Een kunstgebit? Ga naar de Tandprotheticus!

Ik ben Joep van Engelen en ik ben Tandprotheticus. Juist, tandprotheticus, een titel die niet vaak in de mond wordt genomen. Ik leg het graag uit. Tandprotheticus wordt vaak verward met tandtechnicus, klinisch prothese technicus of tandarts.

Hoe zit het dan?

Een tandprotheticus is speciaal opgeleid voor het maken en aanmeten van kunstgebitten. Ik heb eerst de opleiding tandtechniek gedaan en daarna vier jaar de opleiding Tandprothetiek. Een tandprotheticus leert de prothese letterlijk maken zoals een tandtechnicus maar het grote verschil is dat je ook het aanmeten leert. Tandprotheticus is een beschermd beroep onder de wet BIG*. Het is een vak apart, net zoals een schoenmaker ook geen orthopedisch schoenmaker is. Het verschil is een schoen repareren of een schoen aanmeten en produceren. Een tandprotheticus kan zelfstandig declareren bij de zorgverzekering.

Een tandarts heeft de opleiding Tandheelkunde gedaan. Hij werkt met ‘alles wat echt is in de mond’: eigen tanden, kronen, bruggen, reinigen, controleren, gaatjes vullen, wortelkanaalbehandelingen, enz. Maar hij is geen specialist in kunstgebitten en wordt daar ook niet speciaal voor opgeleid. Een tandarts is ook een beschermdberoep en BIG* geregistreerd. Een tandarts kan ook zelfstandig declareren bij de zorgverzekering.

Een tandtechnicus heeft de opleiding Tandtechniek gedaan. Heeft daar geleerd kronen, bruggen of kunstgebitten te maken. Dit ‘maken’ is niet het aanmeten, maar het maken in het tandtechnisch laboratorium. Dit mag alleen in opdracht van een tandprotheticus of tandarts. Tandtechnicus is géén beschermde titel. Hij mag géén gebit aanmeten en kan ook niet zelfstandig declareren bij de zorgverzekering.

Een klinisch prothese technicus (KPT’er) heeft de opleiding Tandtechniek gedaan en een cursus KPT (Klinisch Prothese Technicus) van 15 dagen. Niet te vergelijken met een opleiding Tandprothetiek. Klinisch prothese technicus is géén beschermde titel. Hij mag niet zelfstandig, zonder supervisie van een tandprotheticus of tandarts een gebit aanmeten.

Een tandprotheticus is dé specialist voor het kunstgebit. Het voordeel in vergelijking met de tandarts is dat hij het kunstgebit mag aanmeten én zelf kan maken. En dagelijks niets anders ziet als alleen maar gebitsprotheses en dus veel ervaring heeft. U kunt zonder verwijzing van tandarts of huisarts bij de tandprotheticus terecht.
De tandprotheticus declareert rechtstreeks bij de zorgverzekeraar waar uw gebit altijd voor minimaal 75% wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Twijfelt u? Zoek de tandprotheticus bij u in de buurt op, op www.kunstgebit.nl.

Wilt u graag advies? Bij ons is advies altijd gratis, want goed advies moet voor iedereen mogelijk zijn!

* BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. De Wet beschermt patiënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners.

Joep van Engelen 
Tandprotheticus