30 september 2023 | Auteur: Monique van den Brandt
Frank Berben Grøsfjeld ging zijn vakantieliefde achterna
Dragør, Denemarken
Stel je voor je gaat lekker met je gezin op vakantie naar Spanje. Daar wordt je zoon van achttien verliefd op een Deens meisje van vijftien. Dan denk je: ‘Ach, vakantieliefde, dat gaat wel weer over’. Maar na een jaar is het nog steeds dikke mik en vertrekt je zoon naar Kopenhagen. Dan denk je: ‘Ach, die zal binnenkort wel weer thuis op de stoep staan’. Maar Frank Berben Grøsfjeld (40) was zeker van zijn zaak: “Ik ging mijn jeugdliefde tegemoet. We zijn nog steeds getrouwd en hebben ondertussen drie fantastische kinderen, dus het was een goede beslissing!”
Ik volg mijn eigen interesses
De eerste negentien jaar van zijn leven woonde Frank op Boshoven samen met zijn ouders en zusje. Het buiten spelen op het woonerf en in de natuur achter de huizen laten hem terugdenken aan een heerlijke onbezorgde jeugd. Hij volgde het Atheneum op het College, maar school was niet echt zijn ‘ding’ zegt hij: “Ik ben eigenlijk nooit zo geïnteresseerd geweest in het naar school gaan. Voor de meeste vakken deed ik het minimaal noodzakelijke. Ik heb een heel brede interesse en ik verdiepte me vooral in de dingen die ik zelf interessant vond. Zo is dat nog steeds!”
Emigreren of Marine
Als Frank negentien is besluit hij om bij zijn vriendin Cecilie in Denemarken te gaan wonen en daar ook te gaan studeren. Wat vonden pap en mam daarvan? Frank: “Ze vonden dat ik de liefde een kans moest geven. Ze wisten ook dat ik het hun nooit zou hebben vergeven als ze me hadden tegengehouden. En als ze heel eerlijk zijn, gaven ze ook toe dat ze verwachtten dat ik snel weer thuis zou zijn! Het alternatief was de Koninklijke Marine, dus ze waren eigenlijk ook wel blij dat dat niet doorging!”
Thuis in Denemarken
De eerste zeven jaar woonde hij in Aarhus (de op een na grootste stad van Denemarken); eerst een jaar bij zijn schoonouders in huis (“Dat was heel speciaal”, zegt hij tussendoor), daarna woonde hij zes jaar in een klein studentenappartementje. Het eerste jaar gebruikt hij om zich de taal eigen te maken. “De taal was gemakkelijk te leren. Na een paar maanden las ik zonder problemen de krant. Na een jaar was ik klaar om op de universiteit in het Deens te studeren. Ik heb ook bewust Deense vrienden gezocht zodat ik snel kon integreren. Ik was serieus van plan om van Denemarken mijn nieuwe thuis te maken. Qua cultuur verschillen de Denen niet zoveel van de Weertenaren als van mensen uit de Randstad. Dus van een cultuurshock was geen sprake!”, lacht Frank.
Roadtrip met de jongens
Frank draagt de achternaam van zijn vrouw Cecilie. Ten eerste is dat gebruikelijk in Denemarken en ten tweede is Frank bijzonder trots op die naam: “Het is een naam met een stamboom die teruggaat naar de eerste koning van Denemarken: ‘Gorm den Gamle’ en verschillende generaties daarna.” Samen krijgen ze drie zonen: James (10), Alexander (7) en William die in maart geboren is. Frank vertelt enthousiast: “Het zijn echte jongens, vol met energie. De oudste twee doen het goed op school en ook sociaal gezien. Ze zijn heel fanatiek bezig met karate en voetbal. Een paar keer per jaar ga ik met ze op roadtrip, dat is echte quality-time en voor mij zijn dat de mooiste weken van het jaar. Ik heb altijd Deens met ze gesproken, maar mijn ouders komen gelukkig vaak op bezoek, dus ze spreken ondertussen best goed Nederlands en verstaan veel.”
