Henk Hoogakker: ‘Eten is altijd mijn passie geweest’

‘Kunst in de Keuken’ heet zijn eigen website en is ‘zijn’ kindje. Alles waar Henk Hoogakker (76) van houdt en voor staat komen hierin samen. Henk is namelijk verdienstelijk amateur-kok en verzamelt kunst die te maken heeft met voeding en eten. Hij strijdt voor goed eten dat geproduceerd is met respect voor de natuur en te koop is voor een eerlijke prijs. Als hij eenmaal aan het vertellen is over voedsel en eten dan is hij nog niet zomaar uitgepraat. Henk: “Als ik wil dat mensen anders gaan eten en de kunst beleven dan moet ik er iets mee doen. Soms voel ik me wel net Don Quichot maar dat maakt me niets uit.”

Plaatje moet kloppen

In 2005 begon hij met het aankopen van gastronomische stillevens. De woonkamer en de keuken van zijn woning aan de Maria Wijngaard zijn ingericht als een kunstgalerie. Overal hangen schilderijen van stillevens van voedsel; vissen, pompoenen, spiegeleieren, groenten en sinaasappelen in olie-, acryl- of aquarelverf. Alle schilderijen zijn te koop. Twee grote foto’s van de binnenkant van een goed gevulde koelkast trekken de aandacht. Het zijn werken van kunstenaar Erik Klein Wolterink en Henks meest recente aankopen. Henk: “Mijn passie is gewoon kunst in de zin van eten en drinken en de kunst aan de muur; dus het plaatje aan de muur en het plaatje op je bord moeten kloppen. En dan bedoel ik dat het klopt qua smaak en qua seizoen en ook nog uit de streek komt. Het samen genieten aan tafel, het beleven van voedsel en stil staan bij waar dat eten vandaan komt, dat vind ik belangrijk. Dat leidt vanzelf tot gesprekken en aan tafel worden meer problemen opgelost dan met het bord op schoot voor de tv, want dat is natuurlijk waardeloos!”

Niets doen is geen optie

Henks passie is ontstaan bij pap en mam thuis in Geleen. Want daar werd ook met aandacht gekookt en samen gegeten. Henk: “Mijn vader ging langs de boeren voor goed voedsel en maakte ‘s zondags de soep. Eten is niet alleen een brandstof, eten is om van te genieten.” Zelf was Henk werkzaam in de communicatie; twintig jaar als hoofd communicatie bij Volvo Born, tien jaar als zelfstandige met een eigen PR-bureau en tien jaar als bestuursadviseur voor het College van de gemeente Maastricht. Hij is altijd fanatiek hobbykok geweest en strijdt nu voor goed voedsel. Hij ergert zich aan het verloren gaan van authentieke smaken (zoals het bittertje in de witlof dat eruit geteeld wordt om de klant te ‘pleasen’). Hij stoort zich aan de reclames en het opdringerige aanprijzen van tussendoortjes en snacks die helemaal niet gezond zijn. “Mensen worden gedwongen om waardeloos voedsel te eten, de industrie voegt kruiden en smaakstoffen aan ons eten toe die stimuleren om meer te eten, niet om beter te eten. Met ‘Kunst in de Keuken’ probeer ik mensen bewust te maken van het belang van goed voedsel. Ga op zoek naar producten uit je eigen streek, ga samen aan tafel zitten en besteed aandacht aan je voedsel. Doordat we steeds meer online bestellen verdwijnen authentieke winkels als bakkers en slagers. We doen ons dat zelf aan, maar dat wil niet zeggen dat we ons er bij neer moeten leggen!”

Oude ambacht in ere hersteld

Henk is ook voorzitter van Slow Food Presidium Limburgse Stroop (SFPLS). Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een ‘good, clean en fair’ voedselsysteem (kijk voor meer info op www.slowfood.nl). Sinds 2017 is het ambachtelijk stoken van Limburgse stroop nationaal cultureel immaterieel erfgoed als gevolg van jarenlange lobby van het SFPLS. Henk: “Ik ben zelf helemaal gek op stroop. Ik maakte kennis met een directeur bij Chemelot. Die man stamde uit een familie met hoogstamboomgaarden en met dat fruit moet je wat doen. Hij stookte dus stroop. Wij hebben ons er hard voor gemaakt om dat prachtige oude ambacht te behouden. Al de kennis over dit ambacht heb ik vastgelegd in de website www.limburgsestroop.nl. Het is mijn droom dat straks aan de randen van gebieden weer kleinschalige bedrijven komen met ambachten als het stoken van stroop en het houden van bijen. Dat zou ook een oplossing van een deel van ons milieuprobleem zijn!”

Samen genieten

Binnenkort start Henk weer met het organiseren van zijn ‘Lekkere Luie Zondagmiddag’ in Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Door corona kon het een hele tijd niet maar hij denkt dat het er binnenkort wel weer van gaat komen. “Dan komen we met een groep van zo’n veertig personen bij elkaar voor een zesgangendiner met producten uit de streek. In overleg met de chef-kok stel ik zorgvuldig het menu samen. Ik zorg voor schilderijen van culinaire stillevens aan de wand en tijdens het diner vertel ik iets over kunst, over smaak en over voedsel. Het is een stuk les, het is een stuk lach, dat is echt genieten”, vertelt Henk enthousiast. Maar eerst moet hij woensdag nog aan de slag in zijn eigen keuken. Dan komen namelijk zijn dochter en kleindochter logeren. “Ze willen salade en kippenpoten dus dat komt dan natuurlijk ook op tafel. Gekocht bij de boer en de vakslager in de buurt
uiteraard!” Kijk voor meer informatie op www.kunstindekeuken.nl en op www.limburgsestroop.nl