1 december 2021 | Auteur: Joep van Engelen
Een goede mondzorg voor kwetsbare ouderen is super belangrijk!
Regelmatig zien we ouderen waarbij de mondgezondheid letterlijk vergeten wordt. De verschillende brancheverenigingen (Tandprothetici, Mondhygiënisten en Tandartsen) in de mondzorg zijn daarom samen een campagne begonnen: “De mond niet vergeten”. Heel veel informatie vindt u op: www.demondnietvergeten.nl.
Hoe zorg je goed voor een mond met een kunstgebit?
Het is ontzettend belangrijk om het kunstgebit goed schoon te houden. Niet met tandpasta poetsen maar gewoon met afwasmiddel en gebruik een protheseborstel. Deze komt overal goed bij en is niet te zacht. Tandpasta schuurt en maakt juist de kunsthars grof waardoor de prothese dof wordt en er meer vuil blijft plakken. Vergeet daarnaast niet de mond zelf te poetsen. Dit kan met een tandenborstel en tandpasta, de tong en de kaak goed poetsen voorkomt ontstekingen. Leg het gebit na het poetsen ’s nachts droog, hou het niet in en leg het nooit in een glas water met een bruistablet. Bruistabletten tasten de kunsthars aan. Is uw gebit vies? Dan kunt u het beter bij ons laten reinigen. Wij polijsten een prothese waardoor eventuele bruine randen minder worden. Van tandpasta of een bruistablet worden ze op het oog schoner, maar omdat het schuurt en poreus wordt komen de bruine randen sneller en hardnekkiger terug.
Vaak denken mensen dat een kunstgebit een leven lang meegaat. Dat is niet zo.
Een kunstgebit heeft onderhoud nodig. De kaak slinkt als je ouder wordt en een kunstgebit slijt ook. Om acute problemen zoals een breuk of scheur in het gebit te voorkomen is een jaarlijkse controle belangrijk. Niet alleen voor de prothese maar ook voor de mondgezondheid.
Waar moet u op letten? Voor uzelf maar ook voor een ander.
Droge mond. Als u een prothese draagt, is voldoende speeksel belangrijk. Bij gebruik van medicijnen kan de mond droger worden. En in een droge mond kan de prothese schuren waardoor pijnklachten ontstaan.
Pijnklachten. Als de prothese pijn doet, of de prothese wiebelt in de mond, betekent dit vaak dat er iets niet goed zit. Ook kan langzamer eten of de prothese uitlaten een signaal zijn. Trek aan de bel als dit het geval is, want pijnklachten van de prothese zijn vaak snel te verhelpen. Slecht eten zorgt ervoor dat ouderen afvallen en al snel minder hebben bij te zetten.
Ingevallen mond of geïrriteerde mondhoeken. Als de mond is ingevallen betekent dat vaak dat de prothese niet meer goed aansluit in de mond en op de kaak. Rode mondhoeken en speeksel dat daarin blijft hangen zijn allemaal een teken dat de prothese is versleten. Mondhoeken kunnen snel irriteren of ontsteken en de oplossing is vaak eenvoudig.
Wij zien veel ouderen die slecht praten, slecht kauwen, ontstoken tandvlees hebben en een zeer slechte mondgezondheid hebben.Een goede dagelijkse mondgezondheid is belangrijk en daar zetten wij ons graag voor in!
Veel uitleg wordt gegeven op www.demondnietvergeten.nl
Mocht je nu voor jezelf, je partner of voor een ouder een afspraak willen voor advies en informatie? Dat kan! Bij ons is advies altijd gratis.
Joep van Engelen
Tandprotheticus