9 februari 2024 | Auteur: Ton Adriaens
Doping in de sportschool?
Steeds meer fitnessbezoekers gebruiken doping voor een cosmetisch doel zoals een gespierder lichaam. En ‘met wat extra’s’ gaat dat veel sneller. In Nederland gebruiken tussen de honderd- en tweehonderdduizend recreatieve sporters doping. Dit bleek uit onderzoek van Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Onder doping worden alle illegale middelen verstaan die in het Nationaal Dopingreglement staan zoals anabole steroïden of peptidehormonen. Het gebruik van deze middelen is niet alleen verboden maar ook niet zonder gevaar. Je kunt agressief worden, puistjes op je lijf krijgen en het kan tot hartklachten of impotentie leiden.
Daarnaast is de markt voor sportvoedingssupplementen explosief gegroeid. Er is een enorm aanbod van onschuldig lijkende fatburners, vochtafdrijvers, testosteronboosters en preworkouts. Het is bijzonder lastig om daarin een verantwoorde keuze te maken omdat steeds meer supplementen dopinggeduide ingrediënten bevatten. Er kan dus sprake zijn van onbewust dopinggebruik met gezondheidsrisico’s als gevolg. Een Supplementenwijzer App kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn.
Ook is het belangrijk dat fitnessprofessionals voldoende kennis hebben over doping, gebruikers kunnen herkennen en met name de jonge potentiële gebruikers goed informeren en begeleiden.
Wordt het gebruik van dubieuze voedingssupplementen of zelfs illegale dopingproducten steeds normaler?
Is er voldoende aandacht voor doping in de opleiding en bijscholing van fitnesstrainers en sportschoolhouders?
Jack Aarts
Doping in de sportschool komt steeds vaker voor, best wel schrikbarend. Het probleem is dat jongeren niet meer op resultaten van training willen wachten maar zo snel mogelijk het perfecte lichaam willen creëren in zo kort mogelijk tijd! Je moet jezelf tijd gunnen en op natuurlijke basis sterker worden en spiermassa opbouwen; op eigen kracht dus.
Wat mij persoonlijk als trainer zorgen baart, is dat te veel sporters gewoon maar iets kopen en zich niet verdiepen in wat de nadelen kunnen zijn voor het lichaam en gezondheid. Wat zit er allemaal precies in een supplement? Wat doet het met je lichaam? Heb ik dit wel nodig? Gebruik ik niet bepaalde stoffen te veel of misschien wel dubbel? Doe je huiswerk voordat je ergens aan begint en neem niet klakkeloos iets van een ander aan!
Ook vind ik dat iedere trainer op de hoogte moet zijn van de gevaren en dat je dit kunt uitleggen aan je klanten, vooral als je te maken krijgt met gebruikers of mogelijk toekomstige gebruikers van anabole steroïden. Die verstoren namelijk je hormoonhuishouding, je vruchtbaarheid, je cholesterol en je kunt last krijgen van je bloeddruk, stemmingswisselingen, acne, verdikte hartspier etc. Het heeft een negatief effect op al je organen!
Mijn conclusie: train hard en op eigen kracht, dan pas mag je trots zijn op je lichaam.
John van Heel
Aangezien er wekelijks bijna 8 miljoen mensen recreatief sporten, is honderd- tot tweehonderdduizend nog steeds 1 à 2,5 %. Deze gebruikers zitten met name in de sporten atletiek, bodybuilding, wielrennen, (zaal)voetbal, worstelen, rugby, zwemmen, gewichtheffen, triatlon, squash, ijshockey en boksen. De meesten willen hiermee sneller hun prestaties optimaliseren, maar realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk het is. Naast de genoemde nadelen kan dopinggebruik leiden tot leverschade, haarverlies, hoge bloeddruk, beroertes, kleinere testikels, impotentie en vermindering van de lichaamseigen aanmaak van geslachtshormonen. Gezien de risico’s die mensen ermee lopen is iedere gebruiker er een te veel.
Wat sportvoedingssupplementen, fatburners e.d. betreft: de meeste sporters hebben er geen baat bij. Voor het merendeel van de supplementen ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat ze van toegevoegde waarde zijn, zo melden Kenniscentrum Sport en Bewegen (KCSB) en het Voedingscentrum. In veel gevallen hebben supplementen een negatief effect op de sportprestatie, of zijn schadelijk voor de gezondheid. Sommige supplementen bevatten zelfs stoffen die op de dopinglijst voorkomen. KCSB adviseert de Supplementenwijzer app, waarin je de ingrediënten van jouw supplement kan testen op werkzaamheid en kan achterhalen of het een dopinggeduide stof is.
NL Actief gediplomeerde fitnessprofessionals (Fitnesstrainer A) leren in de basisopleiding alles over de risico’s van doping, het herkennen van gebruikers en het ontmoedigen van dopinggebruik. Dus bij NL Actief erkende sportcentra zit je goed :). www.nlactief.nl/erkend-aanbod
Teun Moors
Het liefst wil ik hier een boodschap meegeven aan jongeren, maar ook aan sceptici die indirect zorgen voor gebruik onder jongeren. Gebruik in de topsport zal best regelmatig voorkomen, met name in de wereldtop, maar dat is het probleem niet. Het grootste probleem zit bij de jongeren. Die weten niet wat de gevolgen kunnen zijn, staan daar ook niet echt bij stil, maar zijn wel heel beïnvloedbaar. Dat is normaal op die leeftijd.
Waar ik een beetje moe van word, is dat mensen (die vaak niet eens zelf trainen) constant zeggen dat iets niet haalbaar is zonder dopinggebruik. Dit zorgt ervoor dat de jeugd ook denkt dat het niet haalbaar is en dat dopinggebruik erbij hoort. Terwijl 99% van de doelen die mensen willen bereiken in de sportschool prima naturel haalbaar zijn. Het kost meer tijd om iets te bereiken, maar het geeft je dan ook ieder jaar opnieuw voldoening.
Zou je naturel in de top van Nederland meedraaien en wil je internationaal doorbreken om er veel geld mee te verdienen, is het een ander verhaal. Draai je daar naturel niet mee, dan ga je op wereldniveau ook niet meedraaien.
Dus stop aub met zeggen dat het niet zonder doping kan, dan gaan er misschien minder jongeren mee beginnen.