5 februari 2023 | Auteur: Koos Neijnens
Drukkerij de Piependje Pörs
Het meest gelezen blad in het Weerter land, dat 364 keer per jaar niet verschijnt, heb je waarschijnlijk weer uit je brievenbus gevist. ‘De Rogstaeker’, de vastelaovendjgezet van de Rogstaekers is weer verschenen. Na drie jaar ‘droog’ staan, trekt over twee weken eindelijk ook weer de grote optocht door de Weerter straten.

Op de foto zie je het Paradijsstraatje met rechts de drukkerij van de gebroeders Linskens en daarvóór het parkeerterrein van Hotel ‘de Rogstaeker’ aan de Langstraat.
Vele jaren, in elk geval tot 1979, werd de carnavalskrant gedrukt bij de drukkerij van de gebroeders Linskens, beter bekend als ‘de Piependje Pörs’.
Herman en Dré Linskens drukten niet alleen de carnavalskrant, ze schreven ook bijna alle verhalen en anekdotes, deden de eindredactie, opmaak, advertenties, acquisitie en soms maakten zij zelfs de tekeningen.
Dré Linskens, bijgenaamd ‘de Peddemoeëk’, sloeg jarenlang de dikke trom bij de legendarische ‘Boorehermeni-j’. Alleen al over zijn streken bij deze harmonie zou je een carnavalskrant vol kunnen schrijven.
Herman Linskens was jarenlang vaste deelnemer aan de optocht. Hij won samen met Jos Smeets in 1961 de allereerste Gouden Rog.
Hij was ook lid van de Model Spoorweg Vereniging Weert. Als kind drukten wij onze neus graag tegen het venster aan de Paradijsstraat om naar het rondrijdende treintje te kijken. Ieder rondje kwam de wervende tekst voorbij “wij drukken met een sneltreinvaartje, ook úw geboortekaartje”.
In april 2014 is Herman op 92-jarige leeftijd in verpleeghuis St. Martinus overleden. Ook op zijn sterfbed zat hij nog steeds vol humor. Toen wijlen Bert Lempens, zijn opvolger bij de vastelaovendjgezet, bij hem op bezoek kwam, zei Herman: “Gae zeetj nog jônk Bert, mer ’t kân best zeen det ich mêrgevreug doeëd op staon”.
De Piependje Pörs piept nog steeds. In openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Jawel in het rijk van ‘de Piepkukes’.
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert