7 oktober 2019 | Auteur: admin
Het gaat om de mens achter het dossier
Door: Nicole Smolenaers.
Drie ‘ladies in finance’, Simone van den Ende (52) en Vivian Hoeben (46), beiden uit Weert, en Corrie Mols (60) uit Neer; drie gevestigde ondernemers en inspirators die hun eigen koers varen. Soms eigenzinnig, soms uiterst gepassioneerd en confronterend, maar altijd daadkrachtig en betrokken. Ze denken outside the box, maken gebruik van hun sterk empathisch vermogen en stellen – altijd en overal – de klant centraal.
Hoewel de financiële sector van oudsher een mannenwereld is – met behoorlijk wat clichés – zijn deze drie ervaren vakvrouwen hier helemaal op hun plek. Ze gaan hun eigen weg, blijven down-to-earth en concentreren zich op de essentie van hun taken. “Klanten zitten niet te wachten op gebakken lucht, maar willen concrete handvatten aangereikt krijgen om hun onderneming naar een hoger plan te tillen”, onderstreept Vivian de stelling.
Haar NOAB gecertificeerde kantoor, vhs administraties, is onlangs verhuisd naar bedrijfsverzamelgebouw De Klaver in Boshoven. Vivian, de enige dame die in Weert geboren en getogen is, woont samen met haar man en drie kinderen ook in dit stadsdeel. Sinds de zomer is ze, naast zelfstandig ondernemer, echtgenoot, moeder en penningmeester van voetbalclub SV Laar, bestuurslid bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). Het spreekt voor zich dat ze een behoorlijk volle agenda heeft. “Daar rol je geleidelijk in. Na mijn administratieve opleiding heb ik ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en als assistent accountant gewerkt. Veertien jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Ik was toen zwanger van ons tweede kind, maar als je dat doet wat je graag doet, geeft dat juist energie en kun je veel bereiken.”
De verbindende kracht
Vooral haar professionele werkethiek, haar integriteit en servicegerichtheid dragen bij aan de uitstekende reputatie van haar kantoor. Veel klanten kent ze al vanaf het eerste uur. Die verbindende kracht komt bij alle drie de dames sterk naar voren. Ze gaan voor duurzame relaties, heldere adviezen en een no-nonsense aanpak. “We starten altijd vanuit het persoonlijke verhaal van de klant”, accentueert Corrie. “Dat resulteert in goede vertrouwensbanden die vaak generaties lang meegaan. Niet alleen de papieren zijn belangrijk, alle individuele – en omgevingsfactoren spelen een rol. Als empathische vrouwen, met de nodige levenservaring, kunnen wij op een warme en tegelijkertijd doortastende manier begeleiding bieden.”
Corrie komt oorspronkelijk uit Australië. Haar rechtenstudies heeft zij gevolgd aan Tilburg University en Radboud Universiteit Nijmegen (master Notarieel Recht). Uiteindelijk heeft ze zich in 2016 in de gemeente Leudal gevestigd met haar bedrijf Mols Notariaat. “Het pad dat ik gevolgd heb, is zeker niet mainstream. Ik ben eerst getrouwd en heb een gezin gesticht. Daardoor ben ik pas op 33-jarige leeftijd aan mijn studie begonnen. Vervolgens, na veertien jaar als kandidaat-notaris zowel in loondienst als zelfstandig interim kandidaat-notaris te hebben gewerkt, heb ik besloten een zelfstandige vestiging op te richten. Normaliter wordt de notaris benoemd op een gevestigd kantoor, waarbij de oude notaris met pensioen gaat. Het vestigen van een nieuw kantoor op een nieuwe standplaats is redelijk uniek.” Haar kantoor beschrijft ze zelf als een laagdrempelig kantoor met een grote maatschappelijke betrokkenheid. “Passie, service, betaalbaarheid en kwaliteit, dat is het kwartet van mijn notariaat. Iedereen heeft recht op goed onderbouwde en persoonsgerichte juridische dienstverlening.”
De menselijke maat
De menselijke maat vindt Simone eveneens essentieel. “Als vrouwen zich zorgen maken omdat ze er nu of later misschien alleen voor komen te staan, is het belangrijk daar nu iets mee te doen. Of ze krijgen brieven die ze niet goed begrijpen en denken dat het wel los loopt. Ga in gesprek daarover. De zorgen bij vrouwen – en mannen natuurlijk – kunnen net zo groot zijn als bij een ondernemer die een probleem heeft met bijvoorbeeld een bank of verzekeraar. Vraag een second opinion aan om te zien of de zorgen terecht zijn in je eigen situatie.”
Haar bedrijf, Wouters Work|Health|Finance, richt zich op de samenhang tussen werk, inkomen en vermogen, zowel voor particulieren als bedrijven. Simone heeft haar studies Economie aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd en veel ervaring opgedaan in de financiële dienstverlening. Na een zeer succesvolle en lange (vijftien jaar) staat van dienst, heeft ze in 2006 besloten om zichzelf verder te ontwikkelen als zelfstandig adviseur. “Ik werkte fulltime in Rotterdam, mijn geboortestreek, zodat ik sneller kon doorgroeien in functies waar vrouwen in Limburg niet snel de kans voor krijgen. Daarna heb ik de grote droom om zelf te ondernemen uit laten komen door samen met mijn partner een advieskantoor voor financieel advies, werk en gezondheid te starten.” Frans en Simone wonen samen met hun zoon in de wijk Molenakker en hebben kantoor aan huis
Op eigen kracht vertrouwen Wat vooral opvalt aan dit opmerkelijke drietal, is dat de vakvrouwen met een enorme leergierigheid zichzelf blijven ontwikkelen, elkaar om feedback vragen, kennis delen en dit alles om een vertaalslag te kunnen maken naar de oplossing waarmee de klant het beste is geholpen. Ze oefenen vol enthousiasme hun vak uit en hebben geleerd op hun eigen kracht te vertrouwen.
“Vanuit die positie kun je de samenwerking zoeken met gelijkgestemden die net een ander specialisme hebben. Zo kun je elkaar versterken, leren van elkaars expertise en zoeken naar maatoplossingen. Het grote pluspunt hiervan is dat we nog beter kunnen beantwoorden aan de wensen van onze klanten”, legt Vivian uit.
“De financiële sector kent een groot en divers aantal aanbieders. Het is belangrijk om je te onderscheiden als een betrouwbare en kundige professional. Op hun beurt moeten ondernemers en ook particulieren kritisch zijn in hun keuze voor de professional die ze in de arm nemen.”
Corrie knikt instemmend en voegt er waarschuwend aan toe dat mensen er verstandig aan doen bij testamenten en andere notariële producten een notaris in de arm te nemen en zeker niet af te gaan op verkopers online of aan de deur. “Soms leidt dat tot schade voor met name oudere mensen. Dat is zeer schadelijk en dient de rechtszekerheid – en dus de burger – totaal niet.”
Simone ziet deze pijnlijke ontwikkeling ook en benadrukt dat er mogelijkheden zijn voor slachtoffers van dergelijke praktijken (dubieuze financiële producten, verzekeringen, polissen of leningen) om onder contracten uit te komen. “Uiteindelijk heb je je zaken uiteraard pas goed geregeld als je naar een notaris of gecertificeerd kantoor gaat. Daar kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Onze aanpak is bijvoorbeeld planmatig en gestructureerd met vooraf vastgestelde prestaties en meetbare resultaten.”
De financiële en juridische zaken
Goed geregeld betekent voor Corrie dat, alle financiële en juridische zaken die bij het leven en de dood horen, in orde zijn. “Denk aan huwelijkse voorwaarden, een testament, levenstestament en gedegen nalatenschapsplanning, wat tevens heel belangrijk kan zijn met een klein vermogen. Immers iedere besparing is welkom.”
De dames vertellen dat veel mensen, met een gemiddeld of hoog inkomen, privé of bedrijfsmatig, niet voldoende aandacht besteden aan het regelen van deze zaken. Omdat dit niet verplicht is. Simone: “Mensen met een gering vermogen dienen zich ook in deze materie te verdiepen; 80 tot 90 procent van deze doelgroep richt zich iedere maand op het rondkomen, maar vergeet te kijken naar de lange termijn. Dit terwijl een vrijblijvend oriënterend gesprek niet eens zoveel tijd in beslag neemt. Het is echt zinvol om een professional eens de juiste vragen te laten stellen.” Ze voegt eraan toe dat ze veel waardering heeft voor Vivian en Corrie, omdat zij moeten acteren vanuit de (statige) wet- en regelgeving, mensen soms met pijnlijke feiten moeten confronteren en toch die hartelijkheid en menselijkheid weten over te brengen.
De sparringpartner
Het is natuurlijk een verschil wanneer je met een particulier aan tafel zit of met de directeur van een bedrijf. Puur en alleen omdat je dan met andere onderwerpen bezig bent. “Voor ondernemers zijn we sparringpartner voor alle mogelijke bedrijfsvraagstukken”, aldus Vivian. “Bij vhs administraties varieert dit van administratief en fiscaal advies tot coaching bij groei en innovatieve ontwikkelingen of investeringen. Voorbeelden van cruciale vragen, die elke ondernemer zichzelf regelmatig moet stellen, zijn: kan ik de groei aan, past de rechtsvorm nog bij mijn bedrijf, hoe ga ik om met groei en heb ik aan bedrijfsopvolging gedacht?”
Corrie adviseert ondernemers onder meer ook op fiscaal gebied, estate planning en staat hen bij wanneer ze een besloten vennootschap willen oprichten of aandelen wensen over te dragen. Simone ondersteunt ondernemers meer op het terrein van personeel, ziekteverzuim, sociale en gewone verzekeringen, premiestelsel en subsidieregelingen. “Daarnaast kijk ik naar de privésituatie van de ondernemer en naar vragen over inkomen en vermogen. Als het wenselijk is, treed ik eveneens op als gesprekspartner voor ondernemers die een second opinion wensen over reeds lopende zaken.”
Een cultuuromslag
Samenvattend kunnen we concluderen dat deze ‘ladies in finance’ met veel plezier en kennis van zaken hun passie volgen. In een sector, gedomineerd door mannen, werken zij volhardend en gemotiveerd – misschien zelfs onbewust – aan een cultuuromslag. Ze laten immers zien dat typisch vrouwelijke kwaliteiten (intuïtief, verbindend, duurzaam, gelijkwaardig, verantwoordelijk) heel goed samengaan met succesvol ondernemerschap. Sterker nog, veel onderzoeken tonen aan dat juist deze componenten in de toekomst onontbeerlijk worden om als ondernemer te kunnen slagen. Laat dat een inspiratie zijn voor andere vrouwelijke ondernemers.