‘Ik weet heel goed wat ik niet wil, wat ik wel wil, vind ik lastig’,   

aldus Elle Wullems (21), over hoe lastig het kan zijn om een opleiding te kiezen. Ze woont in Nederweert, met hond Siebe, zus Janne, broer Gijs, mam Madeleine en pap Dennis.

De switch van studie rechten naar Hogere Agrarische School

70% van de middelbare schoolverlaters heeft moeite met het maken van een studiekeuze. Van diegenen die met hun studie stoppen, geeft de helft aan een verkeerde studiekeuze gemaakt te hebben*. Zo ook Elle Wullems, inmiddels 3e jaars aan de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch. Maar ze had een valse start met ‘rechten’ in Tilburg.

Wat was vroeger je droombaan? 

“Ik wilde dierenarts worden, maar daar heb je vwo of universiteit voor nodig en ik heb havo gedaan”, geeft Elle aan. “Ik heb ook gekeken naar de mbo-opleiding para-veterinair (assistent dierenarts), maar om mezelf uit te dagen wilde ik een hbo-opleiding doen. Uiteindelijk kwam ook het besef dat ik zo’n job niet zou kunnen. Mijn gevoel zit te dicht bij de dieren en ik kan er niet tegen als er iets ergs gebeurt met een dier.” Elle had diverse gesprekken met de decaan en deed verschillende beroepskeuzetesten. Dit bracht echter niet ‘het licht’. De opleiding Toegepaste Biologie op de HAS passeerde wel in die zoektocht, maar ze was te laat met inschrijven. “Uit de testen kwam de studie rechten naar voren, dat vond ik ook wel interessant. ‘Beter iets, dan niets’ ben ik gestart met deze opleiding, in de hoop dat het iets zou worden. Maar het was echt te veel recht, voor mij taaie en saaie stof. Na twee maanden ben ik gestopt”, geeft Elle aan.

Geen opgever, maar passie is belangrijk

“Ik vond het lastig om te beoordelen of rechten het nu wel of niet was”, vervolgt Elle. “Is het gewoon een saai vak, of ligt de studie mij niet? Daar waar studiegenoten zich helemaal als jurist op een advocatenkantoor konden voorstellen, zag ik mezelf daar niet zitten. Stoppen met de studie voelde als opgeven en dat zit niet in mij, maar ik moet een opleiding wel met passie kunnen doen. Van mijn familie en vrienden kreeg ik begrip, maar anderen reageerden ook met ‘waarom weet je niet wat je wilt, ken je jezelf dan niet goed?’ 

Zen na een dagje met Huub

Elle was als kind al veel op de boerderij van haar opa en oma. Buiten zijn en dieren waren toen al haar passie. “Dieren zijn hele fijne vrienden, ze geven altijd steun en oordelen niet. Als ik de hele dag met mijn paard Huub buiten ben geweest, ben ik helemaal zen”, geeft Elle aan. “Nadat ik met rechten was gestopt, heb ik een tussenjaar genomen. Ik heb gewerkt in het horecabedrijf van mijn vader en veel tijd met mijn paard en vrienden doorgebracht. Die rust en afstand heeft mij goed gedaan, maar toch weet je dat je uiteindelijk een belangrijke keuze moet maken. Die druk was er wel”, geeft Elle aan. 

Dieren-, planten- en omgevingswetenschap

De HAS bleef in het hoofd van Elle spoken. Uiteindelijk – een beetje spannend en nog niet helemaal overtuigd – heeft ze zich voor de opleiding Toegepaste Biologie aangemeld. Deze keer op tijd! Elle: “De mensen die ik daar ontmoette, de sfeer en de cultuur spraken mij meteen aan, bij rechten had ik dat gevoel niet. Ik wist toen dat het goed zat. Toegepaste Biologie gaat over alles in de biologie en dan met name over dieren-, planten- en omgevingswetenschap. Gericht op onderzoek doen, veel in de praktijk bezig en bijvoorbeeld het gedrag van dieren analyseren.” Als Elle hier enthousiast over praat, zie je haar groeien en stralen. Overduidelijk dat de juiste match is gevonden.

Hoe kan het anders?

Volgens Elle stonden in de studiewijzer destijds alleen de standaard opleidingen. De HAS stond daar bijvoorbeeld niet in. De vraag is of scholen voldoende zijn ingericht om studenten te helpen met het maken van een keuze. “Maar de maatschappij verwacht ook dat je een studie kiest, want dat hoort zo. Als je weet wat je wilt, is dat super, maar als je het niet weet, kan een tussenjaar best een oplossing zijn. Wat is een jaar op de rest van je leven? Al werkende leer je ook wat je wel en niet wilt. Als je denkt ‘ik weet het niet en heb meer tijd nodig’, geef dat dan aan. Maar begin op tijd met oriënteren en bezoek veel open dagen. Als je een studie wilt proberen, doe dat gewoon. Ben daarnaast niet te bang om keuzes te maken die niet voor de hand liggen. Volg je gevoel”, aldus Elle.

Elle ziet de studie rechten niet als een fout: “Ik heb ontdekt wat ik wel en niet leuk vind. En als ik die keuze niet had gemaakt, was ik mijn vriend niet tegengekomen. Het heeft zo moeten zijn.”

*bron www.septemberadvies.nl