Goede wijn behoeft geen krans: Wonen en werken in rijksmonument ‘Jankeshoof’

Het is in het voorbijrijden al meteen te zien: hier staat een mooi karakteristiek pand. Daar hoef je eigenlijk geen extra aandacht op te vestigen. Immers, goede wijn behoeft geen krans. Maar…we gaan het toch doen. Het pand is te mooi om het niet te laten zien in deze rubriek.

‘Oud Boshoven 18 | agrarische gebouwen’. Zo staat dit Rijksmonument vermeld op de erfgoedsite van de gemeente Weert. Niets te veel gezegd, want dat is het: een (weliswaar voormalig) agrarisch gebouw ‘op Bosseve’. Wat niet vermeld staat is de naam waaronder het jarenlang bekend stond. Het gezin Van Grimbergen heeft namelijk sinds 2003 een warm en historisch thuis gevonden in ‘Jankeshoof’.  “Wonen in een rijksmonument houdt beperkingen in, maar het biedt ook heel veel mogelijkheden”, aldus Anne-Carine van Grimbergen. 

“Raad eens…”
Volgens de gevelsteen dateert deze langgevelboerderij uit 1824. De boerderij staat sinds 1967 op de Rijksmonumentenlijst.

Reden daarvoor is het kenmerkende zadeldak tussen de puntgevels met (boeren)vlechtingen.  In 1977 verleenden burgemeester en wethouders vergunning voor een grondige verbouwing, waarbij het oorspronkelijke 
karakter behouden bleef. In 1997 werd opnieuw vergunning verleend voor een grondige renovatie.
Ook toen bleef het object grotendeels in stand. In 2003 ontdekte Anne-Carine bij het voorbijrijden dat het pand waar zij al zo lang van droomde te koop stond. Zij belde haar man en sprak de bepalende woorden: “Raad eens…”

“We gaan gewoon”
“Mijn man en ik hebben er niet lang bij stilgestaan. ‘We gaan gewoon’, was wat we dachten. We hebben ons huis verkocht en zijn vertrokken, terwijl het in de boerderij nog lang niet klaar was. We
hebben een poos in de kamer beneden geslapen met de kinderen, terwijl we boven bezig waren met verbouwen. We kregen regelmatig het welgemeende advies om de muren te stuken, zodat het in huis wat lichter zou worden. Maar ik houd juist van dat oorspronkelijke, dat originele en karakteristieke.
Dus het authentieke metselwerk is gebleven.”  

Tv-opnames
“Toen we naar deze boerderij gingen kijken, zag ik meteen kansen om een wijnhuis te beginnen in de paardenstal, met mogelijkheden voor workshops en cursussen. Bovendien was het woonhuis geweldig en bood het mogelijkheden om er een heerlijke leefkeuken te maken.” Blij verheugd was Anne-Carine met het verzoek van een bevriend stel om met hun B&B-gasten een uitstap te maken naar Oud Boshoven.
Op 1 april jl. vonden de opnames plaats voor het programma Bed & Breakfast door Omroep MAX.

Authentieke tegeltjeswand
De boerderij was al gedeeltelijk verbouwd. Daar was echter niet veel van te zien toen het gezin Van Grimbergen het huis bezichtigde. Anne-Carine: “De woonkamer stond vol spullen en in de schuur stond de Mercedesverzameling van de vorige eigenaar. Wat wel al heel mooi was, was de verbouwde haard met tegeltjeswand.” 

De wand tussen keuken en woonkamer is voorzien van oude tegeltjes uit de bouwtijd van de boerderij, links en rechts geflankeerd door prachtige houten deuren. In de keuken zijn door de Van Grimbergens oude tegeltjes toegepast uit diezelfde tijd.

Kapconstructie in het zicht
De bovenverdieping is ingenieus verbouwd. Omdat het een rijksmonument is mochten zij niets aan de kap met de originele balkenconstructie veranderen. Dus kozen zij voor een semi-losstaande gang waaraan de badkamer en de slaapkamers zich bevinden. Zo bleef de volledige kapconstructie zichtbaar én onaangetast. In de badkamer zijn de balken bewust in het zicht gebleven. Leuk detail is de
badkamerkast die Anne-Carine liet maken van planken uit een oude koffiebranderij uit Roermond. Dat dit echt waar is, bewijst een originele inscriptie in een van de planken.

 

Een boerenvlechting is een gemetselde muurafdekking langs schuine bovenzijden van gevels, zoals de puntgevel van Oud Boshoven 18. Meerdere lagen metselwerk zijn haaks op de schuine muurrand aangebracht in een wigvormig inzetstuk. Met deze vorm van een gemetselde rollaag wordt de rand afgedekt en verstevigd.