26 januari 2024 | Auteur: Désiré Kappert
Hoe ziet het gebied er in de toekomst uit?
CWARTIER SPECIAL
De binnenstad gaat op de schop
De toekomst van het Cwartiergebouw is onduidelijk. Al jarenlang wordt er nagedacht over de invulling van het Beekstraatkwartier zoals het gebied genoemd wordt. Het gaat dan specifiek over een deel van de Beekstraat, het voormalige gemeentehuis (het huidige gebouw van Cwartier), het parkeerdek en de 25 woningen er omheen (Hegstraat en Hogesteenweg). De gemeente wil het gebied herontwikkelen en deels een nieuwe bestemming geven. Alle opties liggen daarbij nog open, van behoud van de bestaande gebouwen, tot sloop en nieuwbouw. Er zijn inmiddels vier scenario’s opgesteld die onderzocht worden. Deze zijn gepresenteerd aan belanghebbenden, bewoners en ondernemers in het gebied. Een uitgebreide toelichting.
Formule succesvol
In 2014 kwam het toenmalige gemeentehuis leeg te liggen, nadat de bestuurders en ambtenaren verhuisd waren naar het nieuwe stadhuis aan de Wilhelminasingel. Dat jaar bedachten de conceptbedenkers John Jacobs en Brian Voesten een plan voor het leegstaande gebouw. De gemeente zou eigenaar blijven en de heren zouden gedurende minimaal tien jaar het gebouw gaan exploiteren als broedplaats voor ondernemers. Nu – negen jaar later – blijkt het een groot succes. Ruim 100 gebruikers zijn er gevestigd en is er een wachtlijst. Het is daarmee een bruisende broedplaats geworden met een grote verscheidenheid aan organisaties, stichtingen en bedrijven. Het is een dagelijkse werkplek voor ruim 250 personen en er komen meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Zodoende is het geheel continue in beweging en zorgt deze formule voor verbinding in de binnenstad. Dat maakt het, voor de exploitanten én de huurders, verbazend dat de gemeente dit gebouw wellicht wil slopen.
Opknappen noodzakelijk
Het huidige contract tussen de gemeente en de exploitanten loopt af in maart 2025. Reden voor de gemeente om verder te kijken naar de mogelijkheden in het gebied. In de gebiedsontwikkeling wordt gesproken van een ‘zeer belangrijke plek in de binnenstad van ca. 1 ha groot die erg kansrijk is voor vernieuwing en stedelijke wonen’.
Het is duidelijk dat het gebouw aan een grote opknapbeurt toe is. Het is zeer slecht geïsoleerd, er is geen dubbel glas, de kozijnen zijn aan het rotten en de diverse installaties zijn aan vervanging toe. Daarnaast moet binnen afzienbare termijn alle asbest-bevattende dakbedekking verwijderd worden.
Onderzoek naar mogelijkheden
Een extern bureau is ingeschakeld (adviesbureau Stec groep uit Arnhem) dat een onderzoek heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden in het gebied, naar de kansen, de belemmeringen en de consequenties.
In het onderzoeksrapport staat: de (economische) kansen van de functies detailhandel, horeca, leisure en ontspanning, diensten en ambachten, cultuur, maatschappelijke voorzieningen, zorg en wonen zijn onderzocht.
Hierbij wordt telkens specifiek aandacht besteed aan de kansen voor het Beekstraatkwartier.
Op basis hiervan kunt u een gedegen en onderbouwde keuze maken voor de structurele invulling van het gebied. Rapport volledig in te zien via www.weert.nl/beekstraatkwartier
In het rapport wordt ook de rol en de meerwaarde van Cwartier onderstreept:
Het Cwartier is een levendige en gevarieerde locatie in de binnenstad die ruimte biedt aan veel kleine (lokale) ondernemers. Het voormalige stadhuis is de afgelopen jaren een plek geworden waar zowel startende als bestaande ondernemers vernieuwende ideeën kunnen ontwikkelen en hun bedrijf (verder) kunnen laten groeien. Het Cwartier is een groot succes. De broedplaats geeft bovendien een positieve impuls aan het ondernemersklimaat in de binnenstad van Weert. Doordat meerdere bedrijven uit verschillende disciplines bij elkaar in één gebouw zitten worden kennis, vaardigheden, producten en diensten snel en makkelijk met elkaar uitgewisseld. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren mooie en waardevolle combinaties ontstaan. Broedplaatsen hebben daarmee een grote economische waarde voor een stad. De aantrekkingskracht en de reuring die het Cwartier creëert zorgen namelijk voor een positief effect op de binnenstad. Het Cwartier zorgt voor het aantrekken, vasthouden en uitwisselen van bezoekers- en klantgroepen met andere voorzieningen in de binnenstad. Het is daarmee een plek die ontmoeting en synergie creëert, niet alleen binnen de muren van het Cwartier, maar ook in de binnenstad. Ook wordt de mix van functies, de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Weert vergroot door de aanwezigheid van het Cwartier.