Groente uit Nederland
Familie Berben Grøsfjeld woont in een vrijstaand huis in Dragør. Frank vertelt over zijn woonplaats: “Dragør is een gezellig, historisch vissersdorpje net buiten Kopenhagen en heeft een heel sterke connectie met Nederland. Nederlandse boeren werden in de 16e eeuw door de Deense koning uitgenodigd om groenten te kweken voor het Deense hof. Hij was blijkbaar niet tevreden met de Deense boeren. Om de Nederlanders te lokken kregen zij gratis grond (die van de Deense boeren werd afgepakt!) en ze hoefden geen belasting te betalen. De Nederlanders hebben de haven aangelegd en daardoor voor de groei en welvaart van de omgeving gezorgd. Prinses Beatrix was vorig jaar op bezoek in Dragør voor de viering van het 500-jarige jubileum van de immigratie van Nederlanders naar Amager/Dragør!”
Druk leven
Frank haalt een bachelor in Business Administration en Psychologie aan de Universiteit van Aarhus. Daarna werkte hij als accountmanager (verkoop) en category manager (inkoop) maar heeft sinds 2018 zijn eigen bedrijf. Frank: “We geven advies aan farmaceutische bedrijven over schoonmaak van hun productie en laboratoria. Daar verkopen we ook producten voor.” Cecilie werkt als ‘Head of Quality Management Systems’ bij een farmaceutisch bedrijf. “De meeste vrouwen werken fulltime. Het sociale vangnet is in Denemarken nog beter dan in Nederland.” Frank legt uit hoe zijn dag eruitziet: “Ik sta rond zeven uur op en breng de kinderen naar school voor acht uur. Ik ga momenteel elke dag die ik thuis ben naar de sportschool of het water op in de kajak tot een uur of half tien. Daarna werk ik (thuis) tot ongeveer half zes en vaak ook nog ’s avonds laat. Na het werk moet ik de kinderen naar diverse sportclubs brengen en met een beetje geluk blijft er nog een uurtje over om te relaxen met mijn vrouw. Gelukkig hebben we een au pair die het meeste van ons huishouden verzorgt. Ik probeer elke dag tijd te maken om met de kinderen te spelen. Ik reis tussen april en oktober ongeveer twee tot tweeëneenhalve week per maand. Soms alleen, soms met de kinderen en soms met de hele familie.”
Passies komen samen in een boek
En daarmee komen we aan bij Franks grote passies: reizen, fotografie, autorijden, circuit rijden en roadtrippen. Sinds 2020 maakt en publiceert hij reisboeken onder de naam ‘360 ROADBOOKS’ voor mensen die van auto- en/of motorfiets-rijden houden. In de gemeenschap rond de Nürburgring (circuit in Duitsland) en onder autorijdliefhebbers heeft hij inmiddels een naam opgebouwd door de boeken die hij in de laatste jaren heeft uitgegeven. Hij maakte een roadtripboek over de Eifel in Duitsland en een drietal roadtripboeken over verschillende delen van Denemarken. Momenteel werkt hij aan een boekenserie over Noorwegen en een nieuwe editie over de Eifel. Frank vertelt enthousiast: “Ik kom net terug van weer een mooie week in de Eifel, waar ik nieuwe routes heb gereden en foto’s heb gemaakt.” Aan de hand van zijn eigen reizen stelt hij de boeken samen die vol staan met mooie routes, interessante bezienswaardigheden, de beste locaties voor overnachtingen en de lekkerste restaurantjes.
Trots op Denemarken én Nederland
Tot slot; wat moeten we zeker bezoeken als we in Denemarken zijn volgens Frank: “Kopenhagen is een heel gezellige stad. Waarschijnlijk een van de gezelligste hoofdsteden in Europa en ik heb veel steden bezocht! De Deense Noordzeekust is ook heel mooi, zeker Thy Nationaalpark. Denk aan de Nederlandse Noordzeekust maar dan veel ruiger en met minder mensen. Over het algeheel is Denemarken een lieflijk land met veel gezellige plekjes en glooiende heuvels. Je bent nooit méér dan vijftig kilometer van de zee verwijderd. Ik kom zelf ook heel graag in Mols Bjerge Nationaalpark, Bornholm, de omgeving van Aarhus en de noordkust van Seeland (ook wel de Deense Riviera genoemd). Drie keer per jaar brengt Frank een bezoek aan Nederland. “Het is en blijft mijn vaderland. Als iemand onredelijke dingen zegt over Nederland dan kan ik daar best wel door getriggerd worden. En ik ben super-trots als Nederland of Nederlanders het goed doen. Bijvoorbeeld als er iets positiefs gezegd wordt over Nederland of als Max Verstappen weer een race wint”, bekent Frank eerlijk.
Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Monique van den Brandt monique@vandenbrandt.eu