Het is een vorm van Naoberschap

CORONAHULP WEERT

De crisis leidt ook tot prachtige initiatieven in de samenleving. Mensen betuigen hun steun en respect voor hen die werken in de vitale beroepen en laten dat op veel manieren blijken. Het verbindt en leidt tot saamhorigheid. Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat we voor elkaar moeten zorgen en steken hiervoor met naastenliefde de handen uit de mouwen. Vrij snel nadat Nederland op 15 maart werd opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, ontstond via facebook het initiatief ‘Corona Hulp’. Bart Maes richtte hiervoor in Weert een facebook-groep op die enkele dagen later werd ondersteund door Punt Welzijn.

Bouke Kouters is welzijnswerker bij Punt Welzijn en kon zich hier met enkele collega’s vanaf maandag 16 maart volledig op gaan richten. “Bij Punt Welzijn staat het verbinden van mensen centraal, het is dan ook niet meer dan logisch dat wij in deze crisis een verbindende rol voor de inwoners van Weert willen zijn. Er was direct veel animo via Facebook. Wij hebben dit opgepakt en een aanmeldformulier geplaatst. Hier konden mensen wilden meehelpen zich registreren. Daarnaast hebben we posters gemaakt en opgehangen in ouderencentra, bij supermarkten en andere plekken waar mensen ze konden zien. Hiermee wilden we diegenen bereiken die hulp kunnen gebruiken”, vertelt Bouke. “Want we moeten in beweging komen om elkaar te helpen. Het is eigenlijk een vorm van ‘naoberschap’, zoals vroeger gebruikelijk was. Burenhulp dus.”

Bouke Kouters, welzijnswerkers bij Punt Welzijn

Binnen een week hadden zich ruim 250 aanbieders aangemeld die ook daadwerkelijk ingezet konden worden. Punt Welzijn stelde haar eigen telefoonnummer open voor mensen die in deze moeilijke tijd hulp konden gebruiken. Bouke: “Het duurde natuurlijk enige dagen voordat ook bekend was dat we deze service konden bieden. Maar sinds het weekend van 21 maart komen de vragen en verzoeken geregeld binnen. En die variëren enorm. Van het doen van boodschappen tot het oppassen op kinderen van werkende ouders, van het ophalen van medicijnen tot het bieden van een luisterend oor. We zoeken passende matches, waarbij we kijken naar de adressen van de hulpvrager en de – aanbieder, maar ook naar het soort verzoeken. We proberen die op een goede manier te koppelen.”


Een van de hulpaanbieders is Anja Stultiëns (53). Zij meldde zich vrij snel aan. “Ik heb het eigenlijk gedaan zonder na te denken. Ik zag de oproep en voelde me direct geroepen. Ik werk bij de gemeenten Weert en Helmond en doe dat momenteel vanuit huis. Omdat mijn twee kinderen niet meer thuis wonen, heb ik tijd beschikbaar die ik zinvol wil inzetten. Want elkaar helpen is nu erg belangrijk. Ik bel zodoende met ouderen die normaal naar de dagbesteding in de ‘Huiskamers’ van de stichting Dagopvang zouden gaan. Omdat deze zijn gesloten, missen deze mensen hun uitje en hun contacten. Ik bel er zo’n tien op een dag en dat geeft veel voldoening.

Anja Stultiens belt ook via skype met ouderen

We praten uiteraard over de crisis maar ook over de mensen zelf, over dagelijkse dingen, over de kinderen en over het verleden. Het is zo leuk, het kost niets en doet erg goed. Inmiddels skype ik ook al met iemand. Wellicht dat kinderen of kleinkinderen ouderen kunnen wijzen dat beeldbellen soms ook kan. Omdat ik al meerdere keren gebeld heb, leer ik ze ook een beetje kennen. Ik vind het een prachtig initiatief en ben blij dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren”, besluit Anja.


Bouke geeft nog mee dat er alleen telefonisch overleg is met hulpvragers en -aanbieders. “Er zijn geen collectieve bijeenkomsten en iedereen, ook de hulpaanbieders houden zich volledig aan de voorschriften. Maar het is zo mooi om te zien wat deze crisis teweegbrengt aan hulp, naastenliefde en saamhorigheid. Wij worden er blij van…”


Meer info: 0495-69 79 00 of coronahulpweert.nl