20 juli 2021 | Auteur: Désiré Kappert
Het roer moest om letterlijk en figuurlijk
Hij is geboren in Arnhem en verhuisde op zijn 11e naar Nederweert. Rick Laurens Jansen (59) was jarenlang actief als projectontwikkelaar tot hij getroffen werd door een hart- én herseninfarct. Na de revalidatie besloot hij dat het roer om moest. Hij wilde niet langer werken, werken en werken.
Hij scheidde van zijn vrouw, verkocht zijn woning en kocht er eind 2020 een boot voor terug. Hij meerde aan in de passantenhaven van Weert en verblijft daar sindsdien. Op dit moment is hij nog bezig de laatste werkzaamheden van zijn bedrijf af te ronden.
De boot is een zogeheten ‘Super van Craft’ en is 52 jaar geleden gebouwd op de exclusieve jachtwerf Klaassens & Zn. Hier werden boten gebouwd voor notabelen. Dit schip was bestemd voor het bedrijf Fokker, de vliegtuigbouwer. Het kostte toen 90.000 gulden en is met 13.80 mtr een stuk langer dan zijn typenummer 12.60 (wat staat voor de lengte) aangeeft. Boten van dit soort zijn allemaal handgemaakt. Dit is terug te zien in de kastjes, de tafels en de veel gebruikte rondingen aan de binnen- en buitenkant. Overal is gebruik gemaakt van massief hout, zowel teak als mahonie. De buitenkant is van gegalvaniseerd staal met 2-componenten lak. Het teakhout aan de buitenkant heeft zes à zeven laklagen. Rick heeft de boot ‘Miann’ genoemd, naar zijn kinderen Michael en Annique.
Aan het ontwerp van de boot is veel tijd besteed. Dat zie je terug in de ronde ‘lijn’, de kop en de dubbele kromming van de boeg. Ook is de kop en het achterdek één geheel wat de boot een vriendelijke uitstraling geeft. Belangrijk is de hoogte van de buiskap. Met zijn 3.38 mtr. is hij nog net geschikt om in Frankrijk door de binnenwateren te varen waar de maximale hoogte 3.40 mtr. is. Belangrijk, want Rick wil volgend jaar zijn Europese reis starten via Parijs en Marseille naar Italië, Spanje, Portugal en zo naar London en wellicht Scandinavië.
Een jaar geleden is er een club opgericht van eigenaren van deze Super van Craft boten. Het verhaal gaat dat de gescheiden bedden in de slaapkamer hun oorsprong vinden in het feit dat de notabelen vroeger een maîtresse meenamen die na het ‘nachtelijk avontuurtje’ in het smalle bed mochten gaan liggen, terwijl de heer zelf in het eenpersoonsbed van 1.30 ging slapen. Het schip bevat ook een tweede slaapkamer. Deze heeft nog drie kleine slaapplaatsen, die vroeger bestemd waren voor het personeel.
Het schip is zowel van binnenuit als vanaf het achterdek te besturen. Het dashboard is nog volledig origineel en bevat ampère-, oliedruk-, temperatuurmeters. De twee dieselmotoren (DAF 575 van elk 130 pk) zijn afzonderlijk te bedienen en te koelen. De boot kan een snelheid halen van 25 km/u, maar slurpt dan wel behoorlijk. Via het stuur wordt de stuurketting in beweging gebracht waarmee het roer achter aan de boot naar links of rechts draait. Puur mechanisch en geen hydraulica. Vorig jaar is er een aggregaat ingebouwd dat de boot van stroom voorziet; voor koken, verwarming en eventuele koeling. Ook de kombuis is efficiënt ingericht zodat er op een kleine oppervlakte veel mogelijk is en te herbergen valt. Knus en intiem.
Ook de marifoon aan boord is nog oorspronkelijk. Hiermee zoekt de schipper contact met sluis- en brugwachters maar -indien nodig- ook met andere schippers. Rick heeft veel kennissen/vrienden gemaakt sinds hij in Weert is aangemeerd. Hij zorgt ook voor sfeer op en om zijn boot, kerstboom, oranje-versiering met Koningsdag en het EK-voetbal en veel bloemen die zelfs de kade opfleuren. Een trotse schipper: “Het roer in mijn leven moest om. Het leven op de boot geeft rust waardoor ik me volledig senang voel…”
Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Desiré Kappert kappert@weertmagazine.com.