26 januari 2024 | Auteur: Désiré Kappert
Hulp bij geldzorgen voor jongeren en gezinnen
CWARTIER SPECIAL
Sanne, Diederieke, Bart en Zoey staan voor je klaar
Door schulden krijg je stress. Hierdoor kun je bijvoorbeeld problemen krijgen op school, met je studie of op het werk. Wil je graag van je schulden af en werken aan je toekomst? Dan kunnen wij je helpen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. De gemeente Weert is gestart met twee initiatieven om inwoners met geldzorgen of schulden te ondersteunen. Deze initiatieven zijn het resultaat van onderzoek op het gebied van armoede in Weert (kantoor in Cwartier).
Uit dit onderzoek bleek onder andere dat Weert al veel doet op het vlak van armoede en geldzorgen, maar dat dit nog niet bij iedereen bekend is. Hierdoor wordt er nog niet optimaal gebruik gemaakt van alle ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.
Martijn legt uit
Wethouder Martijn van den Heuvel: “In het armoedebeleid hebben we speciale aandacht voor kinderen. Er zijn veel regelingen voor gezinnen met een laag inkomen, denk aan de mogelijkheid om te gaan sporten, de aanschaf van leermiddelen of kledingdagen. Kortom, er zijn veel mogelijkheden, maar niet iedereen kent ze. Daarom gaan we nu extra energie steken in het bekend maken van de mogelijkheden die er zijn. Dit doen we samen met Punt Welzijn. Daar is een sociaal werker aangesteld die de opdracht heeft om gezinnen met een smalle beurs te ondersteunen en de weg te wijzen. Ook scholen worden meegenomen in de begeleiding.”
Sanne bezoekt scholen
Ouders en leerkrachten kunnen terecht bij Sanne van Ham van Punt Welzijn. Zij is wekelijks op verschillende scholen aanwezig. Sanne: “Ouders weten vaak niet waar ze recht op hebben als het gaat om regelingen voor gezinnen met een laag inkomen. Een van de uitkomsten uit het onderzoek was het aanstellen van iemand die de verschillende projecten met elkaar verbindt. En zorgt dat ouders worden ondersteund bij geldzorgen. Deze rol heb ik mogen oppakken.”
Het werk richt zich in ieder geval op de basisscholen met het grootste aantal kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Sanne: “De ouders kunnen bij mij terecht voor vragen over hun financiën. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor het gezin. Ik kan de ouders doorverwijzen naar de juiste organisaties, zodat zij goed worden ondersteund. Ook houd ik de netwerkpartners op de hoogte van de verschillende mogelijkheden binnen de gemeente Weert.”
Jongeren Weer(t) schuldenvrij
Het tweede initiatief is de pilot Jongeren Weer(t) Schuldenvrij. Jongeren tussen de 18 en 27 jaar, die op dit moment niet in aanmerking komen voor een schuldregeling, kunnen vaak toch geholpen worden. In Weert kampen ruim 200 jongeren met schulden. Veel van deze jongeren hebben geen inkomen of alleen wat geld vanuit een bijbaan. Ze zitten klem in een situatie met weinig perspectief, waarin problemen soms ook stapelen. Op deze jongeren richt deze pilot zich. De gemeente neemt de aflossing van de schulden van de jongere dan gedeeltelijk of helemaal over. Kredietbank Limburg is hierbij een belangrijke partner.
Martijn van den Heuvel: “Jongeren die gebruik gaan maken van de nieuwe regeling, lossen hun schulden geheel of gedeeltelijk af met tegenprestaties. Deze tegenprestaties moeten wel bijdragen aan het verbeteren van het toekomstperspectief van de jongere, bijvoorbeeld het volgen van een training, het zoeken van een baan of de aanpak van een ander probleem. Na dit traject is de jongere schuldenvrij en kan hij of zij weer duurzaam bouwen aan een toekomst.”
Appen met Diederieke van Punt Welzijn
Vaak wachten jongeren lang voordat ze om hulp vragen, waardoor de problemen zich opstapelen. Het is goed om op tijd in actie te komen om geldproblemen aan te pakken. Jongeren kunnen bij jongerenwerker Diederieke Brueren van Punt Welzijn terecht als zij zich willen aanmelden voor de pilot Jongeren Weer(t) Schuldenvrij. Ook als zij vragen hebben, het spannend vinden, of ergens anders tegenaan lopen. Diederiekeis te vinden op scholen en jongerencentra.
Heb je haar nog niet getroffen? Scan met je telefoon de QR-code (in de printversie) om Diederieke te appen.
Bart en Zoey helpen je verder
Na de aanmelding brengt Diederieke de jongere in contact met Bart en Zoey van team schulddienstverlening. Bart en Zoey helpen om overzicht en rust in de geldzaken te brengen. Ook beoordelen zij of de jongere in aanmerking komt voor deelname aan de pilot Jongeren Weer(t) schuldenvrij. Vervolgens kijkt de jongerencoach met de jongere mee om een toekomstplan op te stellen. Het doel van de pilot is dat de stress van deze groep jongeren afneemt, zodat er weer gebouwd kan worden aan de toekomst.
De gemeente Weert zet in op structurele voorlichting en informatie over omgaan met geld, armoede en schulden. Weerter jongeren geven steevast aan hier behoefte aan te hebben.
Heb jij geldzorgen of wil je meer informatie over de pilot Sociaal Werker Geldzorgen of Jongeren Weer(t) Schuldenvrij? Ga een gesprekje aan met Sanne, app Diederieke, of bel of mail naar de Vraagwijzer (0495) 575 000 of vraagwijzer@weert.nl
NB Weert kent al sinds 2018 een armoedebeleid. In Weert groeit ongeveer 9,5 % van de kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Dit zijn ruim 800 kinderen.