Extra dag voor regionale koren: gratis festival RAADPOP in Nederweert viert jubileum.

Raadpop in Nederweert is het enige gratis muziekfestival in de regio. Hiermee wil de organisatie breed maatschappelijk actief zijn in haar gemeente. “Muziek verbindt en op deze manier bieden wij veel muzikanten én zangers letterlijk en figuurlijk een mooi podium”, zo stelt het bestuur. Het event viert dit jaar haar 5-jarig jubileum. Tijd voor een kennismaking.

Onze regio kent veel festivals, groots of intiem, pop of rock, blues of hardcore. Maar er zijn er bijna geen die gratis toegankelijk zijn. Raadpop Nederweert is het enige in de regio. Op het Raadhuisplein, in de kern van Nederweert, staat in het weekend van 4,5 en 6 juli het festival weer opgebouwd.

Waarom gratis?

Voorzitter Rolf Verheijen: “We doen dit voor de Nederweerter samenleving. Nederweert is van oudsher een erg muzikale gemeenschap met veel bands en muziekgezelschappen. Jarenlang heeft hier NLOA (Nederweert Live Open Air) plaatsgevonden, maar dat stopte in 2007 na een paar slechtweer-edities. Wij -als echte Nederweertenaren én muziekliefhebbers- zijn in 2015 opnieuw begonnen met een festival, onder de naam Raadpop (met een verwijzing naar de locatie Raadhuisplein, red). Uitgangspunt was om het kleinschalig, intiem én gratis te houden en het op die manier toegankelijk te maken. Zowel de inwoners uit de regio áls de muzikanten willen wij een jaarlijks terugkerende happening bieden die mensen samenbrengt, verbindt en trots maakt.”

Bestuur van Raadpop: v.l.n.r. Paul van der Sande, Harm Smolenaers, Rolf Verhijen, Frank Kuppens en Jo Bouwels.

Hoe komen jullie dan aan het budget?
Secretaris Harm Smolenaers ”We hebben veel lokale sponsoren. Ondernemers die ons initiatief toejuichen en financieel ondersteunen. Maar ook sponsoren die in natura materialen en diensten leveren. Hierdoor besparen we veel kosten. Daarnaast werken we met een mooie grote groep vrijwilligers die ons trouw helpt met opbouwen, bonnenverkoop, biertjes tappen en afbreken. En natuurlijk verdienen we aan de drankomzet op de festivaldagen. Met deze omzet proberen we ieder jaar een buffer op te bouwen om zo het festival ieder jaar te kunnen blijven organiseren. Maar er blijft een risico. We zijn namelijk erg afhankelijk van het weer.”

Hoe ziet jullie programmering eruit?
Harm: “We zijn een regionaal festival waar veel topbands uit de regio spelen. Bands met een grote schare fans en verrassende genres en muziek. Maar ook coverbands doen het goed. En omdat we alle faciliteiten toch hebben, bouwen we eerder op zodat we een extra dag kunnen toevoegen. Deze is dit jaar bestemd voor regionale koren. Waar vorig jaar de harmonieën nog prachtige promsconcerten verzorgden, gaan we nu de koren een podium bieden. Op donderdag 4 juli treden vier verschillende zangkoren op tijdens The Night of the Choirs, die garant staan voor een intieme en warme sfeer, met laagdrempelige hits.”

Wat is jullie ambitie?
Rolf: “We willen een gratis toegankelijk festival blijven. We zouden graag zien dat ons festival een traditie wordt. Net als de muziekavonden tijdens de kermis. Ook dan treffen duizenden mensen uit
Nederweert en omgeving elkaar op het Horecaplein. Dat beogen we met Raadpop ook. Een muziekweekend dat mensen bijeenbrengt met voor elk wat wils. We zijn een professioneel evenement met een professioneel podium en dito apparatuur in een prettige ambiance en entourage. En dat willen we graag voortzetten en de continuïteit hiervan waarborgen. Want zoals al eerder gezegd, muziek verbindt.”

Wanneer vindt RAADPOP precies plaats?
Harm: “Op donderdag 4 juli beginnen we met The Night of the Choirs om op vrijdag en zaterdag een divers en afwisselend programma neer te zetten. Op zaterdagmiddag is er tevens een middagprogramma voor de jeugd met in de avonduren enkele geweldige coverbands. Het festival vindt op het grotendeels afgesloten Raadhuisplein plaats, perfect per fiets bereikbaar en met festivalvriendelijke tarieven voor de consumpties. Dus deze dagen in juli is Nederweert ‘the place to be’.”

Voorzitter Rolf sluit enthousiast af: “We vinden het mooi om samen met de inwoners en de ondernemers van Nederweert e.o. dit te organiseren. Nederweert verdient een (gratis) festival als Raadpop, groot of klein maakt eigenlijk niet uit.”