Een dag met: Julia Putman

Ze werkte eerst bij de politie. Als ze zelf zwanger wordt, verandert haar kijk op het leven. Tijdens haar bevalling mist ze zelf iemand die haar onafhankelijk bijstaat. Ze verdiept zich in de geboortezorg en gooit het werktechnisch over een hele andere boeg. Na verschillende studies waaronder de opleiding tot Doula in Rotterdam wordt zwangerschapspraktijk JoyfulBirth&Babies geboren. Wij volgen Julia Putman in een dag als doula.

Duty calls

Om 2.20 uur gaat de telefoon. Het is de man van het ouderpaar dat ze sinds enkele maanden begeleidt naar het moment suprême: de bevalling van hun eerste kindje. De weeën zijn begonnen. Julia (26) praat kort met ze en spreekt af om er over anderhalf uur te zijn.
Als Julia rond 4.00 uur arriveert, is de sfeer sereen. Julia: “De kaarsen waren aan, muziek klonk zacht op de achtergrond en ik trof een ontspannen moeder aan die ontspanningsoefeningen deed op een zogeheten ‘bevalbal’.”

Wat doet een doula?

Julia: “Vooraf aan dit moment bouw ik al een band op met de aanstaande ouders. Ik ben vooraf bij hen thuis geweest voor een kennismakingsgesprek en heb uitgelegd dat een doula je informeert over alle keuzes die je kunt maken voor de bevalling en je zowel emotioneel, praktisch en fysiek kan ondersteunen.”

Een doula ontdekt je wensen, angsten en je grootste kracht. Dat maakt de doula dé perfecte brug in je geboorteteam. De doula leert de vrouw om volledig te vertrouwen op haar lijf en instinct, geeft haar en haar partner het vertrouwen dit te kunnen op een fijne, zachte en veilige manier. Julia: “Ik help te ontspannen met behulp van praktische oefeningen, technieken en met mijn aanwezigheid neem ik zorgen uit handen. Ik help de oerkracht te vinden en zorg ervoor dat de aanstaande ouders keuzes maken die bij hen passen. Waar de verloskundige soms uit beeld verdwijnt als de bevalling medisch wordt en wordt overgedragen of, wanneer zij om wat voor reden dan ook, niet bij het allereerste begin van de bevalling kan zijn, blijf ik als doula altijd vanaf wanneer het nodig is. Het grote verschil met een verloskundige is dat ik geen medische handelingen verricht en een verloskundige wel.”

Autonomie en regie

“Een klik tussen het ouderkoppel en mij is erg belangrijk. Samen maken we een geboorteplan dat beschrijft welke keuzes en mogelijkheden er zijn en tijdens de bevalling. Voor meer regie en autonomie over de meest mooie maar ook spannendste dag van je leven. Verder gaan we dieper in op emoties, zorgen, belevingen en verwachtingen. Ik leer hen ademhaling- en ontspanningstechnieken. Angst voor de bevalling en de vraag ‘wat als ik me niet gehoord voel door het medisch zorgpersoneel?’ zijn twee thema’s die ik met de aanstaande ouders heb behandeld.”

Gezamenlijk doel

Terwijl de weeën zich sneller aandienen arriveert ook de verloskundige. Moeder zit goed in haar flow en de bevalling vordert goed. Intussen zet Julia het bevalbad in de woonkamer op, zodat moeder plaats kan nemen in een warm bad. Julia maakt op verzoek foto’s van het geheel, biedt drinken aan en helpt vader met een ontspanningstechniek die hij nog kan inzetten bij zijn vrouw en spreekt bemoedigende woorden toe. “Deze momenten worden als intens en intiem ervaren. Ik laat ze dan ook heerlijk in hun bubbel zitten, terwijl ik ze verzorg en ontzorg en voel wat er nodig is. Langzaam begint de moeder wat druk te voelen en begint de persfase.” Tijdens het persen voert Julia tegendruk met de handen in de rug van de vrouw en begeleidt ze haar met ademhalingstechnieken als het even niet meer lukt. De vader moedigt samen met de verloskundige de moeder aan. “Ik zal er als doula alles aan doen om een prettige samenwerking met de verloskundige aan te gaan en dat is me dan ook altijd nog gelukt. We streven naar hetzelfde doel: een gezonde mama, een gezonde baby en een positieve bevalbeleving.”

De laatste loodjes

Na een uur persen gaat moeder in overleg met de verloskundige uit het bad en wordt ze naar het bed overgebracht. “Samen met de vrouw beoefenen we de spinning babies methode. Dat zijn oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik en het bekken te creëren. Deze heb ik vooraf met haar getraind en helpen haar nu om de baby ruimte te geven.”
Om 11.49 uur wordt een wolk van een gezonde baby geboren. Op de manier en de plek die de ouders gewenst hebben: thuis, in hun eigen habitat en op de natuurlijke manier.

Nazorg

In de kraamweek gaat Julia nog eens langs bij de kersverse ouders en de prachtige baby. Samen nemen ze nog een keer het bevallingsproces door. Julia helpt hen met de tijdlijn van de bevalling. Wat gebeurde er wanneer? Want, het kan als een roes aan je voorbijgaan bij zo’n intense beleving. Na een aantal weken gaat Julia op bezoek voor een eindgesprek. Het hele proces wordt geëvalueerd. Julia krijgt positieve feedback van het koppel. Ze zijn blij met de ondersteuning die Julia ze heeft geboden en kijken terug op een positieve bevalling.