11 juni 2020 | Auteur: Désiré Kappert
Een groene omgeving voedt ons, voorkomt hittestress en maakt blij!
Weerter 2020 Challenge: Tijd voor biodiversiteit!
De wereldwijde coronacrisis heeft ons laten zien dat vrijheid en gezondheid niet vanzelfsprekend zijn. Tegelijkertijd opende de crisis onze ogen voor de natuur. Niet eerder genoten zoveel mensen zo bewust van de lente. De gemeten CO2-uitstoot was sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo laag. Langzaam komt onze maatschappij weer in beweging in de hoop dat het virus binnen de perken blijft. Maar hoe ziet de weg terug eruit? Wat nemen we mee uit deze periode van bezinning? Stadsecoloog Renata Bruinsma en wethouder Geert Gabriëls hopen dat je blijft genieten van de natuur.
“De natuur met haar diversiteit en kringlopen biedt ons veel meer dan we ons in een jachtig leven vaak realiseren”, vertelt Gabriëls. “De coronatijd heeft veel mensen met andere ogen naar de wereld laten kijken. Ik hoop dat we daar lessen uit meenemen bij onze keuze in de weg terug. Dat mensen blijven genieten van de mooiigheden in de natuur. Denk aan iets simpels als een roodborstje in je tuin of op je balkon. Laat je verwonderen door de soortenrijkdom om je heen.”
Ver weg en goedkoop
Biodiversiteit is belangrijk voor de mens. Niet alleen omdat we ervan kunnen genieten, maar ook omdat de biodiversiteit de wereld in evenwicht houdt. Bruinsma: “De basis van biodiversiteit is dat in de natuur alles met elkaar samenwerkt. De bacteriën en mineralen in de grond voeden de wortels van de planten op de akkers. De koolmees eet de processierups. De vleermuis voorkomt een muggenplaag en kippen eten de slakken op in de fruitboomgaard. Zo hangt alles met elkaar samen. Door industriële en digitale vooruitgang en de verstedelijking zijn we verder van onze natuur af komen te staan en vinden we het tegenwoordig heel normaal dat we avocado’s uit Marokko eten en druiven uit Zuid-Afrika, en dat onze kleding goedkoop en snel vervangbaar is. Gelukkig beseffen we met z’n allen steeds beter dat het zo niet langer kan.”
“De natuur met haar diversiteit en kringlopen biedt ons veel meer dan we ons in een jachtig leven vaak realiseren”, vertelt Gabriëls. “De coronatijd heeft veel mensen met andere ogen naar de wereld laten kijken. Ik hoop dat we daar lessen uit meenemen bij onze keuze in de weg terug. Dat mensen blijven genieten van de mooiigheden in de natuur. Denk aan iets simpels als een roodborstje in je tuin of op je balkon. Laat je verwonderen door de soortenrijkdom om je heen.”
Hittestress, droogte en wateroverlast
Ook de veranderingen in ons klimaat laten zien hoe belangrijk een evenwichtige natuur is. Gabriëls: “De droogte van de afgelopen weken was enorm. Hoe heet zullen de komende zomers zijn? Groen kan veel hittestress in de stad wegnemen. Denk aan een boom die schaduw geeft, een plant op je balkon of een sedumdak. Groen geeft verkoeling en zorgt ervoor dat water – als er een plensbui komt – weg kan lopen en lokaal kan worden vastgehouden. De gemeente geeft subsidies op het afkoppelen en opvangen van regenwater en ook op het aanleggen van een groen dak. Doe er je voordeel mee!”
Welk groen past bij jou?
Met de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor biodiversiteit! wil de gemeente Weert samen met inwoners, scholen en bedrijven zoveel mogelijk kleine en grote initiatieven delen die je nieuwsgierigheid aanwakkeren om de groene wereld om je heen te ontdekken en te verbeteren. Op de website (heerlijkweert.nl), Facebookpagina en op Instagram deelt Heerlijk Weert tips om van groen te genieten en de biodiversiteit te stimuleren. Daar hoef je geen grote tuin of groene vingers voor te hebben. Bruinsma: “De challenge geeft allerlei voorbeelden hoe je het verschil kunt maken. Het allerleukste is dat volgers nu zelf met tips komen. Zo helpen we elkaar en leren we van elkaar. Beleidsmakers hebben de waarheid niet in pacht. Samen bewuster naar de natuur kijken, dat is het doel. Van daaruit ga je het vanzelf meer waarderen en er beter voor zorgen. Een verandering begint met een kleine stap in de goede richting. Denk aan een pot met heerlijk geurende kruiden op je balkon, met je fiets naar het werk, minder vlees eten, een vogelhuisje. Je moet doen wat in jouw leven past en waar jij je goed bij voelt.”
Wat kun je doen? 10 tips om mee te doen!