Uiteindelijk zijn er door de gemeente meerdere scenario’s opgesteld:
1. Behoud van de gebouwen en opknappen van het oude stadhuis en de woningen aan de Hegstraat en de Hogesteenweg.
De zogenaamde minimale variant.
2. Transformatie van het oude gebouw met behoud van de constructie en behoud van de woningen.
3. Volledige sloop en nieuwbouw.
4. Een combinatie van de scenario’s 1/m 3.
Dit is scenario 1, hierbij worden alle gebouwen behouden, opgeknapt en zoveel mogelijk verduurzaamd. Zowel het oude stadhuis (huidige pand van Cwartier) als de woningen. Er verandert dus weinig in het gebied qua gebouwen. De gebouwen worden vooral aan de binnenkant gerenoveerd. Aan de buitenkant zal er weinig veranderen. Op het oude stadhuis komt dan wel een nieuw dak, worden de kozijnen vervangen en wordt de gevelbeplating vernieuwd.
De woningen aan de Hogesteenweg en aan de Hegstraat worden gerenoveerd. Aan het opgeknapte stadhuis zijn onder andere de volgende functies toebedacht: wonen, kleinschalige werk- en kantoorruimtes zoals nu het geval is bij Cwartier, eerstelijnszorg (huisarts, fysiotherapie, tandarts, apotheek), kantoren voor Punt Welzijn en recreatievoorzieningen voor ouderen (het huidige Beekcwartier en de huiskamer).
Bij scenario 2 wordt het oude stadhuis volledig gestript. Alleen de vloeren en kolommen worden gehandhaafd. Het gebouw krijgt twee extra verdiepingen. Daarna wordt het gebouw weer volledig opgebouwd en verduurzaamd. De binnenzijde wordt volledig vernieuwd. Maar ook de buitenzijde krijgt een facelift. Nieuwe kozijnen, nieuw buitenmuren, nieuw dak etc.
De woningen aan de Hogesteenweg en aan de Hegstraat worden gerenoveerd. Drie van deze woningen worden gesloopt om daarmee een betere doorgang te creëren naar het Kasteelplein en het Kasteelpark. Aan het getransformeerde stadhuis zijn onder andere de volgende functies toebedacht, vergelijkbaar met scenario 1: wonen (maar iets meer dan bij scenario 1), kleinschalige werk- en kantoorruimtes zoals nu het geval is bij Cwartier, eerstelijnszorg, kantoren voor Punt Welzijn en recreatievoorzieningen voor ouderen.
Bij scenario 3 worden het oude stadhuis, de parkeergarage en de woningen aan de Hegstraat en de Hogesteenweg volledig gesloopt en wordt het gebied opnieuw ingevuld met een aantal gebouwen. Aan de Beekstraat wordt gedacht aan wat lagere bebouwing passend bij de overige bebouwing in de Beekstraat. Aan de Beekstraat is ook de nieuwe bibliotheek gepland. Aan de Hegstraat en aan de Hogesteenweg is hogere bebouwing voorzien die vooral wordt ingevuld met appartementen. Het middengebied, tussen de bebouwing, wordt ingevuld met groen en water. Ook het Kasteelplein krijgt een groene inrichting. Met deze invulling ontstaan looproutes door het gebied, vanuit de Muntpassage, maar ook vanuit de Markt en vanuit de Hegstraat. Parkeren gaat in dit scenario volledig ondergronds Naast een groot aantal woningen en de bibliotheek, zijn als functies onder andere voorzien: eerstelijnszorg, dienstverlening (makelaar, schoonheidssalon) en kantoren voor Punt Welzijn, maar ook recreatievoorzieningen voor ouderen.
Bij de 4e optie is scenario 2 gecombineerd met een woontoren op de huidige plek van de Rabobank. De bestaande gebouwen – oude stadhuis, parkeergarage en woningen – worden ingrijpend gerenoveerd. Door het gebouw van de Rabobank te vervangen door een woontoren, wordt de verbinding tussen de binnenstad en het Kasteelpark verbeterd.
De afgelopen maanden kon iedereen een enquête over de plannen invullen en reageren op de scenario’s. Ook de feedback van de informatieavonden met omwonenden en ondernemers zal meegenomen worden in de besluitvorming. Momenteel worden de scenario’s’ doorgerekend en worden kosten in beeld gebracht. Wat kost het en wat zijn de eventuele opbrengsten? Ook zal er een globale tijdsplanning bekeken worden. Maar het belangrijkste is de haalbaarheid, zowel financieel als ook de praktische uitvoerbaarheid. In het tweede kwartaal van 2024 neemt de gemeenteraad een besluit over de invulling van het Beekstraatkwartier en over de toekomst van Cwartier.