Historische paden bewandelen op Stokershorst

Waar je verwacht niets meer te vinden ligt een gebied van enkele hectaren en een gebouwencomplex met de naam Stokershorst. Een mystieke locatie op het eind van Nederweert-Eind. Vanaf ca. 1900 werden hier een klooster, boerderij, kerk en kapel gebouwd. Ook kwam er een internaat voor jongens jonger dan 16 jaar, een lagere school en een vakschool. Het complex lag in de vuurlinie tijdens WO II. Na heropbouw was het tot 1972 een rustoord voor oudere broeders. De boerderij werd apart verkocht. Vanaf 1974 kende het oord diverse eigenaren. De nog toe laatste, Pieter Van Reeth, kocht het complex Stokershorst dat nu bestaat uit de kapel, een gedeelte van het klooster met diverse algemene ruimtes, groepsaccommodatie en B&B, een aparte schuur, een Mariagrot, diverse kleine gebouwtjes en een woning. Rondom ruisen de bomen. Er dreigt echter een andere ruis. Een windmolenpark is gepland aan de overzijde van het kanaal. Pieter houdt zijn hart vast!

Kapel voor alle godsdiensten

“Hoe je kracht en rust vindt, mag ieder voor zich bepalen.” Eigenaar Pieter aan het woord. Op het altaar in de kapel staan uitingen van diverse godsdiensten. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Iedereen is gelijk. Er worden geen diensten gegeven, maar bezoekers mogen zich er terugtrekken en genieten van de sfeer. Op een bankje ligt een enorme bijbel, gekregen van een bezoeker. Een document uit lang vervlogen tijden. Daarnaast een boekje over boeddhisme. De huidige inrichting van de kapel met glas-in-loodramen lijkt enigszins onverschillig, maar is dat geenszins.

Yogaruimte

De voormalige entree en woonkamer is nu in gebruik als yogastudio. Een lichte ruimte met grote ramen, uitkijkend op de parkachtige tuin. Daarachter ligt de huidige woonkamer met ronde tafels, om gemakkelijk contact te kunnen maken met anderen. Pieter kocht het perceel met gebouwen eind 2018 en zette meteen een grootschalige renovatie in. Een van de gerenoveerde ruimtes is de yogaruimte, die qua sfeer en stijl doet denken aan de grote klaslokalen in de jaren zeventig, maar dan met een sfeer verhogende open haard. Andere ruimtes worden verhuurd voor retraite of workspace.

Mariagrot op erkend landgoed

In 2017 kreeg Stokershorst de status landgoed, volgens de Natuurschoonwet. Gebaseerd op de grootte (8ha, waarvan 4ha bos) en de rijke historische waarde van de locatie. Op het landgoed staat een Mariagrot. De grot lijkt slechts een ornament in het geheel van activiteiten en gebouwen. Een beeld van Maria naast de kapel lijkt de ontwikkelingen oogluikend toe te staan. Pieter en zijn team dragen hun steentje bij aan het welzijn van de medemens door het aanbieden van ondersteunende therapieën in een rustgevende omgeving. Maria kan daar niets op tegen hebben.

In essentie

Pieter Van Reeth viel als een blok voor het landgoed. Hij verkocht huis en haard in België en kocht Stokershorst. Hij begon er Stichting Stokershorst; een bewustzijnscentrum voor ontspanning en creatie. Organisaties kunnen het gebouw huren voor hun doelgroep. Pieter is overtuigd van zijn aanpak om terug te gaan naar de essentie en eenvoud van het leven, zoals ook de paters dat deden: zuurstof, natuur, samenzijn, organische voeding en ondersteunende activiteiten.

Demonische trappenhal ?

Uit ‘Satanskinderen’, een boek van Jos Coopmans: “…een deur die krakend opende. Erachter zag ik een schemerige hal geplaveid met zwart-witte tegels.” Het verhaal speelt zich af in de jaren veertig. De hoofdpersoon is met zijn broertje aangekomen bij het St. Vincentiushuis. Hij beschrijft hier de trappenhal. De originele trap is er nog, inclusief afgesleten hardstenen traptreden en een ijzeren trapleuning met op zessen lijkende versieringen. Het getal van de duivel. Gelukkig bestaat het team van InnEssence uit zachtaardige mensen die bezoekers welkom heten op het terras voor een kopje koffie (op vrije donatie).

Statige bomenrijen

Op historische foto’s van de locatie is te zien dat het gebouwencomplex van diverse zijden bereikt kan worden via lange bomenrijen. Waren deze in de oudheid bedoeld om respect af te dwingen bij de bezoeker, zo staan ze bij bewustzijnsorganisatie InnEssence voor de weg naar onderlinge verbinding om ‘jouw unieke zelf te kunnen zijn’. Een van de bomenrijen is het begin van een mooie wandeling in de natuurgebieden De Moost of ’t Kruis. Daar kun je historische paden bewandelen, waar bezinning en spiritualiteit door de eeuwen heen een hoofdrol speelden.

Voorzijde van vroeger
Opengesteld

Het coronavirus houdt iedereen in z’n greep. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan bedden en locaties om zieken te plaatsen, namen Pieter Van Reeth en zijn team op 20 maart jl. het besluit om Stokershorst open te stellen voor mensen met lichte ziekteverschijnselen. Dit aanbod hebben zij ingediend bij de GGD. Tot nog toe heeft de GGD geen gebruik hoeven maken van dit aanbod. Op Stokershorst is ruimte voor 30 personen. Er zijn 16 eenpersoonskamers.