- Volg Heerlijk Weert op Facebook en Instagram en ontvang leuke groene tips voor op je balkon, in je tuin en daarbuiten.
- Ga de natuur in en verwonder je. Voel hoe de natuur je kan opladen, blij kan maken en je in beweging brengt.
- Groei je eigen kruiden! Dat kan zowel in een pot op je balkon als in de tuin. Denk aan munt voor een kopje thee, basilicum voor in een heerlijke salade of salie voor bij de ravioli.
- Laat in je tuin een rommelig hoekje bestaan. Dit vinden insecten en egels fijn en ook vogels zijn blij met de takjes en schuilgelegenheid.
- Steen eruit, plant erin! Vervang een of enkele tegels in je tuin of voor je huis door een plant of bloemen. Jij blij, natuur blij!
- Maai het gras niet iedere week. Door de natuur wat meer haar gang te laten gaan, krijgen insecten meer voeding, ontdek je eens een ander plantje en is je gras beter bestand tegen hitte en droogte.
- Sproei bij droog en warm weer niet iedere avond een half uurtje, maar hooguit één keer in de week of tien dagen. Doe het dan wel echt lang, zeker twee uur. Dan kan het water écht goed in de bodem zakken, daar waar de wortels zitten en waar het water duurzaam vastgehouden kan worden.
- Vang regenwater op met een regenton, wadi of vijvertje. Gemeente Weert helpt je hier graag mee in de vorm van subsidie. Dit geldt ook voor een groen dak. Kijk op weert.nl/subsidies-en-leningen.
- Weet jij wat er allemaal in de natuur groeit of voorbij zoemt? Er zijn tegenwoordig hele handige apps die je kunt gebruiken om erachter te komen welke struik zo lekker geurt of welke plant je voor je hebt, zoals ObsIdentify. Ook kun je via deze apps je waarnemingen delen met anderen. Met deze data help je natuurorganisaties en ecologen om groen beleid te maken.
- Doe je inkopen zoveel mogelijk lokaal. Je helpt daarmee niet alleen de ondernemers in je stad of dorp. Je voorkomt onnodig vervoer én wat dichtbij groeit, bevat vaak precies die voedingsstoffen die jij nodig hebt.
Inwoners maken het verschil op de Standaardmolen
Twee jaar geleden namen enkele bewoners van de Standaardmolen het initiatief om het gezamenlijke groen op hun pleintje zelf in te richten en te beheren. De gemeente juicht dit soort ideeën toe! Het resultaat: een prachtige plek vol bloemen, planten, struiken, insecten en vogels. Onlangs werd er een spectaculaire waarneming gedaan op het plein: de grote kegelbij! Deze soort parasiteert op de kustbehangersbij en is in 1956 voor het laatst waargenomen in Limburg. Heel bijzonder! Heb je ook een goed idee om je woonomgeving te verbeteren? Dan helpt de gemeente Weert je graag verder. Kijk voor meer informatie op weert.nl/burgerinitiatieven.
Steen eruit, plant erin
Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in de stad. Dat is mooi, gezond (planten filteren fijnstof en geven zuurstof af) en trekt vogels aan. Bovendien: hoe minder stenen, hoe beter regenwater lokaal door de grond kan worden vastgehouden. In de winter zorgen groenblijvende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en het binnen warmer blijft. In de zomer zorgen de planten er juist weer voor dat je muur koeler blijft en het binnen minder snel opwarmt. Op heerlijkweert.nl staat een handleiding hoe je een geveltuin kan en mag aanleggen.
Tips voor kids!
Vlinder mee met de Tuinvlindertelling
Van 4 tot en met 26 juli 2020 wordt de Tuinvlindertelling gehouden. Doe mee en ontdek of er in jouw tuin een koninginnenpage, sint-jansvlinder of kleine vos fladdert. Ook heel leuk met kinderen!
Na de hete en droge zomers van 2018 en 2019 blijkt dat sommige vlinders veel last hebben van de droogte. Andere vlinders hebben er juist geen last van. Welke soorten doen het goed, en welke slecht? Door mee te doen met de Tuinvlindertelling help je experts om het juiste beleid te bepalen. Op www.vlinderstichting.nl/vlindermee vind je alle informatie over de telling en wat je in je tuin of op je balkon kunt doen om vlinders te helpen.
Heb je een vraag?
Heb je een groene vraag? Over je tuin, balkon of de natuur? Stel ‘m aan ons! Achter de schermen bij Heerlijk Weert zijn tal van experts die je graag antwoord geven. De afgelopen maanden werden er al vragen gesteld over vuurwantsen, slechtvalken, bijen en de seizoenen. Check de antwoorden op heerlijkweert.nl. Leuk en leerzaam! Je kunt je vraag insturen (liefst met een filmpje) op Facebook of mailen naar heerlijk@weert.nl.