Families in soorten en maten

Als dit magazine op uw deurmat ploft, zitten de vastelaovendj-pekskes al weer gewassen en gestreken in het koffer op zolder. Voor de Prinsenparen en hun gezelschap betekent dat een beetje afscheid nemen van de familie die ze samen vormden tijdens de drie dolle dagen (en in de drukke aanloop daarnaartoe). Ook muzikanten in kapellen, wagenbouwers, uittrekkende groepen in optochten beleefden tijdelijk een intensieve tijd samen, vormden een familie. Niet voor niets wordt met regelmaat een traantje gelaten in de aanloop naar asgoonsdig, ’as alles gedaon is’. Samen hard gewerkt, gebroederlijk gefeest, mooie momenten beleefd. Al duurt het nu weer een jaar voordat de schmink op tafel komt, het familiegevoel van vastelaovendj zit erin. Dat krijgen zelfs twee overgeslagen jaren er niet uit. De gezamenlijke voorpret en het wekenlange teamwerk in bonte avond-repetities, bouwloodsen en naaiateliers horen daar nadrukkelijk bij. Het samen feesten is zo mooi omdat we het feest samen bouwen. 

Met de lente in zicht zijn op de buitensportvelden weer de zogenaamde zaterdagfamilies in touw. Teamsporters, jong en oud, die elkaar wekelijks treffen met een gezamenlijk doel voor ogen. Samen trainen. Bloed, zweet en tranen. Met plezier en verbondenheid als beloning. Teamsporters blijven de sport langer trouw, wijst onderzoek uit. Je vormt elkaars stok achter de deur, wordt gemist als je er niet bent. De derde helft, samen plezier maken. Lief en leed delen zijn ingrediënten voor het familiegevoel dat bewezen sterker bindt dan een individueel sportabonnementje.

Het personeel van de 160-jarige modezaak in het dorp werkt gezusterlijk avonden lang door om hun winkel er na de verbouwing piekfijn uit te laten zien. Het hele team viert de heropening, zij zijn de familie die de (familie)zaak runt.  Bij overname van de gloednieuwe super-Supermarkt ging het hele team van personeelsleden vol enthousiasme mee. Zij worden -met instemming- door hun baas ook betiteld als familie. De werkfamilie. Samen werken, erbij horen en samen trots zijn op de zaak. In de eigen familie, je thuis wint verregaande individualisering het wellicht vaker van het familiegevoel. Totdat er een beroep op wordt gedaan, er noodzaak of behoefte is om samen te werken, elkaar te helpen. Tijdens de coronalockdown bijvoorbeeld, bij (grote) rampen. Bij verdriet en geluk. Dan mag je als mens nog zo’n fijn, uniek individu zijn, we komen wat mij betreft toch vooral goed tot ons recht in een samenlevend team, een familie. In alle soorten en maten. 

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.