Eens de ruimte voor een brouwketel en een smeltketel. Nu een ‘heksenketel’ van spelende kinderen.

Waar vroeger bier gebrouwen werd en kaarsen werden gemaakt, waar een huisarts patiënten hun medicatie voorschreef, daar spelen nu kleine kinderen in de dagopvang van Vlinder Villa, gevestigd in het karakteristieke bedrijfspand uit 1855 aan de Emmasingel 12 in Weert. Hier voelen kinderen zich meteen welkom. Het oogt er warm en vertrouwd. Wat de sfeer en uitstraling van het pand ten goede komt is de kloostermuur van de aangrenzende tuin van de Zusters Birgittinessen. Deze muur omkadert gedeeltelijk het speelpleintje voor de kleintjes. Al met al een mooi authentiek stukje Weert. 

Brouwerij

Het pand aan de Emmasingel 12 in Weert, voorheen de Hieronymuswal aan een Weerter gracht, is van meet af aan als brouwerij in gebruik door Jean Wouters. Schoonzoon Arnoldus Janssen neemt in 1909 de brouwerij over. 

Onder de huidige ingang, aan de rechterzijkant van het pand, was vroeger een grote poort die leidde naar de kelder. Deze was bereikbaar met een hellingbaan, waar de lege en volle vaten bier op- en afgerold werden. De poort is nog aanwezig, maar niet meer van buitenaf te zien. Aan dezelfde kant van het pand was vroeger een hijsbalk met katrol voor het takelen van goederen.  

Kaarsenmakerij

In 1935 vestigde zich er de Weerter Kaarsenfabriek. In 1964 verhuisden enkele organisatieonderdelen van deze fabriek naar andere bedrijven. De afdeling ‘devotie’ bleef in Weert. Op deze foto uit 1978 is Maarten Janssen te zien, aan het werk in de kaarsenfabriek. Hij werkte er van 1976 tot 1985. “Na de verbouwing werkten we met een geautomatiseerd productiesysteem. We maakten voornamelijk offerkaarsen. Priesters en pastoors in de omgeving behoorden tot de vaste klantenkring.” 

Ook onze huisfotograaf Ruud de Vreeze werkte er: “Ik kreeg voordat ik het leger in moest geen vaste baan. Bij de kaarsenfabriek hadden ze werk genoeg.”

Het was bij toeval dat de vader van een van de kinderen in de Vlinder Villa vertelde dat diens vader in de voormalige kaarsenfabriek had gewerkt. Hij wist te vertellen dat de nog zichtbare met bakstenen gelegde rondte in de keldervloer de stookput aanduidt waarop de smeltketel heeft gestaan. 

Huisartspraktijk

In 1985 neemt huisarts Reindert Van Eck er zijn intrek. Het pand wordt veranderd tot woon- en praktijkruimte. Hij hield er praktijk tot aan zijn overlijden. 

Monumentenstatus

Het vloeroppervlak heeft een trapeziumvorm. Daardoor is het pand groter dan je zou verwachten. Komend vanuit de rechterzijde is deze bouwvorm goed te zien. Het pand bestaat uit een hoofdgebouw en een aanbouw. Sinds november 1988 heeft het pand de gemeentelijke monumentenstatus, mede door de aanwezigheid van de hoge ronde schoorsteen. 

Vlinder Villa

Carole wilde geen voor de hand liggende naam voor haar bedrijf. Vlinders staan voor geluk, transformatie, geboorte en loslaten. Daar wilde Carole graag op aanhaken. De Weerter kunstenares Daniëlle Koppen-Becks, van wie de kinderen ook op deze opvang zaten, bood aan om een stalen constructie te bedenken voor de ingang van Vlinder Villa. In de door haar ontworpen constructie komen bewust of onbewust al deze waardes van het leven samen. 

Kinderopvang

In 2004 krijgt Carole Beljon (53) een monumentenvergunning voor het veranderen van het pand in een kinderdagverblijf. Zij richt kinderdagopvang Vlinder Villa op. Carole ging aan de slag om de kleine grijze ruimtes te veranderen in een warm en gemoedelijk ‘thuis’ voor de kleintjes. 

Op de eerste verdieping is een tweede speelruimte voor kinderen. In de ruimte ernaast staan op arbo-technisch verantwoorde hoogte enkele bedjes. Het zijn net coconnetjes waar de kinderen heerlijk kunnen slapen. Een team van elf gediplomeerde pedagogisch medewerksters vangt hier wekelijks 80 kinderen op.  

Bijzonder aan Vlinder Villa is dat er geen I-pads, computers of soortgelijke games aanwezig zijn. Speelgoed is er des te meer. Kinderen kunnen hier ontdekkend leren. Zij spelen met elkaar, ervaren en ontdekken in een huiselijke sfeer. Soms is het er een ware ‘heksenketel’.