Eerste bewoners  van Boswaard genieten van ligging en  omgeving

Boswaard is een nieuwe wijk op het voormalige mobilisatiecomplex langs de Diesterbaan. In het kader van ruimte-voor-ruimte heeft de provincie dit gebied opgekocht en hier 43 bouwpercelen laten realiseren. Inmiddels zijn de meesten verkocht en tientallen woningen in aanbouw. De percelen hebben een omvang van 1000-3000m2.  Er zijn enkele voorschriften qua bouwstijl, maar de eigenaren hebben veel vrijheden. De richtlijnen gaan voornamelijk over het gebruik van natuurlijke materialen waarbij het bos de ‘verbindende factor’ is. Daarnaast moeten de bomen behouden blijven, waardoor sommige huizen deels om bomen heen gebouwd zijn. De woningen moeten voldoen aan het BENG- principe, Bijna Energie Neutraal Gebouw. In de praktijk betekent dit dat de woningen niet op gas aangesloten zijn, dat er zonnepanelen aangebracht moeten zijn, een warmte-luchtpomp, ledverlichting e.d. Daarnaast moet alles goed gedocumenteerd worden en de berekeningen moeten worden overlegd.

Natasja en Udo Matthes waren de eerste bewoners in de nieuwe woonwijk Boswaard. In mei van dit jaar betrokken ze hun nieuwe woning in de bosrijke omgeving, nadat ze in september 2019 verliefd werden op het perceel toen ze op zoek waren naar een nieuwe woonomgeving. De moderne bungalow is ontworpen door architect Cees Metz en is gerealiseerd door vooral Weerter bedrijven. 
Natasja en Udo hebben bewust gekozen voor een levensloopbestendige woning. Waarbij alles gelijkvloers is en de woning geen drempels heeft. Daarnaast gaf het stel de voorkeur aan eenvoud, geen overdreven luxe, maar alles functioneel en doordacht.

De woning van Natasja en Udo aan de Lansierlaan is gemetseld met een unieke handgebakken steen van een Belgische steenfabriek. Het zijn antraciete stenen die bij dit huis voor het eerst gebruikt werden. Het bijzondere is dat hierbij het ‘gepointerd voegen’ werd toegepast, waarbij de stenen met de kopse kant koud tegen elkaar aan zijn gelegd. Wat de voorzijde van de woning en de tuin betreft koos het stel voor een simplistische opzet en afmeting. De nadruk wilden ze leggen op de binnenkant en de achterzijde. De kleuren antraciet, zwart en oker zijn in de hele woning aanwezig.

In het huis is gekozen voor een gescheiden zitgedeelte en keuken. Met een wand als zogeheten roomdivider, ontstonden er twee gedeelten die open maar toch afzonderlijk zijn. Omdat Natasja en Udo van koken en bakken houden, kozen zij voor een grote leefkeuken, met een uitgebreid werkgedeelte en voorzien van alle luxe wat apparatuur betreft. Een grote eettafel om met familie of vrienden te genieten. Ook in de keuken en kamer komen de aardetinten zwart en oker terug.

Bij de bouw is de verbinding met de groene omgeving belangrijk geweest. In de badkamer is het ligbad zo gepositioneerd dat door de strakke raampartijen de tuin en het bos zichtbaar zijn.

Ze hebben een grote familie en kennissenkring, waarvan een deel niet in de buurt woont. Speciaal hiervoor hebben ze een ‘gastenverblijf’ in de woning laten maken. Een aparte slaapkamer, toilet, badkamer en kleedkamer maakt hun huis in deze bosrijke omgeving tot het ideale logeeradres. Dit gedeelte van het huis is ingericht in dezelfde sfeer.

Natasja en Udo wilden geen opvallende kasten in hun zitkamer. Zodoende is gekozen voor een enorme inbouwkast aan de achterzijde van de muur. Strak, functioneel en uit het zicht. 

De tuin aan de achterzijde is nog in aanleg. Van het perceel van 1100m2 is een groot gedeelte ingericht als tuin. Opvallend is het tuinhuisje dat in dezelfde steen is opgetrokken. Hier komen een sauna, jacuzzi en een bar. Vijf grote Amerikaanse eiken in de tuin moesten behouden blijven. Deze worden nu geïntegreerd. Met houtsnippers en hangmatten wordt dit een relaxhoekje.

Bijzonder aan de achterpui is de enorme overspanning. In eerste instantie zou er in de schuifpui een paal onder de draagmuur geplaats worden. Na veel overleg met architect en uitvoerder is deze vervangen door een enorme stalen balk van ca 20 meter. Zo ontstond een overkapping en aluminiumschuifpui zonder obstakels.