Een Dag Met: Amber Teeuwen ‘Prikker’ bij de vaccinatielocatie in Weert

Een middel in de strijd tegen corona is de landelijke vaccinatiecampagne. Uiteindelijk krijgt iedereen in Nederland een uitnodiging. Woon je in Weert en omgeving, heb je een brief ontvangen en wil je een prik, dan kun je die laten zetten bij de Poort van Limburg. Hier is sinds 8 februari 2021 een vaccinatielocatie ingericht. Een team van runners, hosts, administratief medewerkers én prikkers staat voor je klaar. 
Een van de prikkers is Amber Teeuwen (18) uit Nederweert, zelf ook al twee keer geprikt. Haar studiebegeleider van de opleiding Verpleegkundige niveau 4 (3e leerjaar) attendeerde haar op de mogelijkheid om mee te helpen op de vaccinatielocatie. En dat deed Amber. We volgen haar op een prikdag voor 80-plussers. 

07:45

De personeelsleden druppelen binnen. Een beveiliger aan de deur controleert de identiteitsbewijzen en checkt of iedereen op de planning staat voor die dag. Amber staat op de planning en mag doorlopen.

08:00

De briefing begint. De coördinator bespreekt eventuele nieuwe regels van het RIVM en benadrukt de geldende afspraken. Vervolgens komt de dagindeling aan de orde en ontvangt iedereen een instructie over de taken voor die dag. Nadrukkelijk wordt gesteld dat je vooral niet mag werken als je jezelf of iemand in het gezin zich niet lekker voelt. 

08:20

Amber stond al eens in de voorbereidingskamer waar de spuiten worden gevuld met de vaccinatievloeistof. Vandaag staat zij in de prikkamer. Samen met de administrator richt zij de prikkamer in. Ook maken ze onderling afspraken over de volgorde van handelingen, zodat alles vlekkeloos verloopt en de kans op fouten maken zo klein mogelijk is. 

08:30

De eerste bezoekers staan al in de wachtrij. De runners hebben een aantal geprepareerde spuiten gebracht vanuit de voorbereidingskamer.

De hele dag door wordt het aantal geprepareerde, aan de prikkamer geleverde, geplaatste en weggegooide spuiten geregistreerd om te voorkomen dat er spuiten zoekraken. Amber: “Er zijn mensen die er alles voor doen om vaccinaties te krijgen. Daar wordt veel geld voor betaald, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De levering van ampullen met vaccinatievloeistof is iedere dag op een ander tijdstip en daardoor bewust onvoorspelbaar. Het is overigens ook al eens voorgekomen dat iemand zich meldde bij de balie voor een prik, maar niet de juiste papieren bij zich had. Dat wordt meteen gemeld bij de beveiliging.”

10:00

Pauze. Boterham, babbeltje in de kantine. Na een kwartier gaat het weer verder. Prikken maar. 

“Goedemiddag mevrouw, meneer. Wilt u de bovenarm ontbloten?” Amber weet door haar ontwapenende benadering mensen meteen op hun gemak te stellen. Na de prik ontvangen de mensen een vaccinatiebewijs voor de herhaalprik en mogen ze door naar de nazorgkamer. Na een kwartiertje brengt de chauffeur van de pendelbus hen weer terug naar de parkeerplaats. 
Amber geeft aan een bezoeker die flauwviel een bekertje ranja. “Om het suikergehalte op peil te brengen.” 

Een bezoekster van 97 jaar gunt haar prik eigenlijk aan iemand anders: “Voor die korte tijd dat ik hier nog ben.”

16:00

De laatste prikken zijn gezet. Nu moet de werkplek worden opgeruimd en gedesinfecteerd. Amber: “We moeten het altijd achterlaten zoals we het hebben aangetroffen. Dat is fijn voor degene die de volgende dag komt.”

16:30

Naar de vergaderzaal voor de debriefing. Nadat alles geteld en gecontroleerd is, bespreekt het team de dag. Wat ging goed, wat kan beter? Welke opmerkingen zijn er gemaakt door de bezoekers en wat kan daarvan geleerd worden. Amber: “Iets heel simpels, maar belangrijk voor de bezoekers is de vermelding van de nummers op de prikkamers. Die is nu veranderd zodat prikkamer 1 ook echt de eerste prikkamer is waar je langsloopt. Zulke simpele dingen kunnen ertoe bijdragen dat mensen meer op hun gemak zijn.”

Per dag wordt het aantal vaccins geprepareerd op basis van het aantal aanmeldingen. Als er aan het eind van de dag vaccins over zijn omdat niet iedereen zich heeft gemeld, dan mogen deze prikken worden verdeeld onder de teamleden die dat wensen. Natuurlijk onder strikte voorwaarden en regels van het RIVM. 

17:00

Naar huis. Amber heeft een gezellige dag achter de rug. “Ik loop stage bij Zorgcentrum St. Joseph in Nederweert. Dus soms zie ik op de priklocatie ouderen die mij kennen. Dat vind ik leuk. Het team waar ik mee werk op de priklocatie is ook heel gezellig. Voor mijn inzet bij de GGD krijg ik een vergoeding. Maar eigenlijk vind ik de ervaring die ik opdoe belangrijker. En…nu we toch niet op stap kunnen, kan ik me beter nuttig maken door te gaan werken.”