18 juni 2022 | Auteur: Maartje Derckx
Een dag met: Emmy van de Venne
Emmy van de Venne, de welbekende Weerter kunstenares, heeft allerhande indrukwekkende werken op haar naam staan. Ze deelt haar creatieve geest het liefste met anderen.
Emmy (67) studeert in 1981 af aan de lerarenopleiding Handvaardigheid in Maastricht, waar ze zich toespitst op Plastisch Vormen en Keramiek.
Daarna gaat ze aan de slag aan MBO Drakesteyn. Daar werkt ze acht jaar met veel plezier als lerares handvaardigheid. In 1990 rondt ze deze loopbaan af en start ze haar eigen zeefdrukkerij aan huis. Zo kunnen mensen er zelf komen leren zeefdrukken en werkt ze in opdracht van bedrijven voor bijvoorbeeld het bedrukken van werkkleding. Ook maakt ze deel uit van Stichting Kunstcentrum Weert (SKW), waar tal van kunstenaars met exposities, atelierroutes en gezamenlijke projecten hun kunstvormen laten zien.
Mensenwerk
De kans doet zich voor om les te gaan geven aan het Kunstcollege, tegenwoordig RICK. Dat grijpt ze met beide handen aan. Ze geeft cursussen handvaardigheid op het RICK zelf, maar ze wordt ook via RICK door basisscholen, zorginstellingen of voor projecten in het sociale domein ingehuurd.
Emmy werkt graag samen met een grote diversiteit van cursisten, zowel in niveau als in leeftijd. “Het samenwerken met mensen heeft me altijd getrokken. Ze hebben vaak een vrije creatieve geest en hebben de mooiste ideeën, dat inspireert mij ook om anders naar kunst te kijken. Het verbinden van een stuk techniek en creatieve ontwikkeling is waardevol en om van te genieten. Je ziet tegenwoordig ook veel online aanbod, maar dan mis je wat minstens zo belangrijk is als een techniek aanleren: elkaar helpen, elkaar inspireren en echt contact. Alle leeftijdsgroepen hebben hun charme. Kinderen uit groep vijf en zes zijn vaak voorbeelden van de mooie combinatie van het kunnen aanleren van techniek en een nog niet te veel ingekleurd, creatief brein. De aandacht spanne van de kinderen is tegenwoordig korter en flitsender. Ik probeer cursisten te leren om te genieten van hun noeste arbeid, het proces waarin ze uit hun hoofd gaan en met hun hart hun handen leren te gebruiken. Het resultaat is dan misschien nog van ondergeschikt belang, maar wel trots makend!”
Bijzondere projecten
Begin dit jaar is Emmy deel van het project Wind Wint op IKC Leuken. Zo krijgen de kinderen er les over het nut van een molenpark en hoe je wind kunt gebruiken om er energie van te maken. Emmy neemt het creatieve deel voor haar rekening. De kinderen uit groep vijf en zes werden uitgedaagd om creatieve windobjecten te maken van restafval. De kids creëerden windzakken, windvangers en windvogels. Tijdens de carnavalsperiode werd er door een jury bestaande uit onder andere Jeugdprinses Fleur van de Zweeloeëre een keuze gemaakt welke kunstwerkjes samen worden gevoegd in een beeld, uitgevoerd door: Smolenaers Constructie en Plaatwerken, Nederweert. Dat kunstwerk wordt tijdens de officiële opening van Windpark Weert, onthuld. Het Weerter Scholenproject Held op Sokkel, waarbij een aantal kinderen onder leiding van Emmy een fantasieobject op een sokkel mochten maken, krijgen een plek tijdens de feestelijke onthulling van het standbeeld van Philips van Horne, in het stadspark aan de Biest.
Kunstproject VerWeert Hout van SKW
Van het hout van de Romeinse waterputten die begin dit jaar werden opgegraven op Laar, komt voor Emmy en haar collega-kunstenaars van SKW 6000 kilo ter beschikking, waar zij op 5 en 6 juni, tijdens de feestelijke opening van Kasteelpark Nijenborgh bezoekers uitnodigen om een stuk hout mee te nemen, om er een mooi kunstwerk van te maken. De kunstobjecten zullen 9 en 10 juli worden tentoongesteld in de Paterskerk. Ter inspiratie kun je zondag 26 juni tijdens het Cultureel Lint in de Werkmanshuizen aan de Biest, een expositie van SKW bezoeken.
Kunst in huis
Naast haar werk als docente is ze ook doorlopend bezig met haar eigen werk.
Haar huis en tuin zijn een museum an sich. Emmy creëert er de mooiste kunstwerken van onder andere hout, klei, brons en kunststof en laat zich daarbij inspireren door alles wat ze in het dagelijkse leven tegenkomt. “Er kan nu niet veel meer bij,” vertelt ze lachend. “Maar dat zit mijn creatieve proces niet in de weg.”