Het orgel biedt meer mogelijkheden voor mij

“Op een orgel spelen toch alleen gelovige mensen kerkmuziek?” Het is een van de vragen die Lin Wolter (15) uit Weert drie jaar geleden kreeg toen hij begon met orgel spelen. Als jonge organist laat hij zien dat het meer is dan een kerkinstrument. “Ik begon niet met orgel spelen om kerkmuziek te maken, maar omdat ik het een mooi instrument vind.”

Als ik net begin met het leren van een nieuw lied, is het vaak minder leuk. Ik moet alles noot voor noot spelen en heel goed kijken of ik het goed doe. Als ik na een tijdje datzelfde nummer aan het perfectioneren ben, gebeurt er iets met me. Het moment dat ik een moeilijk nummer van Bach uit mijn hoofd kan spelen, met mijn ogen dicht, geeft mij een goed gevoel. Dan heb ik iets bereikt, dan kan ik toch weer iets dat niet iedereen kan.

‘Ik begon niet met orgel spelen om kerkmuziek te maken, maar omdat ik het een mooi instrument vind’

Zoektocht naar meer uitdaging

Ik begon niet met orgel spelen om kerkmuziek te maken, maar gewoon omdat ik het een mooi instrument vind. Die interesse voor het orgel begon ongeveer drie jaar geleden. Daarvoor speelde ik vier jaar keyboard. Op een gegeven moment verloor ik hierin de uitdaging. Omdat ik het gevoel had dat ik niet veel nieuwe dingen meer kon leren, ging ik op zoek naar een ander instrument. In eerste instantie dacht ik aan piano. Maar dit instrument is redelijk vergelijkbaar met keyboard. Toen ik op internet filmpjes zag van organisten, werd ik nieuwsgierig. Wat kon een orgel een kracht hebben en wat voor een groot, vol geluid kon je met het instrument maken! Het orgel zou me wel eens de uitdaging kunnen geven die ik bij het keyboard spelen niet vond.

Met handen en voeten

Dat klopte; het orgel bood meer mogelijkheden voor mij. Het deel dat je met je handen doet, is vergelijkbaar met piano en keyboard spelen. Daarnaast had ik een extra uitdaging, het spelen met mijn voeten. Een orgel heeft ongeveer dertig voetpedalen. Hiermee kun je extra noten of tonen spelen. In het begin speelde ik minder met de pedalen. Liedjes voor het orgel oefende ik thuis op het keyboard. Op muziekschool van RICK hadden ze wel een orgel en daar speelde ik op tijdens mijn wekelijkse les van een half uur. Na een half jaar ging het spelen met voeten erbij beter en schaften we thuis een klein, elektronisch orgel aan. Daar speel ik nog steeds op en oefen ik voor mijn C-diploma.

‘Je kunt op een orgel eigenlijk alle soorten muziek spelen’

Elke muziekstijl

Hoe kom je erbij dit te gaan spelen?’ Dat waren de eerste reacties die ik kreeg van vrienden toen ik vertelde over het voor mij nieuwe instrument. Zij associeerden het spelen van het orgel met de kerk. Ze zagen het als een instrument dat alleen gelovige mensen bespelen. Ik ben helemaal niet gelovig, maar ik speel het wel. Het is niet alleen een instrument voor in de kerk waarmee je koren begeleidt. Je kunt op een orgel eigenlijk alle soorten muziek spelen. Het probleem is dat er van veel nummers geen bladmuziek voor het orgel gemaakt is. Om dat zelf te verzinnen, is lastig. Toch probeer ik zo veel mogelijk verschillende soorten muziek te maken. Van filmmuziek tot nummers van Queen en Bach.

‘Het is grappig de reactie van mensen te zien wanneer ik op het orgel speel’

Gewoon een goede hobby

Orgel spelen is naast golfen en gamen mijn grootste hobby. Daarnaast wil ik over twee jaar, dan heb ik mijn Vwo-diploma, Technische Natuurkunde studeren. Ik zou het hartstikke leuk vinden als ik daarnaast met orgel spelen iets kan bijverdienen. Op dit moment treed ik af en toe op. Toevallig heb ik laatst in Weert een kerkmis begeleid. Ik ga ook wel eens naar het Franciscus Huis op de Biest en naar de Paterskerk om daar op het orgel te spelen. Het is grappig de reactie van de mensen te zien wanneer ik op het instrument speel. Ze zijn verbaasd en verwachten niet dat een vijftienjarige dit doet. Ik ben op dit moment ook samen met mijn vader, Ton Wolter, verschillende nummers aan het instuderen. Hij zingt en ik speel. Wie weet groeit daar een mooi concertje uit voort.