelijk, speelt dit voor mij geen doorslaggevende rol. Het CDA baseert haar standpunten op christelijke normen en waarden. In principe is ons hele land daarop gebaseerd, omdat iedereen vroeger katholiek of protestant was. Toen ik, voor ik bij het CDA zat, verkiezingsprogramma’s van het CDA las, zag ik standpunten waarvan ik dacht: het is toch heel normaal dat je dat soort dingen doet? Dat was voor mij de reden lid te worden van deze partij.  ‘Ik vind het heel belangrijk dat ik met mijn stem de achterban kan vertegenwoordigen’

‘Ik vind het heel belangrijk dat ik met mijn stem de achterban kan vertegenwoordigen’

Provinciaal  

Sinds september 2018 ben ik commissielid bij het CDA in Weert. Binnen het CDA zijn de lijntjes heel kort. We hebben bijvoorbeeld veel contact met de afdeling in Nederweert. Daarnaast is het bestuur hier erg betrokken met het bestuur van de provincie. Samen met de lokale afdeling heb ik ervoor gekozen om mezelf verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Staten. Dat vind ik erg leuk, het is een nieuwe uitdaging. Ik wil iets voor mensen betekenen. Ik vind het heel belangrijk dat ik met mijn stem de achterban kan vertegenwoordigen. Dus mensen die op mij of op het CDA stemmen. Natuurlijk hoop ik dat een heel groot deel daarvan jongeren zijn. Als je zelf jong bent, kun je immers beter voor andere jongeren spreken.  

Jeugd  

Helaas is de opkomst onder jongeren laag, dat geldt ook voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat vind ik jammer. Veel beslissingen die we maken zijn toekomstgericht. Jongeren zijn de toekomst. Je zou dan denken dat ze geïnteresseerd zijn in politiek en gaan stemmen. Ik merk dat vriendinnen zich er juist in zijn gaan verdiepen doordat ik me verkiesbaar stelde bij het CDA. Ze dachten: goh, Colette in de politiek. Hoe gaat het daar dan in zijn werk? En wat doet ze? Omdat ze iemand kennen wordt het voor hen laagdrempeliger.  

‘Politiek gaat over alledaagse dingen, waar iedereen een mening over heeft’

  CDJA  

Vooral met de jongerenafdeling van het CDA, het CDJA, zijn we bezig jongeren te trekken en de stempel dat politiek saai is, te laten verdwijnen. Ons doel is: Hoe maken we de politiek interessant voor iedereen? Men denkt dat politiek moeilijk is. Ik snap dat het aan de voorkant zo wordt ervaren. Maar in principe gaat politiek over alledaagse dingen, waar iedereen een mening over heeft. Jongeren hoeven zich niet overal in te verdiepen, alleen in de thema’s die zij belangrijk vinden. Ik werk naast mijn studie deeltijd op een advocatenkantoor. Hier houd ik me voornamelijk bezig met jeugdrecht. Ik heb te maken met kinderen die uit huis geplaatst worden of onder toezicht worden gesteld. Omdat ik hier veel kennis van heb, verdiep ik me bij de gemeente onder meer in de jeugdzorg. Bij de Provinciale Staten trek ik het breder en is mijn hoofdonderwerp maatschappelijk welzijn en zorg. Onderwerpen die dicht bij mijn interessegebied liggen, zijn eenzaamheid voor ouderen, gezondheidszorg en aandacht voor maatschappelijke stages.  

Toekomst  

Hoe ik mijzelf over tien jaar zie? Ik vind het lastig daar antwoord op te geven. Ik hoop in ieder geval dat ik verder kan gaan in de politiek. Ik zou het gaaf vinden als ik (over een paar jaar) raadslid wordt of Provinciaal Statenlid. Misschien dat ik ooit in de landelijke politiek terecht kom. Dat is in ieder geval iets dat ik niet uitsluit en waar ik voor opensta.”