Eenvoudig duurzaam bouwen

Ben je van plan een nieuw huis te bouwen of te laten bouwen? Een energieneutrale woning hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Dat laat het echtpaar Hans (58) en Yvon (57) Verdonschot uit Stramproy zien. Zij bouwden een allesbehalve standaard houten skelethuis. Met nul op de meter én zonder vloerverwarming en warmtepomp. Hun geheim: flink isoleren en praktisch nadenken.

Anders

In het landelijke buitengebied valt de woning van Hans en Yvon Verdonschot meteen op. Het is anders. Onder meer door het schuine middengedeelte, het gebruik van geroest staal en de bloemrijke wadi voor het huis. Eenmaal binnen, trekken de grote ramen de aandacht. “Vanuit hier kijken we zo op het aangrenzende stiltegebied”, vertelt Yvon. Hans loopt naar het raam. “Door het tripleglas voel je helemaal geen kou. Bovendien liggen de ramen op het zuiden, waardoor er veel licht en warmte het huis binnenkomen.”

Hans en Yvon woonden samen met hun kinderen in een zelfgebouwd huis zo’n 500 meter verderop. “We wandelden hier vaak en op gegeven moment stond het perceel met een vergunning voor een loods te koop. Ik zag ons hier al wonen met een geitenweitje naast het huis”, lacht Yvon, die altijd in de zorg heeft gewerkt. Het huis en het geitenweitje zijn er inderdaad gekomen. Sinds juni 2022 wonen Yvon en Hans hier in hun zelfgebouwde energieneutrale en levensloopbestendige woning. 

Ontwerpen

Voor Yvon moet een huis vooral praktisch zijn. Pas daarna komt het mooi maken. “Bedenk hoe je wilt wonen. Loop in gedachten door het huis, bedenk hoeveel kastruimte nodig is of hoe breed de gang moet zijn om er met een rolstoel doorheen te kunnen.” Beiden vinden het leuk om samen te ontwerpen en regelmatig te overleggen met elkaar. Waar Yvon de planning en de begroting bijhoudt, is Hans van de creativiteit. Hij durft af te wijken van het gewone. Wat resulteerde in de bijzondere vorm van hun huis en het gebruik van verschillende materialen zoals cortenstaal voor de garage en steenstrips tegen de buitenkant van het woongedeelte.

Door zijn werk als ontwerper en bouwkundig adviseur heeft Hans veel ervaring opgedaan met duurzaam bouwen. Ook tekende hij de houten skeletwoning van Hilde van Dael-Versteegen, energiecoach van Warm Wonen in Weert. “Dit inspireerde me om zelf ook voor een houten skeletbouw te kiezen. Het schuine middengedeelte was heel moeilijk geweest bij een stenen huis. Verder is houtskeletbouw wat goedkoper, het staat veel sneller en je kunt meer isoleren met minder kosten.”
Zijn leidraad werd het boek ‘Eenvoudig duurzaam bouwen? Bouw je eigen energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp’ van ing. Theo Smidt en Atty van de Brake. “Ik wilde terug naar de basis met zo weinig mogelijk techniek in huis.” Dat is ook de reden waarom er geen vloerverwarming en geen warmtepomp zijn geïnstalleerd. “Installaties zijn gevoelig voor storingen, gebruiken onnodig energie en zijn duur.” Als voorbeeld noemt Hans de koeling in nieuwbouwwoningen.“Bij voldoende isolatie en doordachte zonwering is dit overbodig.”

Extra dik

Waar de nieuwe norm voor bouwen een Rc waarde (isolatie) van 4,7 voorschrijft (ca. 35 cm spouwmuur), zijn hier de muren 46 cm dik (Rc waarde van 6), gevuld met cellulose (oud-Belgisch papier). “De muren en daken hebben we extra dik gemaakt, waardoor je je huis zonder vloerverwarming en warmtepomp warm kunt krijgen.” Wel hebben ze in de woonkamer een roomdivider met propaankachel. Verder bestaat het huis uit twee gedeelten. Een koud en een warm deel. Het warme gedeelte (woonkamer, keuken en kantoor) wordt geventileerd via het warmteterugwinningsysteem (WTW). Het koude gedeelte bestaat uit de slaapkamer, douche en ruimte voor de wasmachine etc. Dit deel moet het doen met de warmte van de zon en soms een elektrisch kacheltje. Tot slot zorgt een elektrische boiler voor warm water en liggen er veertien zonnepanelen op het dak. 

ENERGIEREKENING
De energierekening over de periode 21 november 2022 t/m 1 oktober 2023: 

Elektriciteit
Stroomverbruik:  3200 kWh
Teruglevering:    -4.039 kWh
Eigen verbruik: 5140 + 3200 – 4039 = 4301 kWh over iets meer dan 11 maanden
Aardgas:  0 m3
Propaan: 3 flessen(totaal 279 liter = ca. 204 m3 aardgas)

Natuur

Hans en Yvon wandelen graag in de natuur en hebben bij het bouwen van hun huis nagedacht over de biodiversiteit. Zo wordt alle regenwater opgevangen door een wadi voor het huis en groeien er in de tuin allerlei wilde bloemen. “Bij alles wat we doen, letten we op de natuur.”

Kennis delen

Hans en Yvon zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. Zo zijn ze bij anderen gaan kijken en hebben ze heel veel informatie ingewonnen. Dit jaar stelden ze hun huis open tijdens de Duurzame Huizenroute. “We willen onze kennis en ervaringen graag delen met anderen. Voorgaande jaren hebben we daar zelf veel profijt van gehad.” 
Tot slot hebben Hans en Yvon nog wat tips. “Begin met flink isoleren en het luchtdicht maken van je woning. Denk verder goed na over hoe je wilt wonen. Steek daar tijd in of win daar gedegen advies over in. Een huis bouw je niet vaak. Doe het doordacht en goed, zodat je er lang, lekker en gezond in kan leven